Gå til sidens hovedinnhold

Sjakk: Carlsen slo tilbake etter marerittstart

Magnus Carlsen havnet tidlig i uføre mot armenske Levon Aronian, men slo kraftig tilbake og vant første dag av Champions Chess Tour-semifinalen.

Etter å ha tapt første parti for dagen så det mørkt ut for den norske verdensmesteren. Han kom imidlertid sterkt tilbake og vant med 2,5 poeng mot 1,5.

I det siste partiet ble det spenning mot slutten, der Carlsen hadde overtaket, mistet det og ga armeneren sjansen til å redde remis. Nordmannen fant igjen fram storspillet og endte opp med seier etter 66 trekk.

Dermed vil han sikre finaleplass med uavgjort eller bedre mot Aronian fredag. Også da spilles det fire hurtigsjakkpartier.

Marerittstart

Carlsen innledet onsdagens duell mot Aronian med svarte brikker. Armeneren, som var førsteseedet etter seieren i grunnspillet, fikk etter hvert et voldsomt overtak på brettet, og etter 48 trekk måtte Carlsen innse nederlaget.

Carlsen ville ikke bruke for mye energi på at han tapte partiet.

– Jeg har slitt med svart, sa han til Chess24 etter dagens slutt.

– Aronian spilte veldig bra. Jeg forsøkte å finne en motplan, men jeg klarte det ikke, sa Carlsen.

Dermed gjentok den tidligere verdenstoeren prestasjonen fra gruppespillet, hvor han også da beseiret det norske sjakkesset med hvite brikker, og han fikk en drømmestart på semifinalen.

En revansjlysten verdensmester slo derimot umiddelbart tilbake. I dagens andre parti var det nemlig Carlsen som hadde fordel av de hvite brikkene, og nordmannen lot seg ikke be to ganger.

Utlignet

Carlsen satte etter hvert opp et forrykende tempo på brettet, noe som førte til at Aronian sakket akterut på klokken. Med dårlig tid maktet ikke armeneren å stå imot presset fra sluttspillkongen. Dermed var det helt jevnt på poengtavla etter halvspilt dag én.

– Med hvite brikker føler jeg at hvis jeg får en brukbar stilling så utspiller jeg som regel motstanderne mine, sa Carlsen til TV 2s sjakkstudio om egne hvitpartier.

I det tredje partiet måtte armeneren ta til takke med en relativt hurtig remis, etter at Carlsen kom godt ut av åpningen med svarte brikker. Carlsen hadde fordelen av å avslutte med hvite brikker.

Aronian hadde delte meninger om egen prestasjon.

– Jeg følte jeg hadde full kontroll i det andre partiet, men jeg gjorde en tabbe. Jeg er ikke så skuffet over det siste. Jeg spilte dårlig, sa han.

Armeneren gleder seg derimot til en ny duell fredag, der han må gripe mulighetene han får. Aronian er avhengig av seier om han skal tvinge semifinalen til omspill i lynsjakk og eventuelt armageddon.

Kinesiske Ding Liren ser ut til å ha stålkontroll i den andre semifinalen. Ding trengte bare tre partier på semifinalens første dag til å ta første stikk mot russiske Vladislav Artemjev.

(©NTB)