*Nettavisen* Sport.

Shaaban: - En helt ny verden

Foto: Getty Images

I Arsenal hadde han den beste redningsprosenten av samtlige målvakter i London-klubbens stall. Nå er det Fredrikstad som gjelder for Rami Shaaban.

19.01.06 11:12

- Selvfølgelig er det morsomt med slike tall. Likevel, det er jo bare statistikk da.

Rami Shaaban nipper forsiktig til cappuccinoen med sin høyre hånd. 1. januar var han på plass i Plankebyen, og siden har han bodd på hotell i byen. Nå håper han på suksess hos sin nye arbeidsgiver.

- Tenker framover
- Jeg må si at det er litt stusselig å dra på café klokka elleve om kvelden, bare for å finne ut at det er stengt. Det er en liten by, fastslår Rami Shaaban overfor TV 2 Nettavisen.

Svensk-egypteren har bodd mesteparten av sitt liv i større byer enn Fredrikstad. Stockholm, London og Kairo er de stedene han har tilbragt mest tid.

- Men jeg er jo aldri ute på byen og sånne ting da, så det betyr egentlig ikke så mye for meg. Jeg drikker ikke alkohol, og har ikke vært ute på et halvt år tror jeg, innrømmer han.

- Er du ikke stolt over å ha spilt a-lagskamper for Arsenal?

- Joda. Men for meg er det viktigste å tenke framover, fortiden betyr ikke så mye. Jeg håper og tror likevel at min snart fire år gammel sønn vil være stolt når han vokser opp og blir bevisst at hans far har spilt for en så stor klubb. Det betyr mye for meg, forteller keeperkjempen på 193 centimeter.

Imponert av Kvisvik
30-åringen innrømmer at steget fra engelske Arsenal til norske Fredrikstad er stort. Thierry Henry, Robert Pires, Sol Cambell og Ashley Cole er byttet ut med spillere som Raymond Kvisvik, Trond Erik Bertelsen, Raio Piiroja og Brian West.

- Jeg har kommet til en helt ny verden, det legger jeg ikke skjul på. Likevel, vi har mange individuelt dyktige spillere her i Fredrikstad også. Nå gjelder det bare å få oss til å fungere som et lag, det er ikke alltid så lett som man ofte tror på forhånd, sier han.

- Hvilken FFK-spiller har imponert deg mest?

- Nå har jeg jo ikke vært her så lenge, men det er ikke tvil om at Raymond Kvisvik er en god spiller. Det er ikke vanskelig å se at den mannen kan sine saker. I tillegg har han erfaring, og det er jo svært viktig i dette gamet.

- Og hvem imponerte deg mest i Arsenal?

- Thierry Henry er fantastisk. Men den smarteste spilleren tror jeg må være Dennis Bergkamp.

Rami Shaaban var uheldig og pådro seg en langvarig skade under tiden i Arsenal, noe som også satte en stopper for hans tid i London-klubben. Svensk-egypteren var ute i om lag et år, og har ennå ikke helt kommet seg etter benbruddet. Sist sesong spilte målvakten i Brighton FC, en klubb som befinner seg i Englands nest øverste divisjon. Totalt fikk han med seg fem kamper fra start for Arsenal, to i mesterligaen og tre i Premier League. I tillegg kan han se tilbake på et cupmesterskap og to seriegull med svenske Djurgården.

Føler ikke press
- Hva vet du om den norske eliteserien?

- Jeg vet at det er en veldig fysisk form for fotball med høyt tempo. Personlig tror jeg tempoet er i overkant høyt i forhold til spillernes ferdigheter.

Shaaban forteller at han har inntrykk av at fotballspillere i Skandinavia blir mer «overvåket» av klubben enn hva tilfellet er i England og andre store ligaer i Europa.

- Selv synes jeg det er viktig å gi tillit til dem man omgås med. Deretter er det opp til den aktuelle personen å vise at han forvalter tilliten på en riktig måte, sier han.

- Har du et eksempel?

- Dersom man på kampdagen får mest utbytte av å sove til klokka ti, mener jeg at det ikke er riktig av klubben å piske deg opp klokka sju. Jeg har inntrykk av dette er et større problem i skandinaviske klubber enn andre steder.

Han føler ikke noe spesielt prestasjonspress i sin nye klubb.

- Jeg liker ikke betegnelsen press innenfor noe så uskyldig som fotball. Dersom jeg hadde hatt problemer med å skaffe meg mat – da hadde jeg nok følt meg presset.

Kamerat med Ljungberg
En av Rami Shaabans beste venner er velkjent for de fleste fotballinteresserte. Hans navn er Fredrik Ljungberg.

- Fredrik er en enestående type. Da jeg spilte i Arsenal var det helt naturlig at det var han jeg først kom i kontakt med, ettersom han også er svensk. Fredrik har tatt godt vare på meg siden, da jeg ble skadet kom han opp til meg med filmer og andre ting nesten daglig. Han stilte opp for meg hundre prosent, noe jeg er utrolig takknemlig for.

Shaaban forteller at han har lært mye av sin svenske kamerat. Blant annet at man må ikke må dømme en person før man lærer personen å kjenne.

- Dette var også et viktig prinsipp i Arsenal. Alle hadde respekt for hverandre, og det var kanskje det som fascinerte meg mest med den klubben. Hvorvidt du heter Henry eller Fabregas, spiller ingen rolle. I Arsenal har man til og med respekt for materialforvalterne som daglig vimser langs sidelinja.

Han tillegger:

- Men akkurat det sier jo sitt om spillere, ledere og trenere også da. Respekt er ikke noe du får – det er noe du fortjener.

Første kamp fredag
Førstkommende fredag får Shaaban sin første kamp i FFK-trøya når laget møter Viborg til dyst under eliteturneringen i Østfoldhallen. I tillegg til FFK og Viborg, deltar også Vålerenga og IFK Gøteborg.

- Det blir veldig spennende. Men det viktigste for meg, er selve kamptreningen. De gode prestasjonene kommer forhåpentligvis etter hvert, sier han.

Shaaban ofrer ikke mye tid på å fundere over muligheten til VM-spill for Sverige.

- Selvfølgelig hadde det vært morsomt med VM. Likevel, mitt første mål er å komme i form, deretter får man prøve å komme seg over hver eneste stein uten å snuble. Men dersom jeg blir tatt ut i VM-troppen, blir jeg selvfølgelig veldig glad, forteller han.

Nå ser han fram til å kunne lære 18 år gamle Lasse Staw noen av sine målvaktskunster. Staw blir, ifølge trener Knut Torbjørn Eggen, satset på som andremålvakt kommende sesong.

- Lasse er skadet, så jeg vet ennå ikke hvor god han er. Men jeg har hørt mye positivt om han, og det skal bli spennende å se om han kan lære noe av en erfaren keeper som meg. Jeg husker selv da jeg var ung og lovende, og fikk råd og hjelp fra de som hadde opplevd mye på fotballbanen, avslutter Rami Shaaban.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.