- Magnus Carlsen ser sliten ut

SLITEN? Magnus Carlsen hadde fordel av hvit, men måtte nøye seg med remis i det fjerde partiet mot Viswanathan Anand (t.h.) i VM-finalen.

SLITEN? Magnus Carlsen hadde fordel av hvit, men måtte nøye seg med remis i det fjerde partiet mot Viswanathan Anand (t.h.) i VM-finalen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Simen Agdestein mener Vishy Anand nå kan ha et psykologisk overtak.

Sjakkstormester Simen Agdestein mener Vishy Anands seier i tredje parti har satt en støkk i Magnus Carlsen. Han tror inderen nå kan ha et psykologisk overtak.

REMIS: Det fjerde partiet mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand (t.v.) endte med remis. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Med hvite brikker klarte Magnus Carlsen bare å få remis mot Vishy Anand onsdag. Dermed står det 2-2 i VM når fire partier er spilt.

Carlsen selv sa på pressekonferansen etter kampen onsdag at han følte han spilte elendig. Agdestein er ikke enig i det, men mener nordmannen var preget av å ha tapt partiet dagen før

- Jeg synes han så litt sliten ut og litt preget av at han hadde tapt dagen på forhånd. Objektiv sett gjorde han et helt greit parti onsdag. Han fikk ikke særlig mye ut av åpningene sine, men sto litt bedre etter hvert. Men det lyste litt for lang vei at han var sliten. Han hadde ikke den energien som kan gi ørsmå fordeler, sier Agdestein til NTB.

Godt av hviledag

Stormesteren mener kroppsspråket og tidsbruken til den regjerende verdensmesteren viste at han ikke var på topp onsdag.

- Tapet i tredje parti satte definitivt en støkk i ham. Men sånn er det, det er ikke til å komme unna at selv Magnus har gode og dårlige dager. Og dette var ikke en god dag for ham. Anand så piggere ut, mener Agdestein.

Agdestein slår fast at Magnus Carlsen nå trolig har veldig godt av at torsdagen er en hviledag, og han mener at Anand har tatt igjen det psykologiske forspranget nordmannen hadde i starten.

- Magnus hadde definitivt overtaket psykologisk i de to første partiene. Nå er det noe helt annet, og det er nok Anand som har et lite overtak der nå.

FORDEL ANAND? Simen Agdestein tror inderen kan ha et psykologisk overtak nå. Foto: Rune Stoltz Bertinussen (NTB scanpix)


På pressekonferansen etter onsdagens parti fikk spillerne selv spørsmål om hva som nå har det psykologiske overtaket. – Vet ikke, var svaret fra begge.

- Mye mer spennende

Det femte VM-partiet spilles fredag. Da spiller Magnus Carlsen med svarte brikker. Så langt har VM-partiene vært svært interessante. Agdestein mener det så langt har vært en mye mer interessant duell enn i 2013.

- Det har vært kampsjakk på et gigantisk nivå. Det har vært mye mer spennende enn i fjor. I fjor var det mye nerver, man kunne se at matchen bar preg av at begge spillerne var nervøse. Det virker ikke helt som om det er samme type nerver i år. Det er en kamp preget av helt andre ting, sier han, og trekker fram eksempler:

- Energinivået er mye høyere, og det preger kampene. I tillegg har vi fått se at åpningsforberedelser har spilt en større rolle, da Anand kom fantastisk godt forberedt og fikk betalt i det tredje partiet. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.