*Nettavisen* Sport.

Carlsen med «flying start»: - Enklere enn jeg hadde ventet

GOD START: Magnus Carlsen spiller VM i lynsjakk. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Den norske sjakkstjernen suser videre.

13.10.15 20:06

Magnus Carlsen har storspilt på første dag av VM i lynsjakk. 24-åringen gikk ti partier uten tap, men i siste runde ble det nederlag mot Sergej Karjakin.

Den regjerende verdensmesteren har styrket favorittstempelet sitt i åpningen av mesterskapet, men har en stor konkurrent i Maxime Vachier-Lagrave. Sistnevnte leder VM med et halvt poeng.

For Carlsen ble det ett tap den første dagen. Resten endte med åtte seirer og to remis. Det har ført 24-åringen i tetstriden i turneringen, men Vachier-Lagrave er 0,5 poeng bedre. Nordmannen følger på annenplass.

- Kjempegøy
Likevel imponerte Carlsen gjennom hele dagen, men det var først i det åttende partiet storspillet virkelig kom fram. Da knuste han Dmitri Andreikin og strålte etter triumfen.

- Det var gøy å få inn noe som så ut som et ordentlig godt parti. Jeg hadde et klart strategisk mål i partiet. Det er kjempegøy når det fungerer. Som regel går det ikke som du planlegger, spesielt i lynsjakk, men i dag gjorde det nettopp det, sa Carlsen til NRK.

Også i de to påfølgende partiene mot Francisco Vallejo Rons og Bartosz Socko gjorde den nybakte hurtigsjakkmesteren kort prosess i knusende seirer.

Slo Vachier-Lagrave
Utfordrer Vachier-Lagrave står med kun ett tap i VM-innledningen. Det kom mot nettopp Carlsen. Selv om de har vært jevne i VM-sammendraget gjennom hele tirsdagen, hadde den norske sjakkspilleren få problemer med å slå franskmannen.

- Jeg vil gå alt inn for å vinne flere parti i morgen. Jeg skal prøve å forsvare ledelsen min, sa Vachier-Lagrave.

I den aller første runden mot bosniske Predrag Nikolic startet det med en rimelig enkel seier for Carlsen. Etter en jevn åpning kom avgjørelsen allerede etter 20 trekk.

Vladimir Akopian ble nedsablet i annen runde. Han åpnet riktignok svakt mot armeneren, men overtok initiativet og kjempet seg til en ny seier.

Mot Pavel Elijaov fikk Carlsen tøffere motstand. Han var underlegen, men fant en åpning og vant. Også i den fjerde kampen slet nordmannen litt. Igjen bedret han posisjonen på brettet og til slutt ga motstander Laurant Fressinet opp.

I parti fem og sju kom de andre poengtapene. Da ble det remis mot Tigran Petrosian og Levon Aronian.

Tari og Agdestein slet
Aryan Tari og Simen Agdestein fikk det langt tøffere i lynsjakk-VM. Den norske duoen står begge med fem poeng etter de første elleve rundene.

16 år gamle Tari har fått poengene sine gjennom fire remis og tre seirer. Han har dermed unngått tap i flere partier enn læremesteren Agdestein.

48-åringen har fire seirer og spilt remis i to av kampene. I den tiende runden var han svært nær en seier.

- Jeg spilte en veldig bra kamp, men gjorde en feil på slutten. Det er ikke gøy. Akkurat nå er ikke VM særlig gøy, spøkte Agdestein, som tror han begynner å pådra seg sykdom.

Innsatsen gir Agdestein 113.-plass og Tari 119.-plass etter første dag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag