Gå til sidens hovedinnhold

Sjakk-Magnus ute av VM

Magnus Carlsen (13) gjorde et tappert forsøk, men røk ut av sjakk-VM søndag kveld - etter to ekstrarunder og et veritabelt tidsnød-drama.

Magnus Carlsen og Lev Aronian fra Armenia spilte 1-1 i de to ordinære partiene. Etter en ny remis (uavgjort) i første ekstraspill, var det tydelig at begge hadde bestemt seg for å vinne det andre og avgjørende.

Norges purunge håp gikk hardt ut i sin spesialvariant Trompovskij-angrepet, men Aronian forsvarte seg som den superstormester han er.

Dårlig tid
Dermed havnet Magnus i problemer og fikk dårlig tid - spillerne hadde kun 25 minutter pluss ti sekunder per trekk til rådighet. Etter hvert hadde Magnus bare sekunder igjen på klokken. Og bruker man opp tiden, er partiet ubønnhørlig tapt.

Presset og stresset ble for tøft å bære for den 13-årige VM-debutanten fra Lommedalen i Bærum. Etter 82 trekk må han gi opp.

En trøst for Magnus er at han får med seg 42.000 norske kroner hjem som takk for innsatsen. Dessuten er han en meget nyttig erfaring rikere.

Misset serven
Det så lovende ut da Magnus klarte remis med svart i 1. ekstraspill. På høyt nivå i sjakk sammenliknes ofte fordelen med å ha hvit med serven i tennis. Dermed var remis akkurat det Magnus var ute etter.

Men Magnus' angrep gikk altså i stå da han selv skulle "serve hjem" i finalepartiet.

Uansett har han på ingen måte dummet seg ut i VM-debuten. Lev Aronian er rangert som nummer 51 i verden, og en meget respektert spiller. Armeneren henviste verdensener Garry Kasparov til 2. plass i kvalifiseringen til Reykjavik Rapid tidligere i år, der Magnus Carlsen også deltok. Magnus ble slått ut av nettopp Kasparov.

Bakgrunn
Magnus Carlsen er rangert som nummer 274 i verden på siste offisielle liste. Han er også verdens yngste stormester. Det purunge talentet er første nordmann på rundt 20 år som slipper gjennom nåløyet til VM-sluttspillet.

Den forrige var stormester Simen Agdestein, som denne gangen er med til VM som sekundant for sin elev.

VM-turneringen spilles i Tripoli i Libya fra 18. juni til 13. juli. 128 spillere deltar, og premiepotten er på hele 10 millioner kroner.

Blant de tre nordiske deltakerne blir Peter Heine Nielsen fra Danmark alene i 2. runde. Han gikk greit videre med 2-0 i de ordinære partiene. Sveriges kandidat Evgenij Agrest må i likhet med Magnus pakke kofferten etter tap i ekstraspillet.

Her kan du spille gjennom 2. ekstraspill

Her kan du spille gjennom 1. ekstraspill

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre