*Nettavisen* Sport.

- Carlsen kan være verdensmester i ti år. Minst.

Foto: (Foto: Ole Valaker, Nettavisen)

Men det er avhengig av en ting, ifølge Susan Polgar.

CHENNAI (Nettavisen): Vishy Anand gjorde en brøler og måtte gi seg etter bare 28 trekk i VM-finalens niende parti torsdag.

«Slutten på en era», skrev tidligere VM-finalist Nigel Short på Twitter da Magnus Carlsen gikk opp i 6-3.

Det var det også da Garry Kasparov vant mot Anatolij Karpov i 1985. Som Carlsen, var russeren 22 år da han beseiret sin landsmann.

Kasparov hadde sittet på tronen i åtte år år da han brøt og dannet sitt eget forbund. I 2000 tapte han mot Vladimir Kramnik.

LES:Vant etter supertabbe av Anand

Rekorden: 27 år
Etter å ha vunnet i 1972, sa Bobby Fischer at han skulle beholde tittelen til år 2000. Det løftet klarte han ikke å holde - tre år senere nektet han å stille opp mot Anatolij Karpov.

Emanuel Lasker har rekorden med 27 år sammenhengende regime fra 1894 til 1921. Kasparov har uttalt at det er uslåelig.

«Opp til ham selv»
Stormesteren Susan Polgar, som også er en kjent blogger og livekommentator under VM, tror Magnus Carlsen kan regjere i mange år.

- Det er opp til ham selv hvor lenge. Det handler i stor grad om motivasjon. Hvis han vil, kan han være på topp i ti år. Det kan også bli mer, sier Polgar til Nettavisen.

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen mener at Polgar kunne tatt hardere i.

- Om han vil, hvis han går inn for det, kan han fint beholde tittelen i mer enn ti år, sier Johannessen.

Han poengterer at Garry Kasparov nylig at han ikke ser noen utfordrere til Carlsen i alderen 15 til 20 år.

FORUMET:Hundrevis av innlegg under VM

Et nøkkeltidspunkt
Carlsen må ut i ny VM-finale allerede neste år, og åtte spillere skal kjempe om å bli hans motstander i en såkalt kandidatturnering i april neste år.

- Det er ikke klart om andreplassen, men Kramnik ser ut til å være skummel. Det er alltid trusler, men Carlsen er den beste spilleren, legger hun til.

Hun mener det skjedde noe i parti 3, selv om matchen var jevn til 2-2.

- Anand spilte bort en bedre stilling og tilbød remis. Men Carlsen sa nei. Det var et nøkkeltidspunkt i matchen. Det var en melding, en veldig klar melding. Carlsen gjorde det klart at han dikterer når vi er klare for remis. Etter det så vi en annen Anand, sier Polgar.

Samtidig advarer hun mot å selge skinnet for tidlig.

- Det er ikke over før det er over. Han bør spille normalt fredag. Jeg forventer at Anand prøver siciliansk, sier Polgar.

Vil sikre med remis
Hun tror at Magnus Carlsen vil ta remis (uavgjort) for å sikre tittelen hvis han får sjansen, og han ikke gjør som i sin siste turnering før VM-finalen, Sinquefield Cup i USA.

Da fortsatte han å spille for seier mot Levon Aronian i siste runde selv om poengdeling var nok til å vinne turneringen.

- Det er stor forskjell på en VM-finalen og en turnering. Men hvis han står klart best, vil han nok fortsette, sier Polgar.

Nettavisen følger det 10. partiet fra fredag klokken 10 norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag