- Dette blir et kritisk parti

NYTT PARTI: Fredag er det klart for femte parti i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

NYTT PARTI: Fredag er det klart for femte parti i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Derfor bør Magnus Carlsen klare remis fredag.

15.11.14 12:34

Fredag er det klart for femte parti i sjakk-VM mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

Utfordrer Anand tok en overbevisende seier med sine hvite brikker mot nordmannen i forrige parti, og stormester Leif Erlend Johannessen mener inderen har skaffet seg et psykologisk overtak.

FØLGER MED: Sjakkmester Leif Erlend Johannessen følger nøye med på VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Foto: Rune Stoltz Bertinussen (NTB scanpix)

- Kritisk
Johannessen hevder fredagens parti blir svært viktig for Carlsen.

- Etter de to siste partiene synes jeg Anand sitter med et lite psykologisk overtak. Han vant veldig overbevisende med hvit, og han klarte å forsvare seg ganske bra med svart. Det er en trend Magnus må klare å bryte. Det er viktig at han hurtig kommer tilbake i matchen. Skulle han nå forsvare inn en remis i morgen, har Magnus to hvite partier på rad, og med hvit har han lykkes ganske bra, sier Johannesen til Nettavisen.

- Det partiet på fredag er litt kritisk. Hvis Magnus kan få et behagelig remis da, kan han avgjøre matchen bare på de to partiene, forklarer stormesteren.

Må forsvare D2 til D4
Nordmannen har imidlertid slitt med å forsvare seg mot Anands D2 til D4-åpning.

Johannesen tror Carlsen må dra noe spesielt opp fra hatten.

- Han har nok hatt litt uflaks med de variantene han har valgt med svart. Han har tydeligvis gått inn i varianter hvor Anand har hatt en klar ide om hvordan han skal spille. Det handler om å være litt lur tilbake. Man må finne noe Anand ikke har brukt så mye tid på i de månedene frem mot matchen. Han bør kanskje overraske litt tilbake. Hittil har han valgt to av de mest kjente forsvarene mot D2 til D4, men det er Anand tydeligvis veldig godt forberedt på. Kanskje kunne han valgt en litt mer overraskende åpning, sier Johannesen.

- Det finnes veldig mange forskjellige måter å svare på dette trekket til Anand på. Magnus har erfaring med stort sett alle tidligere. Han må prøve å trekke opp noe fra hatten som Anand på forhånd ikke har forberedt så godt på. Hvis Magnus kan få ham ut av de forberedelsene, slik at det blir en kamp mann mot mann, så tror jeg Magnus er den sterkeste, forklarer sjakkeksperten.

Fredagens parti starter klokken 13.00.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName [0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement ;js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.