Gå til sidens hovedinnhold

Simen (43) måtte fortelle barna sine at «mamma skal dø». Han taklet det på en helt spesiell måte

Trening ble Simens motivasjon da kona gikk bort til kreften i 2019. Nå skal han prøve å sette verdensrekord ved å løpe Norge på langs på under 30 dager.

Ultraløperen Simen Holvik (43) skal til sommeren forsøke seg på noe ingen andre i verden har gjort før ham.

Han har satt seg et mål om å løpe strekningen Nordkapp - Lindesnes, en tur på drøyt 2600 kilometer, på under 30 dager.

For å klare det må han i snitt løpe minst åtte mil om dagen.

43-åringen innleder verdensrekordførsøket 1. juli ved å løpe ut fra Nordkapp-platået, og om alt går som planlagt vil han lykkes med nå Lindesnes fyr før det er gått 30 dager.

Da vil han slå den nåværende rekorden på 42 dager med god margin, som ble satt tilbake i 2010.

«Mamma skal dø»

Å bli motivert til en slik oppgave kan for mange virke helt umulig, men til Nettavisen åpner han opp om hva som ligger bak det ekstreme målet.

For noen år tilbake fikk nemlig hans kone, Camilla Lobes Holvik, kreft, og Simen måtte fortelle deres barn på åtte og ti år at moren ikke hadde lenge igjen å leve.

For å bevare sin mentale helse begynte Simen å legge ned utallige timer med løping, og det er nettopp den ekstreme treningsmengden som har ført til at han nå skal løpe Norge på langs.

- Motivasjonen begynte jo egentlig da hun døde i april 2019. Jeg kjente en sånn dragning mot å løpe hele tiden, og løpe langt. På den måten kjente jeg på en smerte, at jeg kom nærmere kroppen og nærmere sjelen. Det var en måte å kjenne på at jeg levde. Egentlig var det for å prøve å håndtere livet, sier en åpenhjertig Simen til Nettavisen.

Les også: Ruud videre til andre runde i Australian Open etter storspill

Gjennom sorgprosessen har Simen utviklet seg til å bli en av verdens beste ultraløpere, og han ble blant annet i 2020 ranket som den femte beste 24-timersløperen i verden.

Med det er han best i Norge, og nest best i Norden.

Nå ser han frem til å presse kroppen til det ytterste og å få frem et fokus på det han forteller er for en god sak.

- Man kan bruke trening som medisin og komme seg opp etter sånne utfordringer. Jeg synes det er viktig at man kan tenke stort, og at man kan bestige alle fjellene man ønsker så lenge motivasjonen er stor nok. Alt er mulig. Så det blir jo et eksperiment på å vise at det faktisk går an. Ikke bare slå rekorden, men å ta det enda lenger, sier han.

- Jeg er skikkelig motivert. Og som situasjonen er nå med løp som er avlyst og sånn så er dette perfekt tidspunkt, sier Simen.

- Helt koko

På spørsmål om hans nærmeste sine reaksjoner da de fikk høre om det vanvittige målet, innrømmer han at de ble nærmere sjokkert.

- De synes jo dette er helt koko da, galskap. Uten tvil.

For å nå målet må 43-åringen løpe i snitt over to maraton hver dag.

Han har aldri prøvd seg på noe lignende tidligere, men forteller at han både har lagt bak seg noen ganske så lange løpeøkter, i tillegg til å ha planlagt noen mil frem mot 1. juli.

- Det eneste jeg har løpt på ett døgn er 253 kilometer, men nå til helgen skal jeg løpe fra Kristiansand til Stavanger, som er cirka 300 kilometer.

- Det blir ekstremt viktig

Store treningsmengder kan også bli svært belastende for kroppen, og nettopp rundt dette anser Simen vil være hans største utfordring når han skal springe Norge på langs.

- Man kan fort kan få type betennelser, beinhinnebetennelse, problemer med tærne og føttene. Så det blir ekstremt viktig for gjennomføringen, mener han.

- Restitusjon og hvile blir også viktig, og dette med næring. Få i seg nok proteiner, spise veldig mye, så jeg ikke raser ned i vekt.

Samtidig nevner han at det å skulle springe langs motorveier, med blant annet E6, og andre elementer langs veien, kan bli utfordrende med tanke på sikkerheten.

- På bare første etappe er det fem tunneler, og det kan jo være ekstremt farlig.

- Har fremdeles behov for å kjenne på noe

Simen vil imidlertid få med seg en bobil hvor hans far blir «Road captain» på ferden nedover.

Deres ansvar at han får i meg mat og det kroppen trenger for å fungere.

- Mitt fokus er jo bare å løpe, sier han.

I tillegg skal han ha med seg en tegner som vil være mye involvert på turen. Underveis vil hun nemlig levere grafiske tolkninger og historier basert på Simens opplevelser og omgivelser.

- Der jeg fokuserer på løping så skal tegneren fokusere på det abstrakte som er rundt. På den måten kan man knytte det abstrakte til der hvor det egentlig kommer fra, som jo egentlig handlet om å løpe inn i seg selv, på en måte.

- Det høres kanskje sært ut, men jeg har fremdeles litt behov for å kjenne på et eller annet, sier Simen.

Ferden hans fra Nordkapp til Lindesnes begynner som nevnt 1. juli, og både oppladningen til og underveis i verdensrekordforsøket kan følges via hans plattformer på sosiale medier.

Han planlegger også å gi ut bok om opplevelsen.