*Nettavisen* Sport.

- De får hodepine når de taper mot meg

Foto: (Skjermdump fra Caspio Net)

11-åring er sjakkens nye skrekk. Se video.

18.11.11 10:03

Se kommentert parti nederst

Zhansaya Abdumalik er et navn alle sjakkinteresserte bør merke seg.

Den kazakstanske sjakkprinsessen har allerede vunnet VM i aldersbestemte klasser tre ganger, første gang i under 8 år-klassen i 2008.

Under en turnering for jenter under 20 år i Indonesia tidligere i år, oppnådde hun tittelen Internasjonal Mester for kvinner.

LES OGSÅ:Magnus Carlsen vant villmannsparti

Kosebambe
Da var hun 11 år og fem måneder, og mens Magnus Carlsen hadde rosiner som sitt varemerke da han var yngre, lar Zhansaya seg gjerne avbilde med kosebamben.

Mange av motstandere har vondt å svelge tapene.

- De blir skremt av meg. Barn ser ofte på ranking og tittelen din. Noen jenter får vondt i magen eller hodepine. Så gir de opp og bare går, sier hun med et stort glis til Caspio Net.

Se video her:

HTML EMBED

Hun håper å bli stormester som 12-åring, men har et stykke igjen til verdensener Magnus Carlsen: Per i dag er hun nummer 42.805 i verden hvis vi ser bort fra kjønn og alder.

Nå drømmer Kazakhstan om sitt eget Magnus Carlsen-eventyr, og alt blir lagt til rette for at 11-åringens skal utvikle seg. Hun har fått plass på sjakkakademiet i Singapore, og et hjemlig universitet sponser turer til turneringer.

Mygg og atombomber
I likhet med Norge, har Kazakhstan relativt lite å slå i brettet med sjakklig - før Zhansaya.

Deres sterkeste spiller har i mange år vært Darmen Sadvakasov som huskes best for to remiser mot Garry Kasparov i 2001. Kasparov spilte tamt og fikk ingenting ut av åpningen med hvit. Da han ble spurt om hvorfor han spilte så forsiktig, svarte han: "Du ikke dreper mygg med atombombe".

Leif Erlend Johannessen har analysert Zhansayas spill (se også eget vindu):

HTML EMBED

Over 1000 tilhengere - bli med og få siste sjakknytt!

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag