*Nettavisen* Sport.

Det er en helt spesiell grunn til at Carlsen skriver ned trekkene

Foto: (Foto: Ole Valaker, Nettavisen)

Manageren har ikke glemt hva som skjedde for ni år siden.

14.11.13 13:42

CHENNAI (Nettavisen): Det er sjakkfeber i Norge under finalen mellom Magnus Carlsen (22) og Vishy Anand (43), der stillingen er 2-2 når åtte partier gjenstår.

Torsdag er det hviledag i Chennai, og tid for ettertanke og spørsmål.

- Hvorfor fører golfspillere scoren, svarer Espen Agdestein når vi ber ham forklare nyfrelste sjakkfans i Norge hvorfor VM-finalistene har et ark der de noterer trekkene.

LES OGSÅ:Slik skal han unngå brakkesyken

Lurt til å tape på tid
Det er såkalt noteringsplikt i sjakk (lær deg å lese sjakk på fem minutter her), men ingen vet bedre enn Magnus Carlsen hvorfor.

Foruten at du kan gå gjennom spillet etterpå og lære av feilene, er det svært viktig underveis å holde kontroll på hvor mange trekk du har gjort.

Under en turnering i Drammen i 2004 tapte Carlsen på tid - trolig for første og siste gang i et langparti - etter å ha blitt lurt av motstanderen.

Carlsen hadde sluttet å skrive trekkene fordi han hadde dårlig tid. Den tidligere VM-utfordreren Viktor Kortschnoi - også kjent som Viktor den grusomme - fikk Carlsen til å tro at det var gjort 40 trekk da de i realiteten hadde spilt 39.

Dermed satt nordmannen stille og så at tiden rant ut. Etter 40 trekk får spillerne mer tid, som vi så i det fjerde finalepartiet onsdag.

LES OGSÅ:Her var alt rosenrødt. Nå er han uønsket av alle

LES OGSÅ:Denne mannen skulle være usynlig

«Tenk å gjøre noe sånt»
Manager Espen Agdestein har ikke glemt episoden for nesten ti år siden.

- Magnus likte det ikke. Tenk å gjøre noe sånt mot en 13 år gammel gutt, sier han.

- Men det var selvsagt Magnus sitt eget ansvar å holde styr på hvor mange trekk som var gjort, legger han til.

Kortschnoi ledet med en bonde da Carlsen tapte på tid, men det var på ingen opplagt at han kom til å vinne. Se partiet hos Chessgames.

«Selvfølgelig usportslig»
Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen mener at Carlsen ble utsatt for en usportslig handling.

- Selvfølgelig. Det var vel de fleste enige om. Samtidig er det jo Kortschnoi. Folk er vant til den slags fra den kanten. Han benytter alle midler for å vinne. Det var vel derfor det tross alt ikke fikk mer oppmerksomhet enn det gjorde. Annerledes hvis for eksempel Vishy Anand hadde gjort det samme, sier Johannessen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Internasjonal dommer Øystein Brekke ledet turneringen i Drammen. Han tar Kortschnoi i forsvar:

- Litt allmenn lynsjestemning var vel naturlig. Som dommer forholder jeg meg mer til noe som måtte ligne bevis i et konkret tilfelle, og det kunne og kan jeg vanskelig se, sier Brekke til Nettavisen.

- Men det fremsto som gjort med overlegg fra Kortschnoi?

- Du har selvfølgelig rett i at han skrev dobbelt. Han skrev så vidt jeg husker et trekk dobbelt et sted mellom trekk 20 og 30. Det er mulig at Magnus spurte om det var gjort 40 trekk. Et slikt spørsmål er jo helt feil å komme med, og hvis Viktor da trodde dette på grunn av ubevisst distré dobbelnotering, så svarte han antagelig ja. Det er mulig, men på ingen måte bevist at det var langsiktig planlagt overlegg. Det ville være litt av et slumpetreff.

SJAKK.ORIGO.NO:Hundrevis av innlegg under VM-finalen

Verdt 100.000 dollar
Manager Espen Agdestein er usikker på Norges VM-håp tar vare på noteringsskjemaene, men de kan bli gull verdt om Carlsen blir verdensmester.

- Ja, skjemaene til Bobby Fischer gikk jo for masse penger, sier Agdestein.

Nettavisen har tidligere skrevet at skjemaet fra det som blir kalt «Århundrets parti», skal være verdt 100.000 dollar (les mer om det her).

Slike skjemaer har alltid en karbon-kopi som spillerne får beholde, og det hører med til historien at Bobby Fischer selv var så stolt av partiet at han gikk rundt med det i lommen i flere år.

Nettavisen følger det femte partiet fra klokken 10 fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag