*Nettavisen* Sport.

Carlsen ville ikke spille VM-finalen

Foto: Rafa Rivas / AFP / NTB scanpix

Hva har skjedd siden 2011?

06.11.13 18:47

Sjakkverdenen sitrer før VM-finalen mellom Magnus Carlsen (22) og Vishy Anand (43). Endelig er det klart for den store duellen, øst mot vest, ung mot gammel - etter at Carlsen trakk seg fra forrige VM i protest mot reglene.

Selv om Carlsen har satt rekord å lede verdensrankingen 28 ganger, er det mange som mener at VM-tittelen er det som gjelder.

- Det spiller ingen rolle hvor mange ganger han har vært verdensener, sa tidligere verdensmester Anatolij Karpov til Nettavisen tidligere i høst.

Hadde ikke lyst...
Men Norges håp ga flere urovekkende uttalelser i biografien Smarte trekk som kom ut i 2011.

«Å møte Vishy Anand i en VM-finale er ikke noe jeg har brennende lyst til å gjøre. Egentlig», sa han til forfatter Hallgeir Opedal.

Da hadde nordmannen nettopp fulgt forrige finale, der Anand slet seg til seier mot to år eldre Boris Gelfand, og kan umulig ha blitt skremt av det han så.

Carlsen var også negativ til å spille mann mot mann, istedenfor en turnering slik som i kvalifiseringen til finalen:

- De gangene jeg har spilt matcher, har jeg ikke likt det. Jeg blir mer nervøs og mister gleden over å spille. Jeg liker ikke det å forberede meg mot samme motstander parti eller parti, der man hele tiden må jobbe med de samme problemene. Kommer man inn i en dårlig stim, er det vanskelig å komme seg ut igjen.

Mange eksperter har pekt på at Anand har mye mer erfaring med slike situasjoner.

«La meg ta den også da»
Team Carlsen har ikke kommentert disse uttalelsene overfor Nettavisen, men faren Henrik Carlsen gir en forklaring hva som har skjedd i siste nummer av magasinet New in Chess.

- I sjakk er tradisjonen at mesteren er kongen på en måte, med privilegier og alt. Jeg tror det plager Magnus at folk bryr seg så mye om denne tittelen, så han tenker: La meg ta den da, sier Henrik Carlsen og legger til:

- Nå har han sagt i et år «Jeg vil virkelig spille en match mot Anand». Og det kommer fra hjertet. Jeg er glad for det, fordi han vil gjøre det og da er det per definisjon det rette, uansett om han vinner eller ikke.

Nettavisen dekker VM-finalen i Chennai i samarbeid med Chessdom. Første parti spilles 9. november. Verdensmesteren må være best over 12 partier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.