RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg lurer på hva Magnus gjør med den boken

(Foto: YouTube-video)
Læreren ble overrasket da han så et bilde i avisen.

Nettavisen dekker VM-finalen i samarbeid med Chessdom. 1. parti spilles lørdag.

Lørdag starter den store VM-finalen i sjakk mellom Vishy Anand (43) og Magnus Carlsen (22) i Chennai i India.

Begge har trent i månedsvis, og det meste har vært hemmelig, men da Carlsen hadde treningsleir i august, dukket det opp en detalj som fikk Simen Agdestein til å lure.

I en video ligger boken «Fundamental Chess Endings» fremme. Den forsvant fra biblioteket på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) for ti år siden.

Forsvant fra hyllen...
Allerede som 9-åring kom Carlsen inn i miljøet på NTG' sjakklinje etter å ha blitt oppdaget av Agdestein. Senere var han også ordinær elev i tre år.

- Da han var 11 eller 12 år, sa jeg at han burde lese den boken. En dag fant jeg ikke den i hyllen. Jeg lurer på om han tok den, sier Agdestein.

Kritikerroste Fundamental Chess Endings er på 416 sider og en såkalt encyklopaedia - en fullstendig oversikt - over sluttspill i sjakk. Å komme seg gjennom den blytunge materien kan sammenliknes med et masterstudium.

I dag blir Magnus Carlsen hyllet for sin kirurgisk presisjon i sluttfasen av partiene, mens han som yngre spiller var mest kjent for åpningsspillet og strålende angrepsspill.

- Sjakkmotorene har i mange av sluttspillene til Magnus vurdert stillingen som litt bedre for Magnus, men på langt nær vunnet. Slik går det kanskje i 10-15 trekk. Og så oppdager sjakkmotorene at Magnus står til vinst, sa stormester og sjakkspaltist i Aftenposten, Rune Djurhuus, til Nettavisen i januar.

Kan det være denne boken som snudde opp-ned på alt?

Vi har ikke fått klarhet om det virkelig er boken fra NTG som dukket opp rett før VM-matchen. Manager Espen Agdestein henviser til Carlsens medhjelper Jon Ludvig Hammer som var med på samlingen i Kragerø.

- Det var Magnus som hadde den med på samling etter å ha tapt noen sluttspill, men jeg vet ikke noe om forhistorien, sier Hammer.

Agdestein sier at Carlsen leste hele tiden da han yngre, og et annet bilde fra oppkjøringen viser nordmannen med solbriller og boken «60 Memorable Games» av den avdøde legenden Bobby Fischer.

Nå sammenliknes matchen i Chennai med nettopp Fischers duell i 1972 med Boris Spasskij. Det store oppgjøret mellom USA og Sovjetunionen er blitt kalt århundrets match.

Husket alt
Ikke bare leste Magnus Carlsen, men ifølge flere kilder husket han alt. Absolutt alt.

- Det lille jeg lærte ham, satt, sier den første treneren Bjarte Leer-Salvesen til Nettavisen.

- Man trengte bare å si det én gang, så husket han det, sa neste trener Torbjørn Ringdal Hansen til VG Nett i fjor.

Poden begynte faktisk å se på sjakkbøker før han kunne lese. Selv bøker på engelsk var ingen hindring.

- Magnus lærte å stave høsten han fylte 5, men leste ikke noe særlig tekst før i 6-årsalderen. Som 8-åring så han mest på sjakkdiagrammene og notasjonen, men plukket raskt opp nok engelske sjakkuttrykk, sier faren Henrik Carlsen.

Simen Agdestein tror ikke at elevens genialitet er medfødt.

- Jeg merket at det var noe spesielt med en gang. Man merker når folk er sjakkspillere. Men han er ikke født sånn. Han har et godt hode og et bra blikk. Det er fint å ha klisterhjerne, men tror ikke det er avgjørende, sier han.

Det var ville tilstander da Magnus Carlsen kom til Chennai tirsdag - se video:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere