- Jeg har like stor sjanse som en snøball et visst sted

Foto: (Foto: Privat)

Nettavisens ekspert er klar for VM i sjakk.

13.07.13 15:09

Norge har verdenseneren i sjakk, og Magnus Carlsen skal spille VM-finale i november.

Men 128 andre spillere er allerede i gang med neste VM. Fire av dem er norske.

Norge har fått disse plassene fordi Tromsø arrangerer FIDE World Cup - en forsmak på OL neste år.

De to beste går videre til den såkalte kandidatturneringen, den samme som Magnus Carlsen vant hårfint i London tidligere i år.

6000 dollar i trøstepremie
Det er også store penger på spill, og selv de 64 som ryker ut i første runde i cupturneringen, kan dra hjem med 6000 dollar.

Turneringen starter 10. august, og den ferske norgesmesteren Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein, Torbjørn Ringdal Hansen og Leif Erlend Johannessen har alle fått knallhard motstand.

LES OGSÅ:Jon Ludvig (22) slo verdensmesteren

Johannessen er også kjent som Nettavisens sjakkekspert, men det spørs om det imponerer motstanderen i første runde - Peter Leko.

34 år gamle Leko har vært i verdenstoppen i årevis, og gjør det akkurat nå skarpt i Fide Grand Prix i Bejing, der han er på tredjeplass etter åtte runder.

«Høydepunkt i karrieren»
Ungareren er nummer 18 på verdensrankingen, mens Johannessen er nummer 635.

- For å være ærlig så har jeg vel omtrent like stor sjans til å bli verdensmester som det en snøball har for å overleve et visst sted, sier han.

- Jeg vil så klart forberede meg bedre enn noen gang før. World Cup er den desidert gjeveste turneringen jeg har deltatt i og sånn sett et høydepunkt i karrieren. Jeg er jo faktisk så heldig at jeg nå er blant de 128 siste som kjemper om en plass i VM-finalen.

- Peter Leko var heller ikke den verste motstanderen jeg kunne få, tror jeg. Han har også sine beste år bak seg og er forhåpentligvis litt mer sårbar enn tidligere. Men selvfølgelig er han jo en klassespiller. Vi snakker om en mann som tidligere har vært rangert som nr. 4 på verdensrankingen og spilt VM-finale mot Kramnik.

I duellene spilles to langpartier, og eventuelt ekstraspill foregår med stadig kortere betenkningstid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vil til tredje runde
Jon Ludvig Hammer er det største norske håpet. Han møter Sergei Movsesian, nummer 49 i verden. Hammer sier til Nettavisen han målet er å nå tredje runde.

Simen Agdestein får et gjensyn med Etienne Bacrot. De spilte en match i 1997 da Bacrot var bare 14 år og verdens yngste stormester . Den endte 2-2.

Torbjørn Ringdal Hansen får en like vanskelig oppgave mot tidligere verdensmester Ruslan Ponomariov.

- Både Jon Ludvig og Simen tror jeg kan overraske positivt mot Movsesian og Bacrot, disse to er slett ingen overmennesker! Torbjørn får det selvfølgelig knalltøft mot Ponomariov, men i en minimatch over bare to partier kan i grunn alt skje, sier Leif Erlend Johannessen.

Førstepremien på 600.000 kroner. Til gjengjeld dekker spillerne alle utgifter selv.

26 av 30 høyeste på verdensrankingen deltar. Magnus Carlsen (1) og Vishy Anand (8) står altså over for å konsentrere seg om den store finalen i november.

PS! Parallelt med World Cup vil Tromsø Sjakklubb arrangere en rekke åpne turneringer, både lynsjakk, hurtigsjakk og langsjakk med høye pengepremier. Se hele programmet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.