Carlsen slo verdenstoeren

VANT GJEN: Sjakkfantom Magnus Carlsen.

VANT GJEN: Sjakkfantom Magnus Carlsen. Foto: Koen Van Weel (Afp/ NTB scanpix)

- Over all forventning.

16.01.15 17:55

Med svarte brikker tok Magnus Carlsen fredag en overbevisende sjakkseier mot verdenstoer Fabiano Caruana i storturneringen i Nederland.

Partiet så lenge ut til å gå mot remis, men Carlsen nektet å godta Caruanas invitasjon til trekkgjentakelse like før trekk 30. I stedet fortsatte nordmannen å spille, og han fant hele tiden trekkene som sakte, men sikkert førte partiet i hans favør.

- Jeg var ikke sikker (på om det var lurt å avslå trekkgjentakelsen), men valgte å gi det et forsøk. Jeg tenkte det sikkert ble muligheter for trekkgjentakelse senere, og ville se hva som skjedde, sa Carlsen til TV 2.

Det som skjedde var at Caruana etter hvert havnet i tidsnød. Like før han gikk tom for tid på klokka, strakk italieneren fram hånden da 39 trekk var spilt. Da hadde verdens to beste sjakkspillere sittet ved brettet i nesten fire timer.

- Over all forventning
Før kampen uttalte Carlsen at svarte brikker mot Caruana er det vanskeligste han kan stå ovenfor, men den norske sjakkverdensmesteren fornektet seg altså ikke av den grunn.

- Dette var bra, det var over all forventning. Han har slått meg noen ganger, men det er selvsagt godt å slå ham. Spesielt med svarte brikker, sa verdensmester Carlsen.

Men selv om det så bra ut etter at nordmannen la press på Caruana og italieneren havnet i tidsnød, hevdet Carlsen at han aldri var skråsikker på seier.

- Stillingen ble uklar, og han har tidligere vist at han kan spille godt med dårlig tid. Så det er ingen automatikk i at det går bra selv om han får dårlig tid, sa han.

Nærmer seg turneringsseier

Seieren mot Caruana var Carlsens tredje strake i turneringen. Etter en treg start, har nordmannen dermed spilt seg godt inn i kampen om turneringsseieren. I tillegg venter et overkommelig program i de resterende fire rundene.

TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer lot seg imponere over verdensenerens prestasjon fredag.

- Jeg er mektig imponert, jeg trodde ikke dette på forhånd. Han har et program fremover som gjør at han har gode sjanser videre. Nå peker alle piler oppover, sa Hammer.

Nordmannen har nå fire poeng av seks mulige i turneringen. Dermed ligger han på delt annenplass, kun et halvt poeng bak ledende Vasilij Ivantsjuk. Magnus Carlsen møter turneringens eneste kvinnelige deltaker, Yifan Hou, lørdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.