*Nettavisen* Sport.

Fra himmel til helvete

Hvordan kunne Kjetil Lie gå fra storspill til tre strake tap?

16.04.08 22:07

Se kommenterte høydepunkter nederst

Sjakkfestivalen i Gausdal, som samlet rekordhøye 118 deltakere, ble avsluttet onsdag.

Jon Ludvig Hammer (17) fra Oslo avsluttet med remis i overkant mot stormester Rune Djurhuus, og sikret seg delt førsteplass i GM-gruppe B.

Les også:Slik gikk det i Gausdal

Resultatet føyer seg inn i rekken av flere sterke prestasjoner i det siste. Jon Ludvig ser ut til å ha etablert seg på solid stormesterstyrke, og da er det bare et tidsspørsmål før de nødvendige tre nappene kommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Bjørn Berg Johansen)

Bedre enn Simen?
Et interessant poeng er at Simen Agdestein fremdeles er Norges nest yngste stormester gjennom tidene (bak Magnus Carlsen). Han var 18 år da han fullførte tittelen. Det skal bli spennende å se om Jon Ludvig klarer å slå denne rekorden.

Kjetil A. Lie som så utilnærmelig ut etter seks runder i stormester A, avsluttet med en ”lang rokade” - tre nuller på rad - og falt dermed langt tilbake.

Flere sjakksaker i Nettavisen

"Det er lett å ville for mye etter et par på trynet"

Kjetil er kompromissløs, og spiller alltid knallhardt på gevinst. Den sovjetiske sjakkskolen lærte visstnok de unge alltid å safe med en kjapp remis dersom de tapte to på rad. Det er lett å ville for mye etter et par på trynet. Det kan ende med at du tar for store sjanser og ikke klarer å se nøkternt på egne sjanser. Det var nok det som skjedde med Kjetil i siste runde, der han gikk ned forbløffende enkelt med hvit.

GAUSDAL-RESULTATER:stormester Astormester Belo-gruppen

Ny sjanse
Jeg kjenner imidlertid Kjetil godt, og vet at han vil komme sterkt tilbake. Det byr seg en sjanse allerede i neste uke, da den tradisjonsrike Sigeman-turneringen begynner i Malmö. Der er Kjetil eneste norske deltaker i en sterk 10-mannsgruppe.

Undertegnede har gode erfaringer fra Malmö. Det var der jeg tok mitt avgjørende stormesternapp i 2002. Også Magnus Carlsen stoppet i Malmö i 2005 på sin ferd mot verdenstoppen.

Unge, lovende Jon Kristian Haarr fra Sandnes fortjener også å fremheves. Han cruiset gjennom ELO-gruppa på Gausdal og vant overbevisende med 7 poeng på de ni rundene.

Vi har plukket ut noen partier og øyeblikk fra Gausdal som vi analyserer nærmere (lynkurs - slik leser du trekkene):

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag