RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix)

«Han ble forbannet, fryktelig forbannet»

Sist oppdatert:
Ny bok avslører dramatisk brudd mellom Magnus Carlsen og Garry Kasparov.

Det siste året har sjakk-verdensener Magnus Carlsen (20) skapt de største overskriftene utenfor brettet.

Dagbladet-journalist Hallgeir Opedal har fulgt Carlsen i et år. Resultatet er boken «Magnus Carlsen. Smarte trekk», som avdekker at bruddet med Kasparov var langt fra like udramatisk som partene påsto.

FRA FORUMET:«Spesielt omkring forholdet til Kasparov var det mye interessant»

Den nye og den gamle kongen
Det slo ned som en bombe da Carlsen og Kasparov, verdens beste spiller i tjue år og beskrevet av konkurrenter som «et monster med tusen øyne», forente krefter i 2009.

Den nye kongen - og den gamle.

De to hadde riktignok diskutert samarbeid allerede i 2005, med gjensidige besøk i Oslo og Moskva, men det endte med nei fra Lommedalen. Unggutten ville være sin egen herre.

Nå, fire år senere, var samarbeidet en realitet. Norske statsråder kom løpende for å hilse og spille mot kongene på en vinbar på Frogner og Skavlan ryddet sendeskjemaet.

LES OGSÅ:Kasparov + Magnus = sant

Rask suksess
Målet var at Magnus Carlsen skulle bli verdens beste på 15 måneder, men resultatene kom mye raskere enn noen hadde våget å drømme om.

Allerede i første turnering etter at samarbeidet var blitt kjent (det hadde pågått i flere måneder allerede), spilte han sitt livs turnering i Nanjing høsten 2009.

Med tilgang til Kasparovs base på 19.000 analyser og mange trekk som er aldri spilt, samt løpende oppfølging via Skype og e-post, gikk alt på skinner.

Tenåringen føk opp til førsteplass i verden. Konkurrentene virket paralysert, sponsorene sto plutselig i kø - etter at flere store norske bedrifter hadde nektet å være med å hjelpe unggutten til topps i verden fordi Kasparov er opposisjonspolitiker i Russland.

Media fråtset i Carlsens prestasjoner og Kasparovs sitater. Det endte med årets idrettspris i VG, og Folkets idrettspris i Dagbladet.

Få siste sjakknytt - bli tilhenger på Facebook

De første tegnene
Men allerede under Nanjing kom de første illevarslende tegnene.

- Der fungerte samarbeidet perfekt, og det var en årsak: Han var i USA, og jeg var tolv tidssoner unna. Vi snakket sammen om kvelden, og så la jeg meg. Så jobbet han hele dagen. Og når jeg våknet, ville jeg finne en fil på e-posten med hans kommentarer... Jeg slapp disse telefonsamtalene som egentlig bare gjorde meg ukomfortabel, sier Magnus Carlsen i boken.

Hvorfor? Kasparov var en streng trener, formet av russisk jerndisiplin og -vilje, og han nølte ikke ved å svinge øksen hvis adepten spilte dårlig.

Magnus Carlsen derimot har lekt seg frem til verdenstoppen, og alltid styrt showet selv.

Og ikke nok med det: Nordmannen skyr konflikter og snakker minst mulig, russeren elsker bråk og sin egen stemme. Det måtte skjære seg.

Det skjebnesvangre tapet
Etter et tap i Corus-turneringen i Nederland våren 2010, gikk det helt galt.

Garry Kasparov hadde investert ekstra mye tid og prestisje i Magnus’ duell mot Vladimir Kramnik, en spiller nordmannen også misliker sterkt. Kasparov ville ha hevn etter tapet i en VM-kamp i 2000.

- Kasparov hadde klart å pumpe meg opp: Jeg skulle ikke bare vinne partiet, men egoet til Kramnik skulle knuses, sier Magnus Carlsen.

Han skrev på sin Facebook-profil: «Magnus Carlsen is going to crush Kramnik like a bug». Høyst uvanlig og nærmest uhørt i sjakkmiljøet.

Det endte med et pinlig tap, Kramnik godtet seg, og det var hån og latter på nettsamfunnet. Han slettet 4000 Facebook-venner et par uker senere.

Kramnik har senere fått flere susende bumeranger i ansiktet: Han er blitt knust av nordmannen i lyn-, hurtig-, blind- og langsjakk det siste halvannet året.

«Det ble for mye press»
Magnus Carlsen mente at forberedelsene og nye beskjeder rett før spillestart, var problemet.

- Jeg hadde ikke tro på det jeg drev med. Jeg gjorde flere feil, sier han.

På sin egen blogg rett etter tapet, som for øvrig var det første på 39 partier, skrev han: «Ærlig talt hadde jeg ikke tenkt på muligheten for å tape. Den gode nyheten er at jeg ikke har tapt et klassisk parti siden juli. Den dårlige er at det var ingen god følelse».

Kasparov, som ikke er kjent for å gi innrømmelser i utide, vedgår også at det ble feil.

- Det var for mye press i forkant, jeg innser det, sier han kort i boken.

Så tok Magnus Carlsen over skuten. For godt.

- Jeg var sint på alt og alle, egentlig. Og jeg bestemte meg for at jeg under resten av turneringen ville bestemme selv. Jeg ville ikke snakke med Kasparov. Og jeg tror han hadde en viss forståelse for det, sier han.

Han reiste seg, vant to partier og rad og gikk til topps i Corus.

«Få meg ut av dette»
Samarbeidet var i realiteten over, selv om det tilsynelatende vært vellykket, ja, over all forventning.

- Få meg ut av dette, sa han til Henrik Carlsen to uker senere. Faren var manager på det tidspunktet.

- Kasparov ville bare det beste, men det ble for mye for Magnus. Magnus var blitt en viktig del av livet til Kasparov. Han var endelig tilbake i sjakkverdenen og var stolt av det de hadde oppnådd. Nå ble han plutselig brutalt avvist. Klart det gjorde vondt, sier Espen Agdestein som nå har overtatt som manager.

Kasparov ble forbannet, fryktelig forbannet, ifølge boken.

- Han har ikke vist meg dem, men jeg tror pappa fikk noen ganske krasse meldinger fra ham, sier Magnus Carlsen.

Kontrakten som var verdt flere millioner, ble advokatmat. De ble til slutt enige om en sluttutbetaling knyttet til bonuser og sendte ut en felles pressemelding. Der ble det fremstilt som om samarbeidet bare skulle trappes ned.

Pakket inn i bomull
- Vi hadde ikke behov for å fortelle at samarbeidet var avsluttet, men Kasparov var klar på at dersom han skulle ha mindre innflytelse, måtte det kommuniseres til omverdenen. Det skulle være klart at han ikke lenger var ansvarlig for resultatene, sier Henrik Carlsen.

Det var i mars.

29. april holdt de to endelig en pressekonferanse i Sandvika. Også da ble bruddet pakket inn i bomull og snakk om OL i Norge, men nå var det klart at var slutt.

- Det er ikke stort mer jeg kan gjøre. På grunn av surr og rot i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), er det ikke sikkert at han får en kandidatmatch på aldri så lang tid, sa Kasparov.

På Nettavisens Facebook-side gikk diskusjonen høyt: «skulle gjerne visst hva «the real story» er», skrev en av våre lesere.

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

«Helt greit» forhold nå
I dag er forholdet mellom de to bedre, selv om Kasparov har kritisert sin elev offentlig flere ganger (som her).

- Helt greit. Jeg har ingen problemer med å snakke med ham, sier Magnus Carlsen.

Som fortsatt er verdensener, uten trener...

Over 1000 tilhengere - bli med og få siste sjakknytt!

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere