RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- VM-finale i Norge? Kanskje, hvis dere har penger

Foto: Erlend Aas (NTB/Scanpix)
Sist oppdatert:
Sjakkpresidenten er redd for å bli oppfattet som «småborgerlig».

CHENNAI (Nettavisen): - VM-finale i Norge? Kanskje, hvis dere har penger, sier visepresident Georgios Makropoulos i verdenssjakkforbundet Fide til Nettavisen.

Det er Fide som tar den endelige beslutningen om hvor VM skal spilles, og grekeren Makropouls har vært president Kirsan Iljumzjinovs høyre hånd i en årrekke.

STAVRUM:Magnus Carlsen vant ikke tilfeldig

India kuppet finalen
Både Paris og det norske sjakkforbundet vurderte et bud i vår da India kuppet prosessen og fikk finalen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen uten kamp.

- En VM-match i Norge hadde virkelig vært noe! sa sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson i april.

I stedet ble Carlsen tvunget til å spille i Anands hjemby Chennai. De la ifølge The Times of India 5,3 millioner dollar på bordet - eller rettere sagt under bordet.

Det ble nedtur for inderne, men en veritabel mediesuksess: Ifølge Chessdom kan så mye som 200 millioner mennesker ha fulgt sendingene fra de ti partiene i Chennai.

Likevel er Aulin-Jansson mer kjølig denne gangen:

- Med fare for å virke småborgerlig, tror jeg interessen rundt VM-finalen blir større hvis den arrangeres i Paris eller New York. Men vi vil selvsagt vurdere det, sier han til Nettavisen.

Koster 40 millioner
Sjakkpresidenten regner med at en finale i Norge totalt vil koste rundt 40 millioner kroner. Det er en tredjedel av OL i Tromsø i august.

Uansett betyr det at en eller flere store norske sponsorer må på banen, for det er lite sannsynlig at staten vil engasjere seg i et privat arrangement som en VM-kamp i sjakk er, slik de har gjort med en garanti til OL.

Hovedpersonen selv har tidligere ment at finalen bør spilles på nøytral grunnen, men ser ut til å ha forandret mening:

- Jeg har skjønt her i India at det har sin sjarm å spille på én av spillernes hjemmebane, sa han under et pressetreff mandag.

«Håper de frykter meg»
Finalen er berammet til november. Åtte spillere skal kjempe om å få utfordre mesteren i en såkalt kandidatturnering i Khanty Mansijsk i Russland.

- Kramnik og Aronian er naturlige favoritter i kandidatturneringen, men jeg frykter ingen. Jeg har spilt mot dem før og klart meg greit, sier Magnus Carlsen.

På spørsmål om han tror at de andre frykter ham etter VM-seieren, svarte han:

- Jeg håper virkelig at de andre frykter meg.

Carlsen drar til Norge tirsdag og tar en pause fra sjakken. I månedsskiftet januar/februar stiller han i en stor turnering i Zürich. Trolig kommer han til å være med i ytterligere et par turneringer i løpet av våren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere