*Nettavisen* Sport.

Brå VM-exit for Judit

Foto: (Foto: http://chess.ugrasport.com)

Tok for store sjanser i kvartfinalen.

LIVE:Se kvartfinalene

VIDEO:Med livekommentarer

COMPUTER:Løpende analyse

Judit Polgars håp om den første kvinnelige verdensmesteren i sjakk er ute for denne gang. Peter Svidler ble for sterk lørdag.

Det så imidlertid lovende ut etter en kort og enkel remis (uavgjort) med svart fredag.

Lørdag fikk en aggressiv Svidler raskt overtaket. Polgar klarte å utlikne, og så ut til å kunne sikre poengdeling og omspill.

Men hun ville mer og gamblet i russerens tidsnød. Det gikk galt.

LES OGSÅ:Peter Heine Nielsen utslått

Ensom høne
Judit Polgar har toppet hele 49. sjakkrankinger for kvinner. Likevel har 35-åringen fra Ungarn alltid vært et stykke bak de beste mennene.

Hun er nummer 48 på listen Magnus Carlsen leder, og er eneste høne i 100-topp-kurven.

LES OGSÅ:Magnus Carlsens kullsvarte dag

Nå var altså tobarnsmoren nære på å skaffe seg en av plassene i VM-sluttspillet, i et VM menn har dominert siden det ble etablert i 1886.

Tre av spillerne fra Sibir får være med i turnering der åtte spillere skal kjempe om å få utfordre regjerende verdensmester Vishy Anand.

Hvorfor?
Men hvorfor dominerer mennene så voldsomt? Og hvorfor finnes det egne sjakkturneringer for kvinner?

Judit Polgar, som har nektet å delta i slike turneringer, ble stormester som 15-åring i 1991, den yngste den gang uansett kjønn.

- Segregering fører bare til at ulikhetene i prestasjonene til menn og kvinner fortsetter, har faren Laszlo sagt. Han oppdro også søstrene Zsusza og Sofia til å bli meget sterke sjakkspillere.

- Jeg sier alltid at kvinner burde tro at de er like gode som menn, men bare hvis de er villig til å jobbe og ta det like seriøst, har Judit Polgar selv uttalt.

"Hun er tross alt kvinne"
Den tidligere verdenseneren Garry Kasparov er ikke enig. Han fikk stor oppmerksomhet da han uttalte følgende på 90-tallet:

- Hun har et fantastisk sjakktalent, men hun er tross alt en kvinne. Det handler om svakheter i den feminine psyke. Ingen kvinne kan takle en slik tøff kamp.

Dermed var et stort øyeblikk for mange Judit-fans da hun i 2002 endelig klarte å slå Kasparov i et ordinært parti - se hvordan.

Samtidig fikk hun revansje etter at Kasparov åtte år tidligere jukset i et annet parti. Han tok i en brikke, men nektet for det og slapp unna.

Nettavisens sjakkekspert Leif Erlend Johannessen har sin egen teori:

- Det har opplagt å gjøre med antallet som satser profesjonelt, samt kanskje menns tilbøyelighet til monoman tenkning, sier han.

Arkaiske holdninger
Da Nettavisen i 2009 spurte leserne hvem som er tidenes beste sjakkspiller, svarte Marion G. Stavsøien slik:

”Min stemme går til Judit Polgar fordi hun med sine prestasjoner og sin holdning så soleklart viser at egne kvinnetitler i sjakk er unødvendige og diskriminerende. Å konkurrere i toppen og prestere som hun gjør/har gjort med de arkaiske holdningene som fortsatt rår er en maktdemonstrasjon”, skriver hun på Facebook.

Men det holdt ikke denne gangen.

Vi skal se hvordan Polgar slo ut 1. rangerte Sergej Karjakin (se også eget vindu). Leif Erlend Johannessen kommenterer:

HTML EMBED

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.