*Nettavisen* Sport.

- Du skal være stolt om du slår meg som niåring

SLO SEG SELV: Magnus Carlsen skal til å spille mot seg selv som tolvåring.

SLO SEG SELV: Magnus Carlsen skal til å spille mot seg selv som tolvåring. Foto: William Fuglset (Nettavisen)

Men andre sliter med seksårsutgaven av Magnus Carlsen.

25.02.14 21:46

- Jeg har selv opplevd å spille mot Magnus som 12-13-åring. Han spilte veldig optimistisk, gikk hardt på hver eneste gang – men ikke alltid like korrekt.

Magnus Carlsen snakker om Magnus Carlsen. Og gliser.

Han har nettopp vært med på å lansere «Play Magnus», den nye sjakkappen som skal sjakkfrelse et helt folk, foran en hel haug av journalister fra et samlet presse-Norge. Oppmerksomheten takler han greit. Den regjerende verdensmesteren vet i hvert fall selv hva han er god.

- Magnus som 23-åring er en hardere nøtt. Han spiller litt mer gjerrig, sier sjakkmesteren til Nettavisen. Og legger til:

- Og mye bedre, selvfølgelig.

- Stolt om du slår meg som niåring
Det er altså det unike i den nye sjakkappen for iPhone, «Play Magnus»: at du kan spille mot Magnus Carlsen fra nivået han lå på som femåring, til nivået hans idet han slo Viswanathan Anand som 23-åring i november i fjor.

Bare ikke ha for store forhåpninger før du begynner å spille.

- Når du kommer opp til Magnus 9 eller Magnus 10, så synes jeg absolutt at du skal være stolt om du slår ham. Da hadde jeg allerede ganske mye turneringer og arbeid bak meg, sier Magnus, som altså vil sjakkfrelse landet vårt med den nye appen.

- Jeg trodde vi allerede var sjakkfrelste her i landet. Trenger vi virkelig en app som dette?

- Altså, det er vel ikke snakk om vi trenger det eller ikke. Men jeg tror absolutt det kan være en berikelse. Jeg vet jo at det er mange som har lyst til å spille mot meg, og på denne måten får de jo sjansen, svarer 23-åringen.

- Det er lagt mye tid bak det her for å gjøre det så realistisk som mulig, legger han til.

120.000 analyserte stillinger
Det siste er helt korrekt.

Magnus sin manager, Espen Agdestein, forklarer hva som ligger bak en app som skal gi deg én spillers taktikk gjennom en hel oppvekst.

- Det tekniske teamet har samlet inn flere tusen av Magnus' partier siden han var elleve år, både lynsjakk- og langsjakkpartier. Datamaskinen har analysert over 120.000 stillinger av Magnus sine partier, sier Agdestein.

- Målet har ikke vært å finne det best mulige trekket, men trekket som Magnus ville gjort. Det er nesten som å spille mot Magnus.

- Kaster mobilen
Agdestein, med en lang sjakkarriere bak seg, er klar over sine egne begrensninger i kamp mot en yngre utgave av Magnus Carlsen.

- Jeg tør ikke spille mer enn Magnus 12. Da synes jeg det er fryktelig vanskelig, og jeg må ha tid til å være motivert. Ellers blir det 10 og 11.

- Da slår du ham?

- Da tror jeg at jeg greier å vinne. Jeg gjør noen «bukker» av og til, blir rasende, og må passe på så jeg ikke kaster mobilen fra meg. Det er veldig avhengighetsdannende, ler manageren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

MANAGER OG MESTER: Manager Espen Agdestein kan ødelegge mobilen av raseri ved å spille mot Magnus Carlsen som 11-åring. Foto: William Fuglset (Nettavisen)


Han snur seg mot Anders Brandt, som er styreleder i Play Magnus AS.

- Anders, du holder på med Magnus 6. Slår du ham av og til?

- Av og til, ja.

- Men 5 har du kontroll på?

- Å ja, ja, humrer styrelederen.

Magnus Carlsen selv er ikke spesielt imponert.

- Magnus som femåring tror jeg at det er mange som vil slå, sier han til Nettavisen.

Får møte Magnus personlig
I tillegg til sjakkpartiene mot den valgfrie Magnus-årgangen, inneholder appen videoer med råd fra verdensmesteren om hvordan han tenker gjennom et sjakkparti. Det vil også dukke opp oppdateringer med treningsmateriale, multiplayer-funksjon og muligheten for online-spill.

Den kanskje aller største rosinen i pølsa for sjakkfansen, er den årlige muligheten til å møte Magnus i et virkelig parti sjakk.

- Det er den delen jeg liker best, sier Magnus selv.

Ethvert sjakkparti gir nemlig poengsum for brukeren, og de beste spillerne får dermed møte Magnus personlig.

- Sannsynlig i starten av 2015, røper hovedpersonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.