Carlsen tapte: - Jeg kunne ikke gjort det verre

TAPTE: Sjakkstjerne Magnus Carlsen gikk på en smell i VM.

TAPTE: Sjakkstjerne Magnus Carlsen gikk på en smell i VM. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Magnus Carlsen gikk på sitt første tap mot Vishy Anand i VM.

11.11.14 17:30

Utfordrer Vishy Anand slo voldsomt tilbake og gikk seirende ut av det tredje partiet i kampen om VM-tittelen mot Magnus Carlsen tirsdag.

Dermed er stillingen utlignet til 1,5-1,5. For første gang siden desember i 2010 måtte Carlsen gi tapt for Anand i et tradisjonelt parti sjakk. Etter 34 trekk tirsdag hadde den regjerende mesteren gått tom for tid i en svært presset situasjon.

Det er også det første VM-partiet mellom de to duellantene Anand har vunnet. Under fjorårets VM-kamp vant ikke inderen en eneste gang.

Mange advarte om at en såret tiger (Anand) kunne slå voldsomt tilbake etter å ha blitt utspilt av Carlsen i de to første partiene i helgen. Det fikk de rett i.

Dårlig dag
- Han hadde en god dag og jeg en dårlig. Heldigvis så vant jeg det forrige partiet slik at vi er tilbake til start. Det viktigste nå er ikke å få selvdestruktive tanker. Jeg må få de neste partiene inn i mitt spor, sa Carlsen før han hastet ut av spillelokalet i Sotsji.

- Dette var ikke noe gøy, men vi må være forberedt å tape. En tung dag, og vi må legge dette bak oss så fort som mulig. Utfordringen blir å få dette partiet ut av systemet, sa manager Espen Agdestein.

Sjakk-ekspertene håpet å se en offensiv Anand i det tredje partiet med hvite brikker. Anand svarte og gikk veldig aggressivt ut. Han klarte tidlig å få en bonde høyt oppe på brettet i posisjonen c7.

- Jeg er ganske fornøyd, sa Anand etter seieren.

- Planen med bonde til c7 var at den ville binde svart opp på en mer effektiv måte, sa Anand om valget av sin åpning.

Bedre forberedt
- Et dårlig valg av åpning, jeg kunne gjort det bedre, men det ble veldig vanskelig etter hvert. Jeg forsøkte å holde meg inne i partiet så lenge som mulig, men så ikke helt hva jeg kunne gjort annerledes. Han var mye bedre forberedt enn meg i denne typen parti, sa den regjerende mesteren Carlsen.

Nordmannen hadde ingen effektive mottrekk i åpningen som skulle hindre at Anand klarte å få spillet inn sin gate, det vil si inn i en mer komplisert og offensiv stilling. Det er dette spillet man tidligere har etterlyst fra den tidligere verdensmesterens side.

- Alt gikk galt fra starten av. Det er forferdelig, men slikt som skjer. VM-kampen fortsetter, og det er lenge igjen, sa Carlsen, som innrømmet at han ble litt overrasket av inderens skarpe spill.

- Jeg har ingen å skylde på. Når noe går galt er det alltid min feil, sa Carlsen.

Det fjerde partiet spilles onsdag. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.