*Nettavisen* Sport.

Dette er en «veldig lettet» verdensmester

Foto: (Foto: moscow2012.fide.com)

Anand vant ekstraspillet.

09.06.12 15:37

SE:Anand - Gelfand 2,5 - 1,5 (ekstraspill)

VIDEO:Med livekommentarer

FORUMET:63 kommentarer

Vishy Anand (42) er verdensmester i sjakk etter å ha vunnet ekstraspillet mot Boris Gelfand i Moskva onsdag.

Avgjørelsen falt etter 19 dager, inkludert hviledager.

Inderen har holdt tittelen i fem år (pluss 2000-2002) og går dermed inn i historien som en av de virkelig store.

Likevel har han fått mye kjeft under matchen, og det var bare med nød og neppe at han klarte å slå Gelfand - rangert som nummer 20 i verden.

FORUMET:"Gratulerer til min favoritt... Håper Anand fortsetter (og friskner til litt i stilen)."

«Manglet gnisten i øynene»
Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen mente at Anand var «helt ute av form» og «manglet gnisten i øynene»

Eks-verdensmester Garry Kasparov tok også hardt i. Han uttalte at Anand har vært på nedtur siden 2008.

Anand viste heller ingen store følelser da resultatet var klart.

- Den eneste følelsen jeg har akkurat nå, er at jeg er veldig lettet. Det var utrolig intenst. Da jeg våknet i morges, følte jeg at det skulle avgjøres i dag, sa han på pressekonferansen i The State Tretyakov Gallery etterpå.

Også tilskuerne var mer fornøyde med dramatikken i ekstraspillet enn med 6-6 og mange korte remiser i de ordinære partiene.

- Gratulerer til begge spillere. Det var en stor kamp i dag, selvsagt var det feil, men mye kjemping av begge, sa toppspiller og ekspertkommentator Peter Svidler rett etter at resultatet var klart.

NY BOK ANMELDT:Sett matt i ett trekk

«Jeg sto til tap»
Det har bare skjedd en gang at VM-finalen er avgjort med hurtigsjakk. Den regjerende mesteren har ikke vært med på ekstraspill før, mens Gelfand måtte gjennom flere slike prøvelser for å nå finalen.

Anand innrømmet at han var heldig, og at matchen var svært jevn.

Det ble 6-6 i langpartiene etter 10 remiser og en seier til hver. Tre ekstraspill endte også med poengdeling, mens Anand vant det siste.

- Ting gikk min vei. Jeg sto til tap i det tredje partiet i dag, men heldigvis var det en tapt stilling der jeg hadde motsjanser. Boris kunne spilt bedre både i parti 2 og 3, sa han.

I det andre ekstraspillet klarte Anand å lure motstanderen etter 77 trekk. Gelfand brukte mye tid, og til slutt kom den skjebnesvangre feilen.

Slik var det avgjørende partiet:

HTML EMBED
var cbeOptions = { layout: "3", room: "2012-wcc", game: "13-2-Anand_Viswanathan-Gelfand_Boris", annotations: true };

Live chess broadcast powered by ChessBomb and Chessdom

I parti 3 som Anand refererer til, var han i store problemer, men Gelfand klarte ikke å finne den rette planen.

- Jeg regnet med at det ville bli en tøff kamp der ingen av oss ville få store sjanser. Du kunne se at vi var omtrent like godt forberedt i hvert fall de seks første partiene. Det var ekstremt tungt å tape parti 7. Det var et kritisk øyeblikk da jeg klarte å vinne det neste, sa inderen.

«Virkelig en sliteseier»
Boris Gelfand var tydelig skuffet etterpå. Han nektet å svare på spørsmål før journalistene var helt stille.

- Jeg havnet stadig etter på klokken, og da kan det skje feil, sa Gelfand. Han opplevde uansett karrierens høydepunkt, og tjente millioner på matchen.

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen mener det var bra for sjakken at Anand vant.

- For sjakkens del tror jeg det var viktig at Anand beholdt tittelen. Gelfand er en formidabel sjakkspiller, men verdensmesterstatusen ville ha mistet noe av sin prestisje om israeleren hadde vunnet, sier stormesteren.

Johannessen sier at Gelfand misset en ekstra sjanser i ekstraspillet og kaller det en sliteseier for Anand.

- Det synes klart at dersom Anand møter en sulten Magnus eller Aronian til VM-match neste år, kreves at han løfter seg flere hakk. Samtidig er det kanskje nettopp dette som skal til for virkelig å motivere «Tigeren fra Madras» til en siste kraftanstrengelse. Jeg synes han virket trøtt og umotivert gjennom store deler av matchen mot Gelfand. Likevel holdt det altså med et nødskrik, sier han.

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein har fulgt matchen med stor interesse. Carlsen må slå vinneren for å overta tronen.

- Omspillet ble en thriller. Det var svært jevnt og muligens var det Anands rutine og erfaring som ble avgjørende. Gelfand hadde flere muligheter, men brukte for mye tid. Tidsnød i kritiske faser i partiene gjør det mye vanskeligere å ta riktige beslutninger og jeg tror det ble utslagsgivende, sier Agdestein.

- For publikum var det nok befriende endelig å se skikkelig kampsjakk og tiebreaket ble etter min mening matchens høydepunkt, sier han.

Klart for neste VM-runde
Midt under matchen har verdenssjakkforbundet FIDE sluppet nyheter om neste VM-runde. De to beste i FIDE Grand Prix vil kvalifisere seg til kandidatturneringen i 2014.

Flere av turneringene kolliderer med Magnus Carlsens turneringsprogram. Han er allerede kvalifisert, i likhet med ni andre toppspillere. I tillegg kommer sju som blir nominert av sponsoren AGON og en nominert av FIDE-presidenten.

Selv om Carlsen ikke deltar i Grand Prix-turneringene, vil han være kvalifisert i kraft av sin rating.

Verdensener skrev på Twitter før ekstraspillet at han håpet og trodde at Anand vant.

- Jeg ser virkelig frem til tiebreaket. Det er som i fotball, selv etter en kjedelig 0-0-kamp ønsker du å se det, skrev Carlsen.

Han skal selv i manesjen i Russland om en drøy uke når Tal Memorial starter.

Les også:VM-finalen rett i dass
Les også:Skandale i VM-finalen

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag