For noen skarve uker er fotball på banen byttet ut med rykter og uendelige spekulasjoner om fotballspilleres fremtid.

Overgangsvinduet, eller «silly season» er blitt som en idrett i idretten for fotballsupportere. Det er gøy å diskutere med venner, og det er vanskelig å ikke la seg rive med av sirkuset som utspiller seg i disse månedene.

Men hvordan skal man navigere seg i stormen av rykter og påstander? Hvordan vet man om et rykte har substans, eller bare er et løst rykte? I denne saken skal vi forsøke å gjøre deg litt klokere på det hele.

Les også: Deadline Day i de største ligaene

Oppdateres fortløpende: Alle overgangene i Premier League denne sommeren

Hvem kommer med informasjonen?

Først og fremst: Det er vanskelig å komme med en vanntett fasit, men det er noen viktige punkter du absolutt bør gå gjennom for å vurdere et fotballrykte eller en påstand:

  • Hvem melder?
  • Er det en egen sak, eller gjengis det fra andre medier?
  • Får det gjenklang på sosiale medier?
  • Er det flere medier som kaster seg på samme sak?
  • Er det i det hele tatt logisk?

Det er ikke til å stikke under en stol at enkelte medier og journalister har vist seg mer troverdig enn andre over tid. Det har rett og slett vist seg at ryktene de har meldt om har vist seg å stemme oftere enn andre, og at de samtidig mer sjeldent enn andre har meldt om rykter og overganger som aldri har blitt noe av.

Flere journalister lever og ånder for disse spennende månedene hvor spillere kan bytte klubb, og har dermed opparbeidet seg ekspertise på spillerlogistikk, og ikke minst, etablert gode og viktige kilder på feltet.

Gianluca Di Marzio er et godt eksempel. Den italienske journalisten, som jobber for Sky Sports i Italia, er kjent som en av de aller beste når det kommer til overganger, og rapporterer sjelden om noe uten at det er substans i saken. Dessuten er det hans informasjon, fra hans kilder, og ikke gjengitt fra andre journalister eller medier.

I andre enden av skalaen finner vi tabloide aviser som The Sun eller The Mirror, som ikke har nødvendigvis treffer like ofte. Det betyr dog ikke at de aldri treffer, eller at de ikke har gode journalister med kilder de også. De treffer i blant, men sjeldnere enn for eksempel BBC, The Times, Sky Sports, ESPN og The Guardian.

Hvordan sjekker du et rykte?

Mange leser i dag fotballrykter på sosiale medier.

Twitter er en svært gunstig plattform for å innhente informasjon, men det er også en jungel av useriøse aktører og enkeltindivider som utgir seg for å være eksperter.

Pass også på at selv om det for eksempel vises til BBC så er det ryktespalten til BBC du sendes til. Den skiller seg ikke fra andre ryktespalter der ute, nettopp fordi de gjengir de siste ryktene fra alle aviser. Er det derimot eksklusivt stoff, er det større grunn til å tro på det.

En tommelfingerregel er å grave seg tilbake til den opprinnelige kilden. Det kan være tidkrevende, men de fleste avisene pleier å være dyktige på å legge inn kildehenvisninger, hvis man bare ser godt nok etter.

Sak som er gjengitt fra en spansk avis. Legg merke til apostrofene i tittelen:

Hvem kjenner din klubb best?

Samtlige Premier League-klubber har journalister som følger de tett gjennom hele sesongen. Det er gjerne disse som sitter på den beste informasjonen, da de er de som er tettest på klubben.

Her følger en oversikt over journalistene vi i Nettavisen mener du bør følge med på for å være best mulig oppdatert på din Premier League-klubb:

Vi tar også med noen internasjonale journalister sportsredaksjonen i Nettavisen er svært troverdige, som følger overgangsmarkedet generelt, og ikke bare Premier League:

Ingen er perfekte

Så hører det med til historien at selv disse journalistene ikke kan skryte på seg hundre prosent treffsikkerhet, men det er det de færreste som kan i «silly season».

Faktum er at det er fryktelig mange aktører som er involvert i fotballoverganger, og samtlige involverte er interessert i å ivareta sine egne interesser først og fremst.

En agent vil gjerne at det skal bli blest rundt spilleren sin, og har dermed interesse av å lekke eventuell interesse fra klubber til pressen. Kjøpende klubb, derimot, vil sjeldent - eller aldri bekrefte at de er interessert i en spiller før det foreligger enighet med selgende klubb. Det ville rett og slett ikke vært lønnsomt.

Det er kanskje en kjedelig konklusjon, men den eneste måten du kan være helt trygg på at klubben din faktisk får tak i spilleren du ønsker, er å vente på den offisielle bekreftelsen fra klubben selv.

Men hvor er vel moroa i det?