- Hvis jeg gikk glipp av noe, vet jeg ikke helt hvor

TOK SEG TID: Mandagens duell mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen var den lengste i VM-matchen så langt.

TOK SEG TID: Mandagens duell mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen var den lengste i VM-matchen så langt. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Magnus Carlsen og Vishy Anand var tre trekk unna å slå rekorden.

17.11.14 19:43

- Jeg tror remis er ok. Hvis jeg gikk glipp av noe, vet jeg ikke helt hvor. Jeg hadde en lovende posisjon, men han forsvarte seg meget bra. Jeg aner ikke hvordan jeg kunne ha vunnet, sa Magnus Carlsen på den NRK-sendte pressekonferansen etter mandagens maratonparti mot Vishy Anand.

Den 23 år gamle nordmannen presset sin 44 år gamle indiske motstander hardt i over seks timer, men fikk aldri satt ham sjakk matt.

Partiet varte i 121 trekk. Det er bare tre bak tidenes lengste finalekamp.

Carlsen har alderen på sin side, og den langtekkelige mandagen påvirker også hvor mye tid Vishy Anand får til å forberede seg på tirsdagens parti.

- Jeg er ikke fryktelig utslitt. Det var åpenbart en meget lang kamp, men den siste timen var ikke så ille, kommenterte Anand på spørsmål fra TV 2-sporten.

- Viktig for Anand

Magnus Carlsen kom til mandagens duell med ledelsen 3,5 mot 2,5 poeng, og vissheten om at han igjen skulle spille med hvit og dermed starte med initiativet i kamp sju.

- Dette er en særdeles viktig kamp for Anand. Han må komme seg over det hjerteskjærende tapet i kamp seks, mens Magnus er nødt til å holde presset oppe, skrev stormester Susan Polgar på Twitter før kampen startet.

Anand valgte berlinforsvaret i åpningen denne gang, i stedet for den sicilianske varianten han tapte med lørdag. Polgar kommenterte dette med at Anand tydeligvis ville være fornøyd med remis i parti nummer sju.

Duellantene virket meget godt forberedt på dette. De gjorde unna hele 18 trekk hver på bare 20 minutter, og kom man raskt i en posisjon mange stormestere dro kjensel på.

Sjakkcomputeren Stockfish ga Magnus et ørlite favorittstempel tidlig, og holdt seg på nordmannens side hele tiden.

Etter hvert som kampen utviklet seg, og brikkene forsvant fra brettet, flyttet pila seg lengre og lengre over på Carlsens side.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


- Kan gi godfølelse

Anand brukte betydelig mer tid på sitt forsvar enn Carlsen trengte på sitt angrep. Ett av inderens trekk tok nesten en halvtime. Den langvarige duellen favoriserer selvsagt Magnus Carlsen (23), som er 21 år yngre enn sin motspiller i denne VM-finalen.

Spørsmålet var imidlertid om Carlsen skulle klare å vinne, eller om partiet ville ende med remis.

- Å redde remis i en underlegen situasjon kan ofte gi den samme godfølelsen som om du hadde vunnet partiet, uttalte Simen Agdestein ifølge Tarjei J. Svensen etter over tre timers spill.

To og en halv time senere pågikk fortsatt parti sju, dypt inne på 70-tallet i antall trekk per spiller. Magnus Carlsen satt igjen med tårn, springer og én bonde, mens Vishy Anand hadde et tårn og to bønder.

Seks timer og ti minutter ut i partiet tok Carlsen den siste bonden til Anand. Det tok 104 trekk å komme hit, og i henhold til regelverket fikk han da 50 trekk på å vinne partiet - ellers ender partiet automatisk med remis.

Det lengste partiet som er spilt i en VM-finale er ifølge chess.com 124 trekk, som ble spilt av Viktor Kortsjnoi og Anatoly Karpov i 1978.

Dit kom ikke Magnus Carlsen og Vishy Anand. De stoppet på 121. Da godtok Magnus Carlsen omsider remis.

Carlsen leder nå 4-3 i VM-finalen, som spilles som førstemann til 6,5.

Anand spiller med hvit i parti åtte, ti og tolv. Han har altså inntil tre kamper igjen med hvit, mens Magnus Carlsen har to.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.