RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sikret heltestatus i Tour de France

Foto: Jeff Pachoud (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Den franske triumfatoren var overlykkelig etter målgang.

ALPE D'HUEZ/OSLO (procycling.no): Alpe d’Huez er Tour de Frances mest kjente fjell. Opp stigningen fødes legender og helter.

Torsdag hadde rytterne 13.8 kilometer med 8.1 prosent i gjennomsnittlig stigning på å få navnet sitt skrevet på ett av skiltene i én av de 21 serpentinersvingene opp fjellet.

Skiltene står for ettertiden som bevis på hvem som har vunnet opp det legendariske fjellet.

Hjemmehelten Cristophe Riblon (Ag2r) var mannen som lyktes.

Les også: Froome sprakk på legendarisk fjell

Del av sterk trio
Franskmannen var del av et brudd som holdt unna for sammenlagtkanonene.

- Jeg har forsøkt gang på gang å gå i brudd i årets Tour de France. Jeg har virkelig kjempet for være med i kampen om en etappeseier. I dag lyktes jeg endelig, forklarte en lykkelig Riblon i målområdet med procycling.no til stede.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INNBITT: Cristophe Riblon trodde han måtte nøye seg med andreplass opp Alpe d'Huez før Tejay Van Garderen sprakk. Da snudde alt.
INNBITT: Cristophe Riblon trodde han måtte nøye seg med andreplass opp Alpe d'Huez før Tejay Van Garderen sprakk. Da snudde alt.

Sammen med Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) og Moreno Moser (Cannondale) var Riblon sterkest av ni utbrytere.

Trioen passerte sammen over Alpe d’Huez første gang 70 kilometer fra målstreken.

Kjørte av veien
I den påfølgende utforkjøringen ned Col de Sarenne var det nære på å gå galt for franskmannen. Han feilberegnet en skarp venstresving og fortsatte rett fram ned i en bekk.

Heldigvis gikk det bra med 32-åringen, og han var raskt tilbake på veien.

Les også: Her er de styggeste veltene

I Alpe d’Huez’ bratte parti tolv kilometer fra målstreken angrep Van Garderen. Riblon maktet ikke å følge, og amerikaneren fikk raskt ei luke på 30-40 sekunder.

Sjanseløs tidlig opp Alpe d'Huez
De fleste trodde etappen var avgjort. Riblon var én av dem.

- Jeg kjempet egentlig for andreplassen. Van Garderen virket veldig sterk da han angrep. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle ta ham igjen, sa franskmannen.

Men på de siste fem kilometerne ble avstanden mellom de to rytterne mindre. Ag2r-syklisten ble løftet fram av et ellevilt publikum, og han tok raskt tilbake mange av sekundene han hadde gitt fra seg tidlig i bakken.

- Sportsdirektøren begynte å skrike til meg. Han sa at Van Garderen hadde sprukket. Jeg trodde ikke at det stemte, men da jeg så ham tre kilometer før mål skjønte jeg at muligheten var der, smilte 32-åringen i målområdet.

Fransk sykkelhistorie
Og Riblon grep sjansen med begge armene. Han skrev sykkelhistorie som den tredje franskmannen som har seiret på Alpe d’Huez i Tour de France.

Fjellet har hatt målgang 28 ganger i tourens historie. Torsdag var første gang rytterne klatret stigningen to ganger på samme etappe.

- Jeg kan knapt fatte det. Jeg forsøkte meg da Rolland vant her i 2011, men da mislyktes jeg. I dag glemmer jeg det når jeg står her som etappevinner, forklarte franskmannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EMOSJONELT: Cristophe Riblon lot tårene trille etter seiersintervjuet. Han skrev fransk sykkelhistorie på den 18. etappen i Tour de France.
EMOSJONELT: Cristophe Riblon lot tårene trille etter seiersintervjuet. Han skrev fransk sykkelhistorie på den 18. etappen i Tour de France.

Etter seiersintervjuet lot Riblon tårene trille.

Kinderegg for Riblon
I tillegg til Rolland og Riblon er det bare storheten Bernard Hinault av franskmennene som har vunnet en touretappe med avslutning på Alpe d’Huez.

Les også: Krasjet to ganger og brakk kragebeinet foran familien

Riblons triumf var også Frankrikes første seier i årets Tour de France. Det smakte godt for de franske tilskuerne som bivånet Riblons ferd mot heltestatus på Alpe d’Huez.

Seieren ga et ordentlig kinderegg for franskmannen. Han sykler fredagens etappe i den prikkede klatretrøya på lån fra Chris Froome, samtidig som han fikk prisen som torsdagens mest angrepsvillige rytter. Det gir ham et rødt startnummer på den 19. etappen i Tour de France.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere