*Nettavisen* Sport.

Han droppet skolen for å hjelpe Carlsen

Foto: (Foto: Ole Valaker, Nettavisen)

Nå blir Jon Ludvig Hammer sjakkproff - igjen.

26.11.13 14:15

CHENNAI (Nettavisen): 23-åringen Jon Ludvig Hammer er de siste dagene blitt hyllet hjelperen til sjakk-verdensmester Magnus Carlsen. Han satt hjemme i Oslo og fôret kameraten med analyser til VM-finalen mot Vishy Anand.

- Han stengte for Anand og vant kampen for meg, sa Carlsen uttalt til NRK.no.

Det har vært kjent siden august at Hammer var en viktig medhjelper. Det som ikke er kjent, er at Hammer faktisk har ofret studiene for å hjelpe kameraten til VM-gull.

Satser for fullt
- Jeg tok en pause for å ha fullt fokus på VM-matchen, sier Hammer i et stort intervju med Nettavisen.

På slutten av matchen ankom han Chennai i India for å være med på feiringen.

Han har bare ni måneder igjen av den treårige journalistutdanningen i Oslo, men nå vil årets kongepokalvinner i sjakk bruke samarbeidet med Carlsen til å skape egne resultater. Han har nå bestemt seg for å satse som sjakkproff frem mot OL i Tromsø.

Allerede 7. desember står Hammer på startstreken i storturneringen London Classics der Carlsen slo Garry Kasparovs ratingrekord i fjor.

- Jeg tar med noen erfaringer fra samarbeidet med Magnus som jeg håper jeg kan dra nytte av. Jeg bruker tid på å tenke hvordan jeg kan skape mitt eget treningsregime. Jeg regner ikke med å få hjelp av Magnus, men jeg har hatt utbytte av arbeidet med ham.

STAVRUM:Magnus Carlsen vant ikke tilfeldig

«Nå det skjer»
Å avbryte studiene var en enkel avgjørelse:

- Det er nå det skjer. Dette var Magnus’ første VM-match der han ikke kunne bruke Heine (Peter Heine Nielsen har også jobbet med Anand og erklærte seg nøytral, red. anm). Det er nå det er OL, sier Hammer.

- Har du tenkt å fullføre utdanningen?

- Hvis jeg kunne velge mellom å bli sjakkspiller eller journalist, ville jeg absolutt valgt sjakkspiller. Men jeg har tenkt å fullføre av den enkle grunn at det er vanskelig å leve som sjakkspiller i Norge i dag. Men Magnus bryter jo opp nye baner. Plutselig kan det bli mulig for meg å leve av å spille sjakk. Jeg ville tatt imot den muligheten med åpne armer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spilte mot verdenstoppene
Stormesteren, som er Norges tredje beste sjakkspiller i øyeblikket (se ratingtallene). Han fikk sin ilddåp mot verdenseliten i Norway Chess tidligere i år, og slo nettopp Vishy Anand i lynsjakk.

Hammer også tidligere prøvd å leve av sjakk. Det gikk ikke så bra. Han mistet gnisten etter flere dårlige resultater.

- Jeg har lagt det året bak meg. Jeg tror jeg kommer til å ta store steg på rankingen, det er jeg overbevist om. 2700 i rating er et langsiktig mål. Jeg vil inn på topp 100 i verden før OL.

Hammer har ingen sponsor som Magnus Carlsen. Det er heller ikke noe som plager han særlig:

- Man trenger den riktige kompetansen og min sponsorverdi er betydelig lavere. Jeg prioriterer ikke å bruke tid på det. Den beste måten er å markedsføre, er å spille. Fokuset er på å prestere bra, sier han.

FØLG OSS:Over 1400 fans på Facebook

Klikk på bildet for å forstørre.

Ung og dum
Jon Ludvig Hammer var klassekamerat med Magnus Carlsen på sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas. De har vært konkurrenter siden de var små. For Hammer har livet i skyggen av Carlsen tidvis vært vanskelig.

- Jeg var ung og dum da jeg var 11 til 14 år. Jeg ser det annerledes nå, sier han åpenhjertig.

Han forandret mening i løpet av tiden på videregående:

- På NTG hadde jeg modnet litt, og så verdien av Magnus. NTG var veldig verdifullt for meg. Jeg gikk fra å være ikke noe spesielt til å bli en av de beste juniorene i verden. Det er ingen tvil om at det hjalp å ha Magnus som inspirasjon. Å analysere med en i verdenseliten var det ikke 16-åring flest kan gjøre.

Han mener også at han ikke hadde fått sjansen til å møte verdenseliten i Norway Chess i mai hvis det ikke var Carlsens fremgang.

- Det at Magnus er norsk, det betyr ekstra muligheter. Han kan åpne noen murer. Han øker sjansene for at flere kan få sjansen, sier Hammer.

Skjønte ikke hvor god Carlsen var
Men det tok tid før han skjønte at klassekameraten kunne bli verdensmester.

- Først da han hadde 2750 i rating - jeg tror han var 17 år da - gikk det opp for meg. Før det hadde det bare vært en fantastisk reise, sier Hammer.

Han beskriver forholdet i dag som vennskapelig, men de er ikke mye sammen på fritiden. Carlsen er en ivrig pokerspiller, og det er ikke et spill Hammer er interessert i.

PS! Heller ikke Magnus Carlsen har tenkt å prioritere studier. På spørsmål fra nettstedet Livemint.com om han har tenkt å gå tilbake til universitetet, sier Magnus Carlsen kort og greit:

- Akkurat nå, er jeg fornøyd med å spille sjakk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag