*Nettavisen* Sport.

- Magnus er klar favoritt

Pressekonferansen med Magnus Carlsen og Viswanathan Anand før åpningssermonien til sjakk-VM. Ved Radisson Blue Paradise and Spa hotel. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Sjakkekspert har klokkertro på Magnus Carlsen.

07.11.14 17:54

NRK-ekspert Torsten Bae utroper Magnus Carlsen til klar VM-favoritt, men spår at årets duell mot Viswanathan Anand blir mye jevnere enn sist.

Carlsen herjet tidvis med Anand på inderens egen hjemmebane for ett år siden da han ble verdensmester for første gang.

Lørdag spilles første parti i returduellen i OL-byen Sotsji i Russland.

Bae tror det er en spent Carlsen som skrider til verket. – Jeg tror at han har fått igjen selvtilliten og at han ser fram til at det skal starte. Samtidig er han nok spent på motstanden. Anand er kommet sterkt tilbake etter å ha blitt nærmest ydmyket av Magnus sist gang, og som Magnus selv har sagt, er det jo nærmest surrealistisk at det er Anand som er motstander på ny, sier Bae til NTB.

23 mot 44

Selv om Carlsen har variert og Anand har hevet seg mye det siste året, nøler ikke Bae med å utnevne den regjerende verdensmester Carlsen som favoritt til å forsvare VM-tittelen.

- Magnus er klar favoritt. Det viser alle resultater de siste år, verdensrankingen og ikke minst alderen på de to. Magnus er 23 år, mens Anand er 44 år. Alderen taler til Magnus' fordel. Resultatene de siste årene har vært formidable for Magnus, og jeg har stor tro på at han klarer det igjen.

- Men?

- Det er en annen Anand han møter denne gangen. Sist gang gikk nok Anand inn i kampen med en dårlig følelse, og han lurte nok fælt på hvordan han skulle slå dette geniet fra Lommedalen. Det siste året har han hevet seg voldsomt, og ikke minst viste han styrke under VM-kvalifiseringen. Jeg tror på en mye jevnere og tettere kamp denne gangen. Verdensrankingen viser også at det er blitt mindre forskjell mellom de to i løpet av det siste året. Han har alt å vinne mot en ungdom som alle holder som favoritt, og han vil nok gjerne demonstrere at han er blant de aller største sjakkspillerne gjennom tidene, sier Bae.


Som normalt

- Det gjør det kanskje mer usikkert at Carlsen har levert variabelt etter VM-gullet også?

- Ja, det har vært ujevnt det han har gjort. Særlig OL i Tromsø var skuffende, men egentlig var ikke det så overraskende. Magnus har ofte slitt i slike «settinger», med å spille på lag og med mange spillere i lokalet, og han har ofte ikke spilt så godt mot antatt svakere motstand. Magnus har alltid vært best mot de beste, og han har en kolossal score mot de beste i verdenseliten. Selv om jeg er litt mer usikker foran dette oppgjøret enn jeg var foran møtet i India i fjor, så gir det grunn til optimisme. Dessuten har han alltid hatt et godt tak på Anand, sier NRK-ekspert Torsten Bae. (©NTB)

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.