*Nettavisen* Sport.

Simen kan lage kaos

Foto: (FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX)

Tour de Ski-helt Simen Østensen er tilbake. I helga kan han forkludre VM-uttaket.

25.01.07 15:10

Østensen stod over NM på grunn av sykdom. Nå har han imidlertid fått trent brukbart en stund, og i helga gjør han dermed sine to første renn siden han sjokkerte en hel langrennsverden med å bli nummer tre sammenlagt i Tour de Ski.

Først 15 kilometer klassisk lørdag. Så VM-distansen klassisk sprint søndag.

- Han må vinne
Til VM kommer nok Østensen uansett. Spørsmålet er om han kan ta en av de fire plassene på sprintlaget i Sapporo, eller om han må «nøye seg» med en plass blant de som skal gå normaldistansene.

Tidligere i år uttalte Østensen til Nettavisen at han trodde det var størst sjanse for VM-suksess på nettopp den klassiske sprinten. Men sprinttrener Ulf Morten Aune stiller skyhøye krav.

- Nei, han tar ikke en plass på sprintlaget bare ved å gjøre det bra i helga, sier Aune til Nettavisen.

- Men hvis han vinner - da skal vi vurdere det, legger han til.

Årsaken til det tøffe kravet er at Østensen ikke har gått klassisk sprint i verdenscupen tidligere i år. Han gikk heller ikke i NM. I verdenscupen og i NM har derimot flere andre norske løpere deltatt. Alle med gode resultater.

Odd-Bjørn Hjelmeset, Jens Arne Svartedal, Eldar Rønning og Tor Arne Hetland virket som sikre kort til å ta de fire norske plassene på sprintlaget i VM. Så kom Ola Vigen Hattestad, og forkludret uttaket litt med sin NM-seier.

Skulle Østensen vinne i Otepää, blir det enda vanskeligere. Da kan seks mann med rette hevde at de har gullsjanser i VM. Men bare fire får gå.

- Målet er finaleplass
Selv er Østensen usikker.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Den siste uka har vært ganske bra. Jeg har fått trent godt. Jeg håper virkelig at formen er der, men jeg er selvsagt usikker, innrømmer han overfor Nettavisen.

- Med form mener du som i Tour de Ski?

- I hvert fall noe som er i nærheten av det jeg presterte der. Men det er tre uker siden jeg gikk renn. Derfor er jeg usikker.

Målene er uansett på plass.

- Det er å komme til finalen på sprinten, og å ta verdenscuppoeng på den klassiske distansen.

- Hva synes du om Aunes krav. Blir det tøft?

- Lætt, sier Østensen i kjent Petter Northug-stil.

Northug utbrøt "Lætt" da han passerte målstreken og sikret seg NM-gulk i Meråker forrige uke.

- Trenger mer trening
Tiden etter suksessen i Tour de Ski har vært hektisk for 22 år gamle Østensen. Han sliter fortsatt ikke med å bli gjenkjent på gata, men trykket fra omgivelsene har økt. Hvorfor gikk han ikke i NM? Før var det kanskje bare mora og treneren som engasjerte seg. Nå gjør hele Norge det. Det tærer på kreftene. Derfor har han av og til slått av mobilen. Han har skjermet seg selv. Men ikke verre enn at Nettavisen fikk fatt i ham på første forsøk torsdag.

Sportssjef Åge Skinstad mener uansett at Norge bør gi ham litt tid. At man ikke må forvente for mye allerede til helga.

- Simen hadde en veldig bra kvalitetsøkt onsdag, sammen med Fredrik Aukland. Så han er tilbake. Men med såpass lite trening som han har fått gjennomført etter Tour de Ski, så kan ikke forvente at han går rett inn i toppen igjen. Han trenger nok en treningsperiode etter Otepää også før han er tilbake til hundre prosent, sier Skinstad til Nettavisen.

Her ser du uttaket til verdenscuprennene i helga.

PS: Tor Arne Hetland er tatt ut til både normaldistanse og sprint i Otepää, men går trolig bare sprinten. Dette for å spare ham litt før VM.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.