RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er dette verdens beste hjerne?

Sist oppdatert:
Kan verdens beste sjakkspiller slå Deep Fritz 10? Her er de billigste og beste computerne.

Lørdag begynner et av årets høydepunkter på sjakkfronten, når verdensmester Vladimir Kramnik møter programmet Fritz 10 til tvekamp over seks partier i Bonn i Tyskland.

Fritz 10 er et av de sterkeste programmene, og er tilgjengelig i butikken for den vanlige forbruker. Nå får vi altså se om du kan ha en sparringpartner som er sterkere enn verdensmesteren.

Mange tror at sjakkprogrammene tok over tronen fra menneskene i 1997, da IBMs supermaskin Deep Blue vant 3,5-2,5 mot Garri Kasparov, og at de nå – ti år senere – er langt sterkere enn de beste stormesterne.

Vi anbefaler:

Fritz 10. Kr 450 hos www.sjakk-shop.no. Fritz-serien har vært dominerende det siste tiåret. Dette er altså programmet Kramnik skal møte.

Rybka 2.1c UCI. Kr 350 hos www.sjakkbutikken.no (nedlastingsversjon). Det aller sterkeste programmet (se listen over), til grei pris.

Chessmaster 10. Kr 210 hos www.sjakkbutikken.no. Mer av et spill enn Fritz og Rybka. Chessmaster er ikke like sterk, men god nok til å slå de fleste.

Lær sjakk med Fritz og Mats Kr 295 på www.sjakk.no/salg.htm. For barn, med norske stemmer. Ingen forhåndskunnskaper er nødvendige, men også barn med erfaring kan ha stor glede av dette dataspillet.

Slik er det imidlertid ikke.

Det er liten tvil om at Kasparov spilte svakt i matchen i 1997, og at Kramnik nå har sjansen til å hamle opp med Fritz 10. Det er nemlig ikke bare maskinene som blir bedre for hvert år som går, også mennesket blir stadig sterkere.

To supermatcher
De siste årene er det spilt to virkelige supermatcher mellom menneske og maskin. Begge endte uavgjort. I 2002 spilte Kramnik 4-4 mot Deep Fritz, en forgjenger til programmet han møter nå.

«En computer slo meg i sjakk, men den var sjanseløs i kickboksing»

Komiker Emo Philips

Kramnik ledet 2,5-0,5, men klarte ikke å holde unna. Året etter spilte Kasparov 3-3 mot Deep Junior, også det et av de sterkeste programmene.

Alt er dermed duket for en spennende match. De fleste håper nok på suksess for menneskeheten, men det skal også bli interessant å se hvor god Fritz 10 er. Kampen mot Kramnik er en del av lanseringskampanjen for programmet.

Partiet som fremfor noen skapte overskrifter var det siste partiet i 1997 års match mellom Kasparov og Deep Blue. Stillingen før det avsluttende partiet var 2,5-2,5.

Ingen forutså hvilken knusende seier maskinen skulle ta i det siste partiet -slik leser du trekkene:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere