RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sigurds sult på suksess

Foto: Tor Richardsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hele Tromsø jublet over fjorårets sjetteplass. Alle unntatt Sigurd Rushfeldt.

TROMSØ (Nettavisen): – Jeg synes ikke det er noen grunn til å juble over sjetteplasser, og mener vi bør sette oss høyere mål enn som så. Sjetteplasser gir verken medaljer eller rett til spill i Europa, sier veteranen, som hittil har notert seg for 137 scoringer i den norske Tippeligaen.

Kulturrevolusjon
Han vil ikke late som om han ikke forstår den lettelsen som rådet i Ishavsbyen, over at man i fjor for første gang på flere sesonger slapp å ta nedrykksspøkelset med seg under dyna helt frem til 26. serierunde. Men han advarer mot det som kan utvikle seg til en sovepute.

– Vi trenger en kulturendring i denne klubben. Det ligger litt i veggene at vi er fornøyd med oss selv om vi berger plassen, og det er faktisk mentalt ganske krevende å løfte ambisjonsnivået. Vi blir veldig fornøyd når vi har vunnet en kamp eller tre, og har foreløpig ikke klart å utvikle evnen til å nullstille, og fokusere hundre prosent på å vinne også den neste kampen.

– Men evnen til å nullstille har vel ikke vært utbredt i norske klubber – om vi ser bort ifra Rosenborg på 90-tallet?

– Det kan muligens være riktig. Jeg spilte der da, under en trener som kunne finne på å kjefte oss opp etter at vi hadde vunnet en kamp. Det kan man si mye om, men det bidro i alle fall til at vi var innstilt på å vinne den neste kampen også.

– Steinar Nilsen kjefter en del han også...?

– Ja, det kan virke som om Steinar har noe av det samme i seg som Nils Arne Eggen hadde; vinnerviljen, intensiteten – og det å slå ned på tendenser til å senke kravene til seg selv.

Rekordjevnt
I en serie som tegner til å bli rekordjevn, har Nettavisen tippet Tromsø på 7. plass. Men med en bredere stall enn på lenge, er Tromsø blant de lagene som kan overraske positivt i år – og kanskje kan blande seg inn i medaljekampen.Det er Rushfeldt enig i.

– Jeg har selv aldri opplevd en bedre TIL-stall enn dette, hvor konkurransen om plassene er så sterk, og hvor laget er så lite sårbart for skader og avhengig av enkeltspillere. Jeg er trygg at vi kan slå alle. Hvorvidt dette er nok til å blande seg inn i medaljekampen, avhenger av at vi holder et jevnt, høyt prestasjonsnivå – og evner å nullstille foran hver eneste kamp. I en så jevn liga som den norske blir det fort noen kostbare nederlag om man senker nivået litt. Det positive er at det er vi selv som sitter med denne nøkkelen, sier lagkapteinen.

Om drømmen om medaljekamp skal bli reell, trengs ytterligere to elementer:

Vil noen nye spillere stå frem i år? Vil noen av midtbanespillerne stå frem som målscorere?

– Hva tror du selv?

– At begge deler at godt mulig. Kanskje kan Ruben Yttergård Jenssen (20) være den spilleren som overrasker, og får sitt gjennombrudd i år. Og kanskje kan Tommy Knarvik være den midtbanespilleren som jevnlig noterer seg på scoringslisten, sier Rushfeldt.

Vil score mer
I så fall ligger det meste til rette for at Tromsø kan oppleve sin beste sesong siden 2004-sesongen, som endte med 4. plass. Den gang ledet «Gutan» serien i 13 av 26 serierunder, og ville sannsynligvis ha fulgt med i gullkampen helt frem til sesongslutt, om ikke Morten Gamst Pedersen hadde blitt Blackburn-spiller da innspurten tok til.

– Tromsø har budsjettert med spillersalg for 16 millioner i år?

– Ja, og det bekymrer litt. Men vi kan jo håpe at ingen blir solgt før etter sesongen er ferdig, smiler Rushfeldt.

– Hva med det siste usikkerhetsmomentet: Scorer Sigurd Rushfeldt mange mål?

– Det er selvsagt også viktig. Jeg er sulten på mer – og ønsker å score mer enn de åtte jeg scoret i fjor, sier han.

Med 137 mål har han 29 mål igjen til tidenes toppscorer, Harald Brattbakk. Og han har 21 igjen for å ta igjen Odd Iversens legendariske 158. Uten at noen av disse tallene opptar han selv i nevneverdig grad.

– Min egen rolle ble litt endret i løpet av fjorårssesongen, og jeg beveger meg noe mer bakover på banen enn jeg gjorde før. Men jeg har helt klart lyst til å komme oftere inn i boksen i år enn jeg gjorde i fjor, sier han.

For selv om han er blitt eldre, mer reflektert og mer bevisst i forhold til belastningen på kroppen, er det enkelte ting som fortsatt er akkurat som før med Sigurd Rushfeldt.

– Det er like artig å score mål som det alltid har vært.

K

likk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere