Denne maskinen knuser Magnus Carlsen

Foto: (Foto: Bendik Bjerke)

Vi har testet verdens beste sjakkprogram.

21.12.12 14:17

Nettavisens sjakkekspert Leif Erlend Johannessen har testet det nye sjakkprogrammet Houdini 3, som har en spillestyrke som sprenger menneskelig forstand og rammer.

Her er hans vurdering:


I det siste har debatten rast: Hvem er den sterkeste sjakkspilleren i historien? Er det legenden Bobby Fischer? Monsteret med tusen øyne, Garry Kasparov? Eller vår egen Magnus Carlsen?

Sorry, folkens. Rett svar er simpelthen: Houdini 3.

Houdini 3 er selve «The» Terminator blant de mange analysemotorene som finnes på markedet akkurat nå. Det er beregnet at programmet har en spillestyrke på uhørte 3335 i rating - se listen.

Til sammenligning Magnus Carlsen satte nettopp verdensrekord blant mennesker med 2861.

Det betyr at maskinen skal vinne 99 av 100 ganger mot verdenseneren.

Da norgesvennen og verdensklassespilleren Peter Svidler fikk spørsmål om hvilken spiller han ville valgt til å representere jorden i et hypotetisk sjakkparti mot romvesener, svarte han nettopp «Houdini».

FORUMET:«Den er konge på lynsjakk, altså! :)»

Houdinis far
Houdinis «far» er Robert Houdard, en relativt upåaktet belgisk bygningsingeniør med rating på 2250 og sjakkmotorer som hobby. Det er interessant å høre ham forklare hemmeligheten med Houdini:

- Jeg vil trekke frem to nøkkelkonsepter: god stillingsbedømmelse og enda bedre selektivitet. Houdini er antakelig den beste motoren på å vurdere brikkenes mobilitet og betydningen av terreng på sjakkbrettet, sier han og legger til:

- Selektivitet er et annet kjerneområde. På samme måte som et menneske, analyserer ikke en sjakkmotor alle trekk med den samme dybde. Potensielt gode trekk beregnes til bunns, mens tilsynelatende svakere trekk bare levnes en rask, overfladisk vurdering. Interessante muligheter analyseres 20-25 trekk fremover, andre bare 5. Houdini har en unik evne til å identifisere hvilke trekk i stillingen som har potensial. Dette ligner på instinktet og erfaringen til en sterk menneskelig sjakkspiller - evnen til å plukke ut en håndfull trekk i stillingen og samtidig automatisk neglisjere de andre 30 lovlige trekkene som er tilgjengelig.

Les mer om mannen bak Houdini hos Chessbase

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

HVA MENER DU OM HOUDINI?Diskuter på Facebook

Perfekt treningspartner
Houdini 3 skal også ha spilt over 10 millioner partier for å fintune prosessorene.

Det sier seg selv at å utfordre denne blikkboksen til kamp kun egner seg for de av oss med masochistisk legning. Istedenfor egner Houdini seg ypperlig som treningsfasilitator. Med et klikk på «spionfunksjonen» kan du få computeren til å titte deg over skulderen mens du gjennomgår ett av dine egne partier.

Tenk deg det: Verdens sterkeste spiller er alltid tilgjengelig til å analysere ditt siste parti sammen med deg, og maskinen vil aldri trøtne.

LES OGSÅ:- Bug felte mennesket mot maskinen

Brutal tilbakemelding
Vær imidlertid forberedt på en brutalt ærlig og nådeløs tilbakemelding på ditt eget spill! Du kan også enkelt få Houdini til å gi en strategisk vurdering av enhver stilling du presenterer for den. Maskinen vil indikere de forskjellige planene og ideene i stillingen gjennom behagelige og pedagogiske piler og farger.

Gjennom «hotness»-funksjonen kan du få computerens tilbakemelding på hvor «hot» stillingen er og hvorvidt det finnes skjulte kombinasjoner eller taktiske muligheter i stillingen. I tillegg har Houdini tilgang til en database på flere millioner sjakkpartier, dvs. alle de viktigste partiene som noensinne er spilt. Den er dermed også perfekt for å lære seg åpningsteori. Ved et tasteklikk får du presentert de viktigste åpningstrekkene med grønne piler.

To nyvinninger
Houdini 3 har to nyvinninger i forhold til de foregående versjonene. Det første er en funksjon som kalles «Let’s check». I reklamen heter det at denne «analysefunksjonen vil revolusjonere sjakkverdenen i lang tid fremover». Det dreier seg om samarbeid. De samme populære åpningsvariantene og stillingene analyseres av spillere over hele verden.

Imidlertid har de ikke tilgang til hverandres analyser. Dette er ineffektivt. Ved å registrere seg og lagre sine analyser vil andre spillere over hele verden umiddelbart få tilgang til dette.

Dersom jeg analyserer lengre enn John Doe har gjort før meg, vil mine analyser erstatte hans. Litt som Wikipedia hvor artikkelen gradvis tar form.

Selvfølgelig er alt frivillig. Jeg er ikke nødt til å dele mine hemmelige åpningsforberedelser med andre. Etter litt testing ser funksjonen ut til å fungere aldeles utmerket. Planen er at Houdini 3 vil ha det mest omfattende sjakkbiblioteket og den grundigste åpningsboken som verden noensinne har sett. Og det beste av alt er at det bygger på samarbeid mellom sjakkentusiaster over hele kloden.

Mer fra Nettavisen Sjakk:

Carlsen vant superturneringen - igjen

Slik stopper du en superstormester

En veldig overraskende verdensmester

Kan hentes i nettskyen
Den andre nyvinningen er minst like spennende og er et teknologisk gjennombrudd når det gjelder å analysere med sjakkmotorer. Gjennom serveren Engine-Cloud.com oppnår man tilgang til sjakkmotorer på andre computere. Disse kan så benyttes til egne analyser på akkurat samme måte som om sjakkmotoren var installert på din lokale maskin.

Det er selvfølgelig også mulig å kjøre en sjakkmotor på egen maskin og la andre få tilgang til den i «skyen». Fordelene med dette er mange. Noen av sjakkmotorene er ekstremt energikrevende, dette gjelder ikke på samme måte om man henter dem i ”skyen”.

Ulempen er at man ofte må betale en liten pris for å få tilgang på de beste sjakkmotorene. Andre er imidlertid gratis å hente ned og man får rask en oversikt over hvilke som ikke koster noe.

Med Houdini 3 vil både amatøren og den profesjonelle stormesteren ha den perfekte treningspartner!

EPILOG:


Vi spurte Magnus Carlsens manager Espen Agdestein om det er aktuelt med en match mellom Carlsen og en computer.

- Han er ikke spesielt tent på det, men vil ikke utelukke at det kan skje på et tidspunkt, sier Agdestein. Carlsen ser først og fremst på computerne som et viktig redskap og verkøy, ikke en motstander.

- De er med hele tiden i forhold til trening og forberedelser, sier Agdestein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.