RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erle (15) er Norges håp

(Foto: Ylva Marki Hansen / Bjørn Berg Johansen)
Sist oppdatert:
Men Magnus Carlsen står over.

I det siste OL før Norge skal arrangere for første gang i Tromsø i 2014, mangler Norge flere av sine beste.

OL startet i Istanbul tirsdag. Både herrene og damene vant 4-0 (se alle resultatene), men motstanden var så som så.

Magnus Carlsen i New York
Blant dem som glimrer med sitt fravær, er Magnus Carlsen. Han har spilt alle OL etter at han ble god nok for laget.

Denne gangen har han valgt å prioritere sjakkskole i New York, og å oppdatere seg på andre spill.

- Vi sitter ved poolen i sommerhuset til George Soros (økonomilegende, red. anm) i The Hampton. Magnus får en privat tennisleksjon, sa manager Espen Agdestein til Nettavisen mandag.

- Hvorfor er han der og ikke i OL, og har han tenkt å være med i Tromsø?

- Magnus har stort sett spilt alle OL og ønsker å spille i 2014. Det passet fint for ham med en break denne gangen, sier Agdestein.

FÅ SISTE SJAKKNYTT:Bli tilhenger på Facebook

«Vi strakk oss langt»
Torstein Bae, som spiller på laget, sier til Chessdom at herrelaget savner flere spillere av ulike grunner.

- Forhåpentligvis kan vi skape problemer for noen av topplagene i løpet av OL. Og kvinnelaget er det beste noensinne. De kommer til å kjempe om en fin plassering, sier Bae.

Leder for elitesatsningen i sjakkforbundet, Hans Krogh Harestad, beklager at mange av toppspillerne mangler.

- Vi strakk oss langt og ga sjenerøse tilbud for å få med de beste. Dessverre var det mange som var forhindret eller valgte å prioritere andre ting, sier han til Nettavisen.

Usikker på målet
Foreløpig er uklart hva det sportslige målet i 2014 egentlig er.

- Resultatmål har vært diskutert en del i forbindelse med satsingen frem mot 2014. Noen ønsker ikke hårete mål fordi det skaper urealistiske forventninger og legger dermed for stort press på spillere og trenere. Vi kommer til å formulere en målsetning, sier Harestad.

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen er av dem som har valgt å stå over.

- Jeg ser at det reises kritikk mot at Norge stiller uten sine antatt sterkeste kort i åpen klasse bare to år før Tromsø-OL. At laget er uten stormestere denne gangen, skyldes nok mest tilfeldigheter. Kjetil Lie ble far rett før OL, og jeg har nettopp byttet jobb. Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer stiller også garantert opp om to år, sier han.

15-åring på damelaget
Han mener det kan være en fordel å få frem nye, sultne spillere.

- Frode Urkedal er definitivt en spiller for fremtiden, likeså Erle Marki Hansen på damelaget. Det skal bli særlig spennende å følge disse to i mesterskapet. De er unge og fryktløse, og vil garantert gå respektløst til verks uansett hvem som sitter på andre siden av brettet! sier Johannessen.

Som Nettavisen skrev for en drøy måned siden, har Oslo-gutten Frode Urkedal valgt å satse profesjonelt på sjakk fremover.

Erle Marki Hansen fra Kristiansand er den yngste. Hun fyller 16 under mesterskapet.

- Vi må være realistiske. Norge er ingen medaljekandidat, selv i Tromsø om to år. Likevel er det positivt at det nå er etablert landslag for kvinner og menn, med Simen Agdestein som hovedtrener. Vi har i det stille holdt månedlige landslagssamlinger det siste halvåret, på et minimalt budsjett. Dette er den norske sjakkskolen, som springer ut av NTG, sier Johannessen.

Små marginer
- Det som må være målet i Istanbul, er gode enkeltprestasjoner og noen overraskende lagseire mot høyt rangerte lag. I en match over bare fire partier er det små marginer. En sortseier så er man plutselig favoritter mot nesten hvilket som helst lag, legger han til.

For øvrig er kontrollen med spillere og lagledere strengere enn noen gang. Mobiltelefoner blir konfiskert, og ikke-spillende kapteiner med mobil risikerer å bli kastet ut. I tillegg er det nå forbudt å stå bak motstanderens lag under runden.

Det er heller ikke lov å bli enige om remis (uavgjort) før 30 trekk er gjort.

Nettavisen kommer tilbake med jevnlige rapporter fra mesterskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere