Gå til sidens hovedinnhold

Silje Opseth har fått nok av fulle idrettsforeldre: - Skal ikke være sånn

Det norske VM-håpet Silje Opseth (19) likte ikke hvordan enkelte alkoholpåvirkede foreldre oppførte seg på idrettssamlinger. Nå kommer hun med et tydelig budskap.

SEEFELD (Nettavisen): En slurk av det hun trodde var pappas eplejuice, men som viste seg å være øl, er det nærmeste Opseth har kommet å drikke alkohol i løpet av sitt 19 år gamle liv.

Hun har heller ingen planer om å begynne. Opseth fronter i dag en kampanje som kalles “Idrett uten alkohol” og ønsker med det å si klart ifra at det er idretten som skal stå i fokus.

- Da jeg var liten så opplevde jeg veldig ofte da vi var på samling at særlig foreldrene til utøverne tok seg mange øl på kvelden. Det tok oppmerksomheten bort fra det utøverne faktisk gjorde i bakken. Det synes jeg ikke er riktig. Jeg synes ikke det skal være sånn. Derfor synes jeg det er riktig å støtte opp om en sånn kampanje, sier Opseth til Nettavisen.

19-åringen presiserer at hun ikke har noe imot at foreldre, utøvere eller andre tar seg en øl, men det er når alkoholen tar bort fokuset fra idretten at hun føler ting blir feil.

- Det synes jeg ikke noe om. Fokuset skal være på idretten og det å ha det moro. Ikke på at foreldre gjør noe dumt fordi de er påvirket av alkohol, forklarer Opseth.

- Ikke på grunn av hoppskandaler

Den norske landslagshopperen skal i Seefeld kjempe i en idrettsgren som historisk sett har opplevd flere skandaler relatert til alkohol. Hun er imidlertid tydelig på at det ikke er på bakgrunn av dette at hun har valgt å fronte en slik kampanje.

- Jeg har ingenting imot at utøvere drikker. Det er fint at dem klarer å kombinere det, men personlig har jeg valgt å ta avstand fra det. Jeg vil ikke at det skal komme ut at jeg absolutt ikke kan gå overens med noen som kan ta seg et glass vin til maten, men jeg synes det er greit, i hvert fall i barneidretten, å skille de to tingene, forklarer Opseth.

19-åringen tror også at hun som idrettsutøver får igjen for å ikke drikke.

- Jeg vet ikke hvordan alkohol ville ha påvirket meg som person, men jeg tenker at det er lettere å prestere hvis jeg tar avstand til det. Jeg får mer ut av både trening, restitusjon og de tingene der som er viktige for at jeg skal kunne bli bedre, sier skihopperen som er glad for at både venner og familie viser stor forståelse for hennes valg.

Sportssjefen: - Glad vi har reflekterte utøvere

Clas Brede Bråthen, sportssjef for det norske hopplandslaget, roser også Opseth for å ta et standpunkt i alkoholdebatten. Bråthen mener det er viktig å ha utøvere med egne meninger.

- Jeg er veldig glad for at vi har reflekterte utøvere med tydelige standpunkt og ståsted. Den formen for bevissthet setter jeg veldig høyt, sier Bråthen.

Selv om hoppmiljøet i perioder har vært preget av flere alkohol-relaterte skandaler, mener Bråthen dette er helt irrelevant for Opseths alkoholstandpunkt i dag.

- Hun var jo ikke født da dette var på sitt verste. Jeg er mer glad for at Silje tar selvstendige valg om hva hun tenker og vil, både når det gjelder idrettskarriere og livet generelt. Jeg opplever henne som en reflektert, ung dame som på ingen måte er fordømmende overfor andre, men har tatt sine egne standpunkt, sier Bråthen.

Får skryt av skipresidenten

Skipresident Erik Røste synes også det er positivt at norsk idrett har utøvere som engasjerer seg også utenfor arenaene de konkurrerer på.

- At man brenner for noe og har et engasjement, viser at vi har utøvere som ikke bare er opptatt av sin egen idrett, men også er opptatt av å se ting i litt større perspektiv. At de ser at de kan være med å gjøre en forskjell på områder som de synes er viktig, er kjempeflott, sier Røste til Nettavisen.

Røste mener det er viktig at barn og unge skal kunne utøve sin idrett i trygge omgivelser.

- Jeg opplever at veldig mange klubber har et bevisst forhold til det og snakket om det. Det betyr ikke at det ikke finnes eksempler som ikke er så bra, men det er veldig mange som har gode holdninger og snakker godt om det, sier han.

- Det viktigste er at man løfter tematikken og har en tydelig holdning til hvordan det skal være. Det skal være trygge, gode omgivelser for de som er med, og de skal ikke oppleve noe ubehag med det, forklarer skipresidenten.

Sterk generalprøve

Opseth er i disse dager på plass i VM-byen i Seefeld. Der skal hun delta i både lagkonkurranse og individuelt renn.

19-åringen har tatt nye steg denne sesongen. Nylig gjennomførte hun en god generalprøve til VM med en 7. og 10. plass i verdenscupen i Oberstdorf.

Sportssjef Bråthen mener prestasjonen i Tyskland er prov på hva som bor i henne.

- Hun hoppet bedre enn jeg har sett henne gjøre noensinne, og det er rett tid å gjøre det på, sier Bråthen om VM-oppkjøringen.

Opseth legger ikke skjul på at rennene i Oberstdorf var godt for selvtilliten inn mot VM.

- Jeg føler at jeg har surret litt i vinter, at jeg ikke har fått ut det jeg er god for. Det å få til en sånn generalprøve betyr mye. Jeg føler at jeg har stabilisert teknikken min inn mot det mesterskapet her. Jeg er veldig klar for å ta ut det jeg er god for i bakken her, forteller Opseth.

For øyeblikket befinner hun seg på 18. plass i verdenscupen sammenlagt og hun blir en viktig brikke for Norge når hoppkvinnene for første gang skal kjempe om medaljer i en lagkonkurranse i VM.

Opseth gleder seg stort til det som venter i Seefeld tirsdag.

- Det blir utrolig kult. Det at vi faktisk får være her i en uke i stedet for å bare hoppe en konkurranse for så å dra hjem er nytt for oss. Det at vi som lag har hevet oss såpass inn mot den sesongen her betyr at vi har muligheter. Vi er «outsidere», men vi skal gjøre det vi kan. Vi får se hvordan det går. Det blir spennende, sier 19-åringen.

De norske hoppkvinnene starter altså VM med lagkonkurranse tirsdag, før mesterskapet fortsetter med normalbakkerennet på onsdag. Så avsluttes Seefeld-oppholdet med mixed laghopp lørdag 2. Mars.

Kommentarer til denne saken