*Nettavisen* Sport.

Dette vil Magnus Carlsen revansjere

KLAR FOR STORTURNERING: Magnus Carlsen går for seieren i Norway Chess som går av stabelen i Stavanger. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Får muligheten i storturnering i Stavanger.

Stavanger (NTB): Magnus Carlsen har flere motstandere han ønsker skalpen på når en av verdens sterkeste sjakkturneringer i år starter i Stavanger mandag.

I dagene før Norway Chess tar Carlsen det med ro hjemme, mens hans kvesser de mentale klørne sine.

- Han forbereder litt åpninger, slapper av, driver med litt lett sport. Det er viktig med en rolig periode uten store utskeielser for å komme i rett modus før en stor turnering, sier manager Espen Agdestein til NTB.

Selv om det ikke står noen VM-tittel på spill, betyr det mye for Carlsen å prestere på hjemmebane.

- Magnus ble nummer to etter Sergej Karjakin i fjor, og det vil han revansjere, sier Agdestein, som mener en turneringsseier absolutt er innen rekkevidde:

- Han har deltatt i to turneringer hittil i år, og vunnet begge to.

Sterkt felt

Ti spillere deltar i Norway Chess. Åtte av dem, inkludert Carlsen, er ranket blant de topp ti beste sjakkspillerne i verden nå.

- Det er bare (Viswanathan) Anand som mangler av de beste, bemerker Agdestein.

Carlsens VM-motstander Anand er for tiden på fjerdeplass på rankingen.

- Uten han blir nok høydepunktene for Magnus å spille mot tidligere verdensmester Vladimir Kramnik og verdenstoer Levon Aronian. Normalt er det ekstra gøy å slå Kramnik siden de har hatt litt rivalisering på gang.

Men det kommer også noen nye talenter på lista som, begge kan bli framtidige utfordrere for Carlsen:

- Italienske Fabiano Caruana er to år yngre enn Magnus og allerede nummer fem på rankingen, av mange spådd som den nye rivalen til VM-tittelen. Videre har vi Anish Giri, bare 19 år fra Nederland. Han er verdens sterkeste junior og et kjempetalent. Det er en Magnus gjerne vil ha skalpen på han, han har aldri slått ham tidligere, men Giri har slått Magnus, sier Agdestein.

Vil vinne alt

Agdestein er full av beundring for arrangørene av Norway Chess som har klart å etablere en såpass tung turnering i Norge på bare et par år.

- Når du ser på deltakerlista er det bare kanoner som er med. Også min bror Simen, han blir som kanonføde å regne her. Han får være med denne gangen siden vi er i Norge.

Stormester Simen Agdestein er nummer 161 på verdensrankingen.

Etter turneringen er det videre til Dubai, der målet for Magnus Carlsen er å ta VM-tittel både i lynsjakk og hurtigsjakk. Klarer han det, blir han i så fall den første i verden som innehar de to og VM-tittelen i klassisk sjakk samtidig.

Sist gang han deltok i turneringene, i 2012, fikk han to sølv, bak henholdsvis Sergej Karjakin i hurtigsjakk og Alexander Gristsjuk i lynsjakk.

Til Dubai kommer også Carlsens motstander i neste VM-duell, Viswanathan Anand. Dette kan bli siste gang de møtes før det store revansjeoppgjøret om den klassiske VM-tittelen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.