*Nettavisen* Sport.

Fikk hevn etter 19 år - nå kan han vinne VM

Foto: (Foto: Anastasia Karlovich, FIDE.com)

Kan mesteren slå tilbake? Live fra 13.

21.05.12 10:51

SE:Anand - Gelfand fra kl 13

VIDEO:Med livekommentarer

FORUMET:25 kommentarer

Etter en søvndyssende VM-finale med seks strake remiser (uavgjort) ble det fart i brikkene i The State Tretyakov Gallery i Moskva søndag.

Det så lenge ut til å gå mot ny poengdeling, men Anand fikk gradvis større problemer med å stå imot.

Så var klart: Utfordreren Boris Gelfand (43) hadde slått inderen (42) for første gang siden 1993. Timingen kunne ikke være bedre.

Nå får den regjerende mesteren det travelt med å snu kampen. Det gjenstår fem partier, men Anand har tre forsøk med hvit.

Vitamininnsprøyting
- En seier til Gelfand var akkurat den vitamininnsprøytingen matchen trengte. Nå må Anand begynne å spille på gevinst med begge farver, noe som skulle borge for god underholdning fremover, sier Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen.

- Jeg er voldsomt imponert over måten Gelfand vant. Han fikk partiet over i strategiske baner hvor Anand åpenbart var ubekvem og ikke fikk utnyttet sine gudbenådede taktiske evner, sier Johannessen og legger til:

. Partiet viser hvor godt forberedt Gelfand er. La oss håpe at kalddusjen var det som skulle til for å vekke «Tigeren fra Madras» og at Anand slår knallhardt tilbake i fortsettelsen. Hittil har verdensmesteren vært en skygge av seg selv. Da kan det bli moro de neste dagene.

FORUMET:"Gelfand kan aldri bli en “verdensmester” i mine øyne. Han er rett og slett for dårlig".Ta debatten på sjakk.origo.no.

Se videoreportasje fra runde 7 (Chessdom):

HTML EMBED

Ikke den beste
Gelfand er bare nummer 20 på verdensrankingen, mens Anand er nummer 4. Det har fått mange til å rynke på nesen.

- Det unike med denne matchen er at for første gang i moderne tid vil ikke VM i sjakk avgjøre hvem som er den beste spilleren i verden, sier eks-verdensmester Garry Kasparov.

Verdensener Magnus Carlsen har holdt lekestue med Gelfand flere ganger.

Carlsen må for øvrig vente på sin sjanse til å nå VM-finalen neste år, men skulle ha fått Gelfand som motstander, ville han bli tidenes største favoritt.

Nordmannen har tatt en mediepause og forbereder seg til Tal Memorial og Bazna Kings. I 2011 kom den første turneringsseieren nettopp i Bazna. Det kan skje igjen - han klarte nemlig ikke å vinne i Tata Steel i januar som er hans eneste opptreden så langt i 2012.

«For opptatt av rating»
Gelfand svarte på kritikken fra Kasparov søndag:

- Ikke bare i sjakk, men i livet generelt, er folk for opptatt av rating. De ser på hvilke TV-show som har flest seere og hvem som har flest venner på Facebook, og det er morsomt. De fleste programmene har også lav rating og det er umulig å ha tusenvis av venner, sier han.

Gelfand har vært i den ypperste verdenseliten i 20 år, men har alltid ligget et lite hestehode bak de aller beste. For israeleren er VM-matchen imidlertid det soleklare høydepunktet i karrieren.

I et intervju før matchen røpet Gelfand at han og hans team hadde funnet svakheter i Anands spill, og etter sju partier er åpenbart at han hadde rett.

Og Kasparov tok også Anand for seg da han dukket opp på spillestedet i den russiske hovedstaden i helgen.

I et intervju med TWIC sier at han Anand har vært på nedtur siden 2008, at inderen mangler motivasjon og at remisene så langt er hans feil.

- Han vil vinne, og han vet at han er en bedre spiller, men det er ikke nok, mener Kasparov.

Gelfand kom seg for øvrig til finalen gjennom en kvalifisering der 90 prosent av partiene endte med remis.

BLOGG:Sjakkfantomet analyserer spillerne

Mystikk og prestisje
VM-finalen i sjakk har alltid vært omkapslet av mystikk og enorm prestisje.

En av dem er foreviget i musikalen «Chess», i 1972 gikk det storpolitikk i Fischer - Spasskij og i 2006 beskyldte Veselin Topalov motstanderen for juks, i det som fikk navnet Toiletgate. Og i 2010 forsvant strømmen.

Les også:VM-finalen rett i dass
Les også:Skandale i VM-finalen

VM-matchen er ferdig senest 30. mai. Skulle det ende 6-6, blir det tie break med hurtig- og deretter lynsjakk.

Nettavisen kommer tilbake med jevnlige oppdateringer.

FÅ SISTE SJAKKNYTT:Bli tilhenger på Facebook

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.