*Nettavisen* Sport.

Du gjetter aldri hva han vil bygge på Ground Zero

Foto: (Foto: Scanpix)

Overbyr Donald Trump.

30.09.10 20:01

Bråket rundt det planlagte islamske senteret - en Ground Zero-moské - rett ved World Trade Center tar stadig nye vendinger.

Fredag kom nyheten om at sjakkpresident Kirsan Ilyumzhinov legger ti millioner dollar på brettet. Han vil lage et sjakksenter formet som en sjakkonge istedenfor moské.

Dermed overbyr han selveste Donald Trump som ville gi 7,5 millioner dollar for samme tomten.

Trump fikk et kontant nei av eierne - imamen og eiendomsutvikleren Hisham Elzanaty og hans tre partnere.

Verdien skal være 4,8 millioner dollar, eller nærmere 30 millioner norske kroner, men eierne vil ha mye mer og har antydet en pris på 18-20 millioner dollar.

Les også:

- Nektes adgang til Ground Zero
- "Drep Ground Zero-moskeen"
- Da verden fikk sjokk

Laget sjakkby
Ilyumzhinov har erfaring med å bygge sjakkmomumenter - hjemme i republikken Kalmykia der han også er president, har han laget en hel sjakkby.

- I dag har jeg sendt et brev til ordføreren i New York, Mr. Bloomberg, og eieren av tomten som ligger rett ved tvillingtårnene, og tilbudt meg å kjøpe den for 10 millioner dollar. Jeg vil reise et sjakksenter der, sier Ilyumzhinov til Interfax.

- Det muslimske samfunnet i New York har foreslått å bygge en moské, og det har skapt masse bråk og splittelse i USA. Det jeg foreslår, er ikke å splitte folk på grunnlag av religion og etnisitet, men å forene dem gjennom et fantastisk spill som sjakk, sier han.

- Avgjørelsen blir støttet av alle medlemmene i presidentskapet til FIDE (verdenssjakkforbundet), sier Ilyumzhinov.

- Hvis tilbudet blir akseptert, vil sjakksenteret vil formet som en sjakkfigur - kongen, i glass og betong. Her blir det sjakkakademi, sjakkskole for barn og haller med turneringer, sier han.

"Bortført av UFO"
Det er ikke første gangen Ilyumzhinov skaper overskrifter i internasjonale medier. Senest i mai fortalte Nettavisen at han var i hardt vær etter et TV-intervju der han påsto at han var blitt bortført av en UFO.

Som president i sjakkforbundet FIDE har Iljumzjinov også vært omstridt. Han har vært president siden 1995, og har i alle år vært forfulgt av rykter om korrupsjon.

Iljumzjinov er mannen som kan velte Norge og Tromsøs drøm om å få sjakk-OL i 2014. Det er valg på ny president i sjakkforbundet i høst, og tidligere verdensmester Anatolij Karpov stiller som motkandidat.

Norge har valgt å holde seg nøytral i striden, men verdensener Magnus Carlsen har tatt Karpovs parti. Det spørs hvordan mannen som både er beskyldt for drap og korrupsjon reagerer på det...

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

880 TILHENGERE: Bli med, du også!

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.