RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Carlsen forsvarte VM-tittelen etter omspill mot Caruana

BREDT GLIS: Magnus Carlsen kunne smile etter VM-seieren mot Fabiano Caruana.
BREDT GLIS: Magnus Carlsen kunne smile etter VM-seieren mot Fabiano Caruana. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nordmannen avgjorde det hele i hurtigsjakk mot amerikaneren.

De 12 første ordinære partiene endte med remis mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana, men nordmannen tok initiativet i første hurtigsjakkparti da han hadde hvite brikker onsdag.

Carlsen startet med de hvite brikkene, og slo sin amerikanske motstander i det første partiet av omspillet. Caruana måtte til slutt gi seg, etter å ha blitt satt i sjakk ved flere anledninger av nordmannen.

I det andre partiet viste Carlsen sine ekstreme ferdigheter, da han ydmyket sin amerikanske motstander med svarte brikker. Nordmannen sikret sin andre seier i hurtigsjakken, og trengte dermed kun én remis for å sikre seieren.

- God dag på jobben

Med hvitt i tredje parti fjernet Carlsen absolutt all tvil. I tredje strake parti måtte Caruana innrømme nederlag, og dermed hadde Carlsen forsvant sin VM-tittel.

- Jeg er veldig glad, det var en veldig god dag på jobben. Første parti var jevnt og spennende, men så greide jeg å lure ham i tidsnød. Etter det, i det andre partiet var det komplisert, men jeg hadde en god følelse. I tredje parti var det mer nervøst, sa Magnus Carlsen til NRK etter at VM-triumfen var i boks.

- Det er vanskelig å si, Caruana er klart den sterkeste spilleren jeg har møtt. Jeg vant ikke et eneste klassisk parti, men glad jeg vant matchen, sa Carlsen.

Selv forklarte han at følelsen var både lettelse og glede.

- Det er litt begge deler. Men jeg hadde vært mer lettet om det var vanskeligere i dag, sa Carlsen.

På pressekonferansen tok Carlsen også et oppgjør med kritikerne. Stormesterne Garry Kasparov og Vladimir Kramnik:

- Basert på informasjonen jeg hadde, så mente jeg at jeg gjorde de riktige valgene. Det var et par ting jeg overså som kanskje gjorde at jeg undervurderte min egen posisjon. Med tanke Garry og Vladimirs meninger: de har rett til å ha dumme meninger, sa Carlsen.

De to stormesterne hadde nemlig vært kritiske til at Carlsen hadde tilbudt remis i et av de tidligere partiene, da det så ut som han kunne ha sikret seieren.

Fjerde VM-seier

Etter kampen var Caruana åpen veldig skuffet over sine egne prestasjoner mot Carlsen:

- Jeg hadde en dårlig dag, jeg spilte ikke bra. Det første og tredje partiet var jevnt. Det andre var horribelt, jeg maktet ikke kjempe. Det var utrolig skuffende, jeg spilte ikke på hans nivå. Han fortjente seieren, sa Caruana til NRK etter kampen.

- Jeg vet ikke akkurat hva jeg manglet, jeg spilte ikke mot mitt fulle potensiale. Men i dag spilte Carlsen godt hele veien igjennom, selv når han kun trengte remis i siste partiet, sa den skuffede utfordreren.

Dette er fjerde gangen Carlsen vinner en VM-kamp. Han vant VM-tittelen fra indiske Viswanathan Anand i 2013 og forsvarte tittelen mot Anand året etter.

I 2016 var det russiske Sergej Karjakin som utfordret Carlsen, som igjen måtte ut i omspill. Der tok Carlsen seieren, akkurat slik han gjorde mo Caruana i London.

Nesten VM-kamp for Carlsen er ikke før i 2020.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere