Gå til sidens hovedinnhold

Dansk suksess i sjakk-VM

Peter Heine Nielsen gikk videre til 3. runde.

LIVE:Følg partiene her

VIDEO:Med livekommentarer

COMPUTER:Løpende analyse

Peter Heine Nielsen imponerer i sjakk-VM, der han fredag slo ut verdensstjernen Michael Adams etter omspill.

- En imponerende nedspilling med svart, sier Nettavisens sjakkekspert Leif Erlend Johannessen.

- Det er veldig hyggelig å se min gamle trener gjøre sitt hittil beste resultat i karrieren, sier Johannessen.

Favoritt i neste kamp
Søndag gikk startskuddet i Khanty Mansyisk i Sibir skal 128 spillere i en måned kjempe om over 8,5 millioner og retten til å møte verdensmesteren.

I tredje runde blir Peter Heine Nielsen favoritt mot Parligras fra Hellas.

- Vinner han den matchen er han plutselig blant de siste 16 og da kan alt skje! sier Johannessen.

Danskene har ikke gjort seg bemerket i sjakk-VM siden Bent Larsens glansdager. Curt Hansen vant junior-VM i 1984, men hevdet seg aldri i den ordinære VM-syklusen.

Nå kan Heine Nielsen sikre seg en av tre plasser i den gjeve kandidatturneringen, der åtte mann spiller om retten til å møte verdensmesteren.

Heine Nielsen, som er eneste deltaker fra Norden denne gangen, har slekt i Gausdal og har vært landslagskaptein for Norge i de to siste internasjonale lagturneringene.

Turneringsformatet i Sibir er cupspill med korte mini-matcher på to partier. Står det likt etter to partier, spiller man nye to partier med redusert betenkningstid.

Står det stadig likt etter åtte partier, avgjøres alt ved såkalt Armageddon: Her får hvit fem minutter på klokka mens svart får fire. Til gjengjeld må hvit vinne partiet.

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Magnus Carlsen står over
Den aller ypperste verdenseliten glimrer med sitt fravær. At verdensmester Vishy Anand ikke spiller, er forståelig. Også Magnus Carlsen, eks-verdensmester Vladimir Kramnik og Levon Aronian har valgt å stå over i Sibir. Mye taler for at disse tre uansett vil være kvalifisert til kandidatturneringen på rating.

Med unntak av de nevnte er de beste på plass, som Vassilij Ivanchuk og Alexander Morozevich.

- Begge er geniale sjakkspillere, men personlige problemer har stått i veien for det som kunne blitt helt lysende karrierer. Særlig for Ivanchuk er det sårt aldri å ha spilt VM-match. En slik unik sjakklig begavelse fortjener å krone karrieren med tittelmatch, sier Johannessen.

LES OGSÅ:Han lever på sin egen planet

Disse to spiller imidlertid sin beste sjakk for tiden. Etter sitt comeback tidligere i år har Morozevich prestert på 2800-nivå i alle turneringer han har spilt.

Nettavisen vil ha jevnlige oppdateringer fra World Cup. Imens skal vi se hvordan Heine gikk videre fra 1. runde (parti i eget vindu):

HTML EMBED
HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");
Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken