RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjakk-sensasjon av Magnus (13)

Sist oppdatert:
Norge kan om kort tid få en ny stormester i sjakk. Han er bare 13 år, og blir nå kalt «vidunderbarn».

Magnus Carlsen fra Bærum imponerer alle i Corus-turneringen i Nederland. Både Kramnik (nr 2 i verden) og Anand (nr 3) er med, men det er en norsk 13-åring som utmerker seg. Han er blitt døpt «vidunderbarnet» av arrangøren, og ikke uten grunn.

Magnus har nå knallsterke 6 av 7 poeng i sin gruppe, etter å ha trukket det lengste strået i et høydramatisk parti søndag.

Dermed har han innfridd kravet til stormesternapp to runder før nødvendig, noe som er meget uvanlig. Tre slike stormesternapp gir tittelen for evig og alltid.

Flere hundre plasser opp
Magnus Carlsen er i dag rangert som 726 i verden uansett alder. Prestasjonen i Nederland er imidlertid så sterk at han ville avansere flere hundre plasser, selv om han fortsatt vil ha et stykke igjen til læremesteren Simen Agdestein. Agdestein er Norges beste spiller på 152. plass.

- Utrolig bra, en prestasjon som hører hjemme i verdenseliten, sier stormester Simen Agdestein, som trener Carlsen, til TV 2 Nettavisen.

Yngst i verden
Agdestein ble stormester som 18-åring, og var den gang den yngste stormesteren i verden. De siste årene har det kommet en strøm av vidunderbarn som har presset aldersgrensen nedover.

I turneringen som fremdeles pågår i Nederland har unge Carlsen nedlagt stormester etter stormester. I dag var det Merab Gagunashvili som måtte bite i gresset.

- Er Carlsen det største talentet noensinne i norsk sjakk?

- Ja, han ligger langt foran mitt nivå i tilsvarende alder, sier Agdestein.

Carlsen har nå ett år på seg på å bli den nest yngste som noensinne har fått stormester-tittelen. Da trenger han to slike turneringer til.

I Norge finnes bare seks stormestere. Carlsen er allerede bedre å spille sjakk enn flere av dem.

Det gjenstår fortsatt seks partier i Corus-turneringen, og siste runde spilles neste søndag. Etter at stormesternappet er i boks, kjemper Magnus Carlsen nå om turneringsseieren.

Halvt år fri
Sammen med mor, far og tre søstre har Magnus Carlsen reist rundt og spilt sjakkturneringer det siste halve året.

Han var hjemme i Norge i romjulen, og brukte tiden til intensiv trening med Simen Agdestein.

Familien solgte en bil og leide ut huset for å finansiere sjakk-satsingen. Nå er Carlsen så god at turneringsarrangører dekker hans kostnader.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere