*Nettavisen* Sport.

- Anand framstår som en slagen mann

PSYKISK OVERTAK: Magnus Carlsen har tatt ballegrep på Vishy Anand. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Simen Agdestein mener Vishy Anand sliter med psyken.

Sjakkstormester Simen Agdestein mener utfordrer Vishy Anand sliter med psyken i den pågående tittelkampen mot verdensmester Magnus Carlsen.

Stormester Simen Agdestein mener inderen har framstått som usikker og psykologisk underlegen.

- Han virker som en slagen mann. Det kan man se på hele ham. Magnus bare fortsetter å ha det psykologiske overtaket han fikk etter fjorårets kamp, sier Agdestein til NTB.

Simen Agdestein var en av Magnus Carlsens læremestere i ungdommen og kjenner sin tidligere elev ganske så godt.

Kjenner seg selv best

- Magnus har kanskje forberedt seg mindre til VM-kampen enn Anand og fått kritikk for det. Han har gjort mye annet utenom, men ingen vet bedre enn Magnus hva som er best for ham selv. De to første partiene har vist det, og han virker mer avslappet og er helt uten nerver, sier Agdestein.

Andre eksperter som NTB har snakket med, mener Anand tvinges til mer aggressivt spill i tirsdagens tredje parti i sjakk-VM for å få nordmannen ut av komfortsonen.

I de to første partiene har Carlsen fått spillet dit han selv ville og så langt ikke blitt satt på de hardeste prøvene. Etter to partier leder tittelforsvareren med 1,5-0,5.

Hvis det ikke kommer noen endringer Anands spill, kan det gå mot en tidlig avgjørelse, hvor nordmannen sitter igjen som fortsatt verdensmester.

- Anand har vel spilt litt som forventet, men vi har vel ikke sett hele repertoaret hans. Derfor må vi se opp for en såret tiger, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

- Han er i hvert fall tvunget til å spille agressessivt, og det gir samtidig også Magnus sjansen. Anand er en meget god spiller. Han er flink til å forsvare seg, men gjorde en feil midtveis søndag som han måtte slite med.

Kreativ sjakk

- Magnus har jo fått en glimrende start. Han hadde ingen problemer med svart til tross for at Anand kom med en skarp åpning. Magnus hadde faktisk også muligheten til å presse ham i det første partiet. Søndag presenterte Magnus seg med kreativ sjakk med nye vrier. Et unøyaktig trekk fra Anand ble utslagsgivende, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

- De har åpnet helt forskjellig fra kampen i fjor. Det har overrasket meg litt at Anand ikke har hatt mer å komme med, men det er veldig tidlig og langt igjen, og Anand har jo måttet regne med å tape minst en gang for Carlsen.

- Likevel tror jeg hans eneste håp er å angripe igjen med hvit. Han er nødt til å få Magnus inn i en litt uoversiktlig situasjon, og få kampen inn i mer taktisk spill enn det har vært til nå, sier Bae. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.