RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse krusedullene er verdt en formue

(Foto: PFCautions.com)
Sist oppdatert:
- Som å finne en Rembrandt, jeg forventer skyhøy pris, sier Nettavisens ekspert.

Samlere verden over er ville etter gjenstander fra Bobby Fischers liv.

Fischer var sjakkgeniet fra USA som brøt russernes dominans midt under den kalde krigen. I 1972 ble han verdensmester i en legendarisk match mot Boris Spasskij på Island.

Han var også svært eksentrisk og hadde ekstreme politiske synspunkter. De siste årene før han døde nettopp på Island i 2008, var han på flukt fra hjemlandet. USA utsendte arrestordre da Fischer ignorerte sanksjonene mot Jugoslavia i 1992 ved å spille en returmatch mot Spasskij. Senere utmerket han seg med jødefiendtlige utsagn.

Men myten lever i beste velgående, og prisen er deretter.

Fischers personlige sjakkbibliotek ble solgt for 61.000 dollar i 2009, og settet som ble brukt på Island i 1972 gikk for 76.000 dollar i fjor.

1100 TILHENGERE:Bli med i Facebook-gruppen

«Som en Rembrandt»
Nå har notatene hans fra en turnering i 1970 dukket opp, skriver Chessbase. Høyeste bud i auksjonen er akkurat nå 1628 pund - eller 15.000 norske kroner.

- Jeg forventer at prisen vil bli skyhøy, sier Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen.

- Fischer er en legende, en myte i sjakkhistorien. Sosialt sett en einstøing, men amerikaneren kommuniserte på sjakkbrettet hvor han har etterlatt seg en arv i form av geniale sjakkpartier. Å sitte med hans egne håndskrevne kommentarer til sine partier fyller enhver sjakkelsker med ærefrykt. Det kan sammenlignes med for en maler å komme over en Rembrandt original eller for en musiker å oppdage Mozarts eget utkast til en ukjent, storslagen symfoni, sier han.

LES OGSÅ:Graver opp Fischers lik

LES OGSÅ:Det mest geniale på 100 år

LES OGSÅ:Her er tidenes beste

Tidenes beste?
Bobby Fischer var overlegen i lynsjakkturneringen i Herceg Novi for 42 år siden, selv om fire verdensmestre deltok. Han vant med 19 av 22 poeng, 4,5 poeng foran nestemann.

Det kan sammenliknes med at et lag vinner Premier League med 15 poeng.

Matematikere og sjakkhistorikere har vist at Bobby Fischer var mye mer overlegen i sin samtid enn Magnus Carlsen hittil, og at han også hadde tidenes klart høyeste rating hvis vi justerer for inflasjon.

Kjøperen får 36 ark med notater og tre fotokopier. Du kan lese dokumentene hos PFC Auctions.

Notatene kommer fra Slobodan Bobo Stojnic, en venn av Fischer som var med på å arrangere turneringen.

Det var umulig å notere under partiene, ettersom spillerne kun hadde fem minutter på å bli ferdig, men Fischer gjenskapte trekkene fra hukommelsen, og la til sine egne vurderinger.

- Det eneste skriftlige manifestet som Fischer har etterlatt seg, er «60 Memorable Games» som er blant tidenes best solgte sjakkbok. Men det er liksom noe annet med håndskrevne skriblerier. Man føler man kommer mannen enda nærmere, sier Johannessen.

Leif Erlend Johannessen har også sett nærmere på et av partiene, spill gjennom under (eller i eget vindu):

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere