Gå til sidens hovedinnhold

Den eneste fra Vesten som tok opp kampen

En sjakkgigant er død. Her er historien om Bent Larsen.

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Han plasserte Danmark på sjakkens verdenskart. Verdens beste turneringsspiller. Lovordene er mange om Bent Larsen (1935-2010). Hans bok 50 udvalgte partier er blitt en klassiker.

Den danske kjempen avgikk etter kort tids sykdom. I løpet av sitt liv gjorde Larsen seg bemerket ikke bare gjennom sine prestasjoner på sjakkbrettet. Hans personlighet gjorde ham til en yndling langt utover sjakkens kretser.

Se kommentert parti nederst i saken

Den siste bohem
Kanskje er det treffende å omtale Larsen som den siste sjakkbohem. I en tid da den sovjetiske sjakkskolen med sin vitenskapelige tilnærming til sjakken kom til å dominere mer og mer (som hollenderen Hans Ree sa engang, at i Sovjet følte han at enhver trikkekonduktør spilte bedre sjakk enn ham), var det én mann fra Vesten som tok opp kampen (senere kom også Fischer).

De såkalte teoretikerne hadde Larsen aldri særlig til overs for. Han var først og fremst en praktiker. Nitide hjemmeforberedelser for å bestemme hva som er sterkest av Tfd1 og Tad1, kunne han ikke noe med. I sin bok Tro ikke på teoretikerne demonstrerer han en rekke oppsiktsvekkende feil i publiserte analyser.

Karakteristisk for Larsen er en episode fra juniorverdensmesterskapet i København 1953 hvor han var blant favorittene. Gullsjansene forsvant imidlertid da han forsov seg (!) til et morgenhengeparti. Historien om morgenhengepartier skulle gjenta seg resten av hans karriere.

«Hans personlighet gjorde ham til en yndling langt utover sjakkens kretser»

Gjennombruddet
Det store internasjonale gjennombruddet kom under olympiaden i Moskva 1956. Takket være en god laginnsats kvalifiserte Danmark seg til A-finalen, der Bent Larsen fikk best score på førstebord og ble utnevnt til stormester i en tid da det bare fantes et fåtall slike. Gligoric ble banket gul og blå, og verdensmester Botvinnik reddet remis med et nødskrik.

Etter dette var han naturligvis stor stjerne hjemme. I Skakbladet advarte Dansk Skak Unions formann H. V. Tuxen, etter noen høytstemte sammenligninger med romerske triumfer, den nybakte stormester om at han kun var et menneske (!) og at det ikke var nok at man for et øyeblikk var på alles lepper.

Man var glad for å høre Larsen selv si: ”Sjakk er en hobby – og i alle fall ikke et levebrød”. I 1955 hadde Larsen tatt 75 kr + en sodavand for en simultan, etter olympiaden ble prisen satt opp til 100 kr.

Mer fra Nettavisen Sjakk:

- Er du helt blind?

- Fant sjakk-skatt i Paris

- Tidenes sykeste parti?

Romantisk
Som ung var Bent Larsen en utpreget taktiker med sterk forkjærlighet for kongegambit. Posisjonsspill begynte han etter eget utsagn å få en anelse av hva var for noe i 13-årsalderen. Men selv om spillestilen hans etter hvert utviklet seg til å bli universell, var romantikeren i ham aldri langt under overflaten.

Hans bruk av museumsåpninger, subjektivitet, samt besynderlige varianter og eksperimenter utført med stor autoritet, fant russerne aldri ut av. De var opplært til å søke den objektive sannheten i sjakk, med pinlig nøyaktige kartotekssystemer, notebøker og åpningsforberedelser.

Storhetstiden til Larsen var siste halvdel av 60-tallet. I denne perioden vant han de fleste turneringer han deltok i, gjerne med et halvt dusin russere på slep. Triumftoget kulminerte med at han fikk førstebordet, foran Fischer, i den kjente Sovjet vs resten av verden-matchen i mars 1970. Der holdt han verdensmester Spassky til uavgjort 1,5-1,5.

880 TILHENGERE: Bli med, du også!

Skuffelsen
Bent Larsens største skuffelse på sjakkbrettet var at han aldri greide å spille seg frem til utfordrerposisjon til VM-tittelen. Tre ganger tapte han kvartfinalen på veien til å kåre en utfordrer, to ganger semifinalen.

Larsens ulykke var at hans storhetstid sammenfalt med en periode i sjakkhistorien der utfordreren ble kåret gjennom matchspill, et format der hans spillestil kunne nøytraliseres gjennom møysommelige åpningsforberedelser. Spesielt etter det ydmykende nederlaget 0-6 mot Fischer i Denver 1971 må Larsen ha erkjent at hans livs drøm aldri ville gå i oppfyllelse.

I alle tilfeller er det bred enighet om at Bent Larsen har beriket sjakken med sine glitrende partier og kommentarer, og han har vært en inspirasjon og forbilde for en generasjon av danske toppspillere i dag.

Vi skal se et eksempel på Larsens spill, med hans egne karakteristisk kostelige og pedagogiske kommentarer.

Spill også gjennom i eget vindu. Lynkurs: Slik leser du trekkene

HTML EMBED
HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");
Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken