Gå til sidens hovedinnhold

Sjögren positiv til å gjenoppta dialogen med Hegerberg etter VM

At verdens beste fotballspiller ikke skal spille VM får spalteplass i en rekke internasjonale medier. Landslagssjef Martin Sjögren åpner imidlertid for samtaler med Hegerberg etter mesterskapet.

FORNEBU (Nettavisen): Mens landslagssjef Sjögren overrasket i 2017 da han tok ut Frida Maanum i EM-troppen, har samtlige VM-klare spillere to eller flere landskamper under beltet før mesterskapet i Frankrike denne sommeren.

Det ble klart da Sjögren offentliggjorde uttaket på Fornebu torsdag. Svensken har tatt ut en tropp bestående av spillere som har vært med A-landslaget tidligere, men må som ventet klare seg uten Ada Hegerberg som har valgt å stå utenfor landslaget.

Det er langt ifra noen overraskelse at 23-åringen ikke skal spille i VM i landet hun til daglig spiller i for klubblaget Lyon, men uttaket er likevel blitt omtalt i en haug internasjonale medier.

Hegerberg ble som kjent tildelt Ballon d'Or (Gullballen) i desember 2018, men Norges VM-motstandere slipper å måtte konsentrere seg om den målfarlige spissen i juni.

Både den spanske storavisen Marca, britiske The Telegraph, Daily Mail og BBC, irske The42 samt franske L'Équipe omtaler Sjögrens laguttak torsdag.

Marca omtaler uttaket og situasjonen slik:

- Siden Norge gikk ut av gruppespillet i EM i Nederland i 2017, har forholdet mellom Hegerberg, Sjögren og fotballforbundet vært i søkelyset, og det har kommet frem at fotballforbundet har prøvd å overbevise Hegerberg til å komme tilbake til landslaget - uten suksess.

Positiv til å gå i dialog

Lyon-profilen ga seg etter EM-fiaskoen i 2017. Den gang ble det null mål og null seire for Norge som røk ut av gruppespillet og måtte reise hjem før sluttspillet i det hele tatt var igang.

Deretter sprakk nyheten om at Hegerberg valgte å ta en pause fra landslaget, men Sjögren forteller at han nå ser positivt på å gå i dialog med spissen om et mulig comeback etter mesterskapet i Frankrike.

- Ja, absolutt, avslører han til Nettavisen.

NFFs elitedirektør Lise Klaveness uttalte til VG torsdag morgen at hun håper Hegerberg ser annerledes på ting på sikt, og begrunner det blant annet med at de ønsker å synliggjøre at det skjer mye positivt rundt kvinnefotballen både i Norge og i NFF.

Det gir Sjögren styrket tro på et mulig comeback for Hegerberg.

- Ada var veldig tydelig på at hun ikke ville spille, så vi har lagt det helt til side. Hva som skjer etter VM får vi se på, det blir en god anledning til å gjenoppta dialogen, så får vi se hva Ada sier. Som landslagstrener vil man ha de beste spillerne tilgjengelig, og akkurat nå vil ikke Ada være med, så vi har valgt å fokusere på dem som vil være med, forteller han.

Håper Hegerberg returnerer

Klaveness selv, som i sin tid valgte å ta en pause som landslagsspiller før hun returnerte med flagget på brystet, påpeker at hennes møte med Ada Hegerberg handlet om å ha et normalt tillitsforhold.

- Jeg møtte Ada bare én gang der vi hadde en veldig fin og åpen samtale. Da var Ada bestemt, og hadde på forhånd tenkt ut konsekvensene, forteller hun.

38-åringen vil ikke dra personlige erfaringer for langt, men sier at hennes tid utenfor landslaget var viktig lærdom for henne.

Hun forteller at det gjennom et normalt tillitsforhold med Hegerberg er større forutsetninger for å møtes.

- Det som er typisk når noen bryter med et lag, er at det tar litt tid å bygge det opp igjen og at de problemene som egentlig er løselig bare blir større. Jeg har ikke hatt noe konkret mål om at hun (Hegerberg) skal tilbake, og hun vil ikke ha det presset, men jeg har vært åpen om at hun er en av verdens beste spillere, og at hun er en spiller vi ønsker å ha dialog med, forteller hun og fortsetter.

- Jeg ønsker å få lov til å fortelle om de endringene som skjer naturlig i NFF, en utvikling rundt kvinnefotball som er ganske eksplosiv, og gjennom det tenke at Ada kanskje vil finne veien tilbake.

Les også

Lyon og Hegerberg til mesterligafinale etter drama mot Chelsea

Les også

Caroline Graham Hansen nærmer seg overgang til Barcelona: - Det som gjenstår er hennes signatur

Få overraskelser

Med Hegerberg ute av landslaget i VM, blir ansvaret enda større på spesielt Caroline Graham Hansen, som er fersk cupmester med Wolfsburg.

Hun var som ventet med i VM-troppen, en tropp som besto av spillere som var forventet å komme med.

- Det er ingen store overraskelser i troppen, dette er spillere vi kjenner godt. Vi har jobbet med en kjernetropp i perioden fra EM og til nå, og jeg synes vi har en velbalansert tropp. Det er noen mesterskapsdebutanter og en del etablerte. Det er også spennende med de yngre som kommer fra U23-landslaget, som har gjort det bra og nå etablert seg i vår tropp, sier Sjögren.

Og mens svensken måtte stå rakrygget å forklare hvordan Norge endte opp med null mål og poeng i gruppespillet i EM 2017, er det VM-medalje som er det uttalte målet før sommerens mesterskap i Frankrike.

Keeperveteran Ingrid Hjelmseth omtaler målet som gjennomførbart, men «hårete», mens også landslagssjef Sjögren innrømmer at det er et tøft mål å nå.

- Vi vet at det er et veldig ambisiøst mål, men samtidig så vet vi at om vi treffer på alt har vi en mulighet, og vi kjenner oss trygge på at vi har vi mulighet til å gå så langt om vi treffer på alt og har litt flaks. For man trenger litt flaks for å ta VM-medalje, sier svensken til Nettavisen.

Sjögren er ute etter å ha revansjere seg etter at hans første mesterskap med Norge ble en fiasko. EM i Nederland i 2017 endte med exit i gruppespillet etter tap i samtlige kamper.

Svensken har uttalt at lagets målsetting i Frankrike er medalje, og det norske laget er avhengig av et godt VM for å kunne delta i OL i 2020.

- Vi er trukket i en tøff gruppe, men jeg er alltid positiv. Vi har hatt en god oppkjøringsperiode, så jeg ser lyst på at vi skal komme oss til kvalifiseringsspillet, sier fotballpresident Terje Svendsen torsdag, vel vitende om at Sjögrens lag gikk helt til topps i Algarve Cup tidligere i vinter.

Fotball-VM for kvinner nærmer seg med stormskritt. Norge innleder mesterskapet mot Nigeria 8. juni, mens vertsnasjon Frankrike venter fire dager senere. Sør-Korea er motstander i siste gruppekamp 17. juni.

Her er hele den norske troppen:

Ingrid Hjelmseth, Cecilie Fiskestrand, Oda Marie Bogstad, Maria Thorisdottir, Maren Mjelde, Stine Hovland, Synne Skinnes Hansen, Kristine Minde, Cecilie Redisch Kvamme, Ingrid Moe Wold, Frida Maanum, Vilde Bøe Risa, Ingrid Syrstad Engen, Therese Sessy Åsland, Amalie Vevle Eikeland, Emilie Haavi, Guro Reiten, Karina Sævik, Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen, Lisa-Marie Karlseng Utland, Emilie Mautnes, Elise Thorsnes.

Kommentarer til denne saken