RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slik vant jeg i Bundesliga

Sist oppdatert:
Nettavisens sjakkekspert spiller i verdens tøffeste liga. Les om øl, trange senger og litt flaks.

KOMMENTERTE PARTIER NEDERST: «En gavepakke av de sjeldne»

WATTENSCHEID (Nettavisen): Sist helg ble 3. og 4. runde i sjakkens Bundesliga avviklet, og selv uten Magnus Carlsen i aksjon har tittelforsvarerne fra Baden-Baden stormåpnet med fire strake pinner.

Mitt eget lag, SV Wattenscheid 30, har også gjort sine saker bra med tre seire og femteplass så langt.

SJAKK.ORIGO.NO:Norges største sjakkforum

Leiesoldater
Bundesliga er utvilsomt verdens sterkeste nasjonale sjakkliga. Sjakk har en høy posisjon i Tyskland, noe som har gjort det mulig å tiltrekke seg sponsorer fra næringslivet. Med penger på bok settes klubbene i stand til å hente inn profesjonelle «leiesoldater» fra utlandet for å forsterke spillerstallen.

Sjekk hjemmesiden til Bundesliga

Den mest pengesterke klubben per i dag er Baden-Baden, noe som gjenspeiles i spillerlisten. Her finner vi navn som Anand, vår egen Magnus Carlsen, Shirov, Svidler, Adams, Movsesian og Bacrot for å nevne noen 2700+-stormestere. Det sier litt når norgeskjenningen Peter Heine Nielsen er rangert som nummer 11 på laget.

En kan selvsagt diskutere sjarmen i dette. Sjakkens svar på Arsenal har kun én tysker blant de første 14 nominerte (Arkadij Naiditsch på 10.).

Gjennom årene har jeg delt dobbeltseng først med Jesper Hall og deretter med Peter Heine Nielsen, men selv om det vekker visse nostalgiske minner av og til så setter jeg pris på den ekstra plassen (til de uinnvidde: Peter er en kjempe på to meter)

Det sier seg selv at få klubber kan matche denne oppstillingen, og Baden-Baden ser da også foreløpig ut til å gjenta fjorårets bedrift. Ligaen består av 16 lag totalt, og sesongen avsluttes mars 2009.

DAGENS SJAKKNØTT: Test deg selv til høyre

Jeg spiller nå min sjette sesong for SV Wattenscheid 30, og er vel således som veteran å betrakte. Klubben har ikke på langt nær samme budsjett som for eksempel Baden-Baden, men vi har hatt stjerner som Morozevich og Aronian på laget før de ble hentet til klubber med en fetere lommebok.

For tiden har vi åtte stormestere på de første åtte plassene, men på grunn av kvaliteten i ligaen er vi likevel bare rangert omtrent midt i feltet. Ved en typisk weekend er fordelingen mellom utlendinger og tyskere på laget ganske jevn.

Under hjemmekampene, som spilles helt vest i Tyskland (Wattenscheid ligger mellom Düsseldorf og Bochum), bor jeg vanligvis i en leilighet som eies av et medlem i klubben.

Gjennom årene har jeg delt dobbeltseng først med Jesper Hall og deretter med Peter Heine Nielsen, men selv om det vekker visse nostalgiske minner av og til så setter jeg pris på den ekstra plassen (til de uinnvidde: Peter er en kjempe på to meter).

Sist helg skulle vi blant annet opp mot Werder Bremen, som vant ligaen for to sesonger siden (den klare parallellen til fotball vises ved at også FC Bayern München er representert i sjakkligaen).

På papiret er Werder eneste klubb som har en reell mulighet til å hamle opp med Baden-Baden. Spillerstallen består av sterke stormestere som Mamedyarov, Eljanov, Efimenko, Areshchenko, Fressinet og McShane. Vi var således ikke levnet store sjanser. Etter en heroisk innsats kunne vi imidlertid notere oss for en sensasjonell utklassingsseier 5,5-2,5. Vi tapte ikke et eneste parti!

Mer fra Nettavisen.no/sjakk:

- Magnus røk ut

- Norsk 9-åring med superspill i VM

- Han er verdens beste

Dagen etterpå banket vi oppskriftsmessig SK Turm Emsdetten med de samme sifrene. En etterlengtet opptur, og vi kan dermed allerede vinke farvel til nedrykksspøkelset som har forfulgt oss et par av de siste sesongene. I stedet kan vi begynne å rette oppmerksomheten mot medaljeplass.

Det sosiale er for meg avgjørende for at jeg fortsatt tar turen til Tyskland én gang i måneden for å spille for Wattenscheid. Flere av spillerne på laget er blitt gode kompiser utenom sjakken, og samholdet er upåklagelig. Mange av dem som har gått videre til andre klubber på grunn av de økonomiske betingelsene (deriblant Peter Heine Nielsen), har likeledes trukket frem miljøet i Wattenscheid som helt unikt.

Det er befriende å kunne ta seg en øl eller to på lørdag kveld uten at morgenrunden søndag fremstår som den viktigste begivenheten i hele verden. Det gir en avslappet atmosfære, noe som vel også kan få en positiv effekt på prestasjonene – såfremt man ikke blir på ølkneipen hele natta!

Min egen personlige score sist helg ble også god til slutt, med 1,5 av 2 poeng. Partiene svingte veldig, og det kunne godt endt verre (lynkurs - slik leser du trekkene):

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere