Carlsen håper motstanderen gir alt

Foto: Getty Images / All over Press

- Du vet aldri om han kommer til å være 90 eller 100 prosent.

03.05.13 11:36

Neste uke møter sjakkgeniet Magnus Carlsen den regjerende verdensmesteren Vishy Anand på hjemmebane i Norway Chess. Det blir siste duell mellom de to før VM-kampen i november.

Turneringen i Rogaland kan skilte med mange av verdens beste sjakkspillere, og initiativtaker Kjell Madland i Norway Chess er svært fornøyd og spent.

- Når det gjelder Anand og Carlsen, er det helt åpent når og hvor de skal møtes. Vi skal ha en lynsjakkturnering 7. mai. Resultatene der avgjør oppsettet, og etter den runden vil hele programmet bli satt opp, sier han til NTB.

I et intervju med Stavanger Aftenblad fredag sier Carlsen at han ikke tror det blir noen lett match når han og Anand møtes, selv om inderen per i dag har lavere rating enn verdensrekordholderen fra Norge.

- Jeg vet ikke om han kommer til å få ut mye under Norway Chess, men jeg er ganske sikker på at det skjer under VM. I Norway Chess kommer jeg til å ta alle partiene veldig alvorlig, og jeg håper han gjør det samme. Du vet aldri om han kommer til å være 90 eller 100 prosent, sier Carlsen.

Nådeløs tiger
På grunn av venners påvirkning ble Carlsen medlem av Stavanger sjakklubb for noen år siden. Dermed er bærumsgutten på hjemmebane.

- For min del har det ingen stor betydning hvilken klubb jeg spiller for i Norge. Da jeg meldte meg inn, kjente jeg ikke til planene om å arrangere en stor turnering i Stavangerregionen. Nå når vi skal spille Norway Chess, synes jeg det er veldig morsomt å representere arrangørklubben, sier 22-åringen.

Han mener den sterkeste delen av spillet han er kombinasjonen av midtspill og sluttspill.

- Overgangen mellom de to fasene jeg takler godt. Det er der grunnlaget ofte blir lagt, sammen med åpningsspillet.

Han har også en formening om Anands spillestil.

- Anand kan gjøre alt. Han liker å spille på samme måten som meg, å kvele, men hvis han blir provosert, slår han deg ned på brettet. Da er han ofte nådeløs. Han kalles jo gjerne «Tigeren fra Madras», eller Chennai, som hjembyen hans nå kalles.

Sjakkfeber
Turneringen pågår til 18. mai, og det skal spilles i Sandnes, Stavanger, Ålgård og Sør-Hidle.

- Det er nok mange som vil kringkaste herfra. Norway Chess skal sende på web, vi har sju kameraer klare til det, så det skal bli fyldig dekning av alle partier og kommentarer på nettsidene, sier Madland.

Til Stavanger Aftenblad har Magnus Carlsen skissert hva som skal til for å kunne følge med på sjakk.

- Den ene er å prøve å lære seg sjakk og virkelig forstå spillet. Det er den tungvinte måten. Den lettvinte måten er å ha tilgang til computeranalyser som gjør at du mer eller mindre kan skjønne hvordan det ligger an, sier han.

Han sammenligner sjakk med fotball, tennis og squash, der det gjelder å kontrollere midten.

- Hvis du gjør det, kan du lettere forskyve deg fra side til side og kontrollere hele banen eller brettet. Ellers gjelder det jo å tenke litt fremover, være på rett plass til rett tid. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.