*Nettavisen* Sport.

Sir Alex raser mot smutthull

Foto: Nick Wilkinson/EPA

For en godt gjemt regel kunne spart flere klubber for ekstra kamper.

24.01.09 14:52

I helgen står den engelske fotballen i FA-cupens tegn. Verdens eldste fotballturnering er gjev for alle fotballspillerne på balløya og er det mest attraktive man kan vinne, foruten Premier League.

Likevel er det et aspekt ved turneringsreglementet som har skapt irritasjon og problemer for flere av lagene.

Godt skjult regel
For der vi i Norge er blitt vant med ekstraomganger og straffekonkurranse hvis et cup-oppgjør ender uavgjort, er FA-cupen spesiell. Skulle en kamp ende uavgjort må det spilles returoppgjør senere. Slik er reglene. Eller er det kanskje ikke så sikkert?

Denne uken har det kommet fram at to lag som trekkes mot hverandre kan avtale at kampen skal avgjøres i løpet av den første kampen. Altså gjennom ekstraomganger og eventuelle straffer.

United avvist
Da dette kom Manchester United for øre, gikk klubben sporenstreks inn for at dette ønsket de å gjøre. Men dessverre for Sir Alex Ferguson er regelen slik at de to klubbene som skal spille mot hverandre må være enige om dette er det de ønsker å gjøre og varsle det engelske fotballforbundet innen syv dager etter trekningen.

Dermed var Ferguson for sent ute. Men tro ikke at den fyrrige skotten lar saken ligge. Ferguson har i flere år vært en motstander av det tette kampprogrammet i Premier League og da spesielt fravær av juleferie. Når lagene i tillegg får ekstraoppgjør dersom de ikke avgjør cupkampene har managerlegenden ment at dette gjør det vanskeligere for engelske lag å hevde seg i Europa.

- Kommer til å bli kritisert
Og Manchester United skal nå etterforske saken for å komme til bunns. For Ferguson innrømmer at det strider mot FA-cupens æreskodeks.

- Vi kommer til å bli kritisert for å gå i mot tradisjonen. Men det store spørsmålet er altså hvorfor FA har denne regelen. Det er deres problem og vi skal undersøke saken, freser skotten.

FA kan også vente seg reaksjoner fra TV-selskap som har sikret seg rettigheter til cupkampene.

En talsmann for FA forklarer regelens eksistens slik:

- Regelen finnes primært på grunn av de innledende rundene, for å lette lag med store geografiske avstander.

Så spørs det om den forklaringen holder for en hissig Sir Alex Ferguson.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag