*Nettavisen* Sport.

Hemmelige notater

Sverre Johnsen anmelder ny bok av og med den nylig avdøde sjakklegenden og norgesvennen David Bronstein.

28.04.07 14:23

FULL OVERSIKT:Her er sjakkbøkene vi har anmeldt

Av Sverre Johnsen

(Secret Notes, Bronstein og Voronkov, Olms 2007, 232 sider, paperback, ISBN2: 978-3283-00464-4)

I desember 2006 døde David Bronstein, 82 år gammel. I 1951 "tapte” han en VM-match mot Mikhail Botvinnik med knappest mulige margin, da Botvinnik med resultatet 12-12 i henhold til matchreglementet beholdt tittelen.

Men selv om Bronstein på 1950-, og til dels 1960-tallet tilhørte den aller ypperste sjakkeliten, er det likevel som original sjakktenker og skribent han huskes best. En av de få sjakkbøkene jeg har lest fra perm til perm er hans turneringsbok fra kandidatturneringen i Zürich 1953.

Også hans ”200 Open Games” og ”Sorcerer’s Apprentice” har vært høyst leseverdige. Alle inneholder grundig kommenterte partier, men uten så mye varianter at de blir slitsomme å lese.

Forrige anmeldelse:Dejlig dansk

Mye om Norge
Når man legger til at jeg ved et par anledninger har hatt gleden av å møte Bronstein, spilt lyn med ham og lyttet til hans lange enetaler, var det naturlig at jeg så frem til å lese anmeldereksemplaret av ”Secret Notes” jeg fikk fra Nettavisen.

"Etter å ha bladd gjennom boken første gang, var det tydelig at her var det stoff av spesiell interesse for norske sjakkspillere"

Etter å ha bladd gjennom boken første gang, var det tydelig at her var det stoff av spesiell interesse for norske sjakkspillere - Eikrem, Gausdal, Sotra, Mo i Rana, troll, vikinger og partier mot nordmenn. Men førsteinntrykket var litt forvirrende:

Hvem førte pennen i de forskjellige avsnittene? Hva er hemmelig i disse notatene? Hvem er boken skrevet for?

Tidligere anmeldelser:
Lettlest, men grundig
En real dose fransk åpning
Dårlig om dårlig åpning
Rekordtett bok

Straffet av Sovjet
En nærmere gjennomlesning gav svar på mange spørsmål. Da Kortsjnoj hoppet av i 1976, var Bronstein blant de få som nektet å undertegne sovjetmyndighetenes fordømmelse. Dermed ble han nektet utreise fra Sovjet og fikk mer eller mindre turneringsforbud til han med Berlin-murens fall plutselig fikk anledning til å reise fritt rundt i verden fra ca. 1990. Boken handler aller mest om Bronsteins liv etter dette, men med enkelte tilbakeblikk på hans tidligere karriere.

Antakelig viser bokens tittel først og fremst til at vi her får se, med Bronsteins egne kommentarer, de seks partiene fra den hemmelige treningsmatchen mot Kortsjnoj i 1970. Men for meg var det mest interessante å lese om kandidatturneringen i Zürich i 1953. Jeg skal ikke ødelegge noen leserglede ved å røpe for mye her, men at dette må kalles ”avsløringer” er det liten tvil om.

Sjakktrekk og sjakkpartier er en vesentlig del av boken. Enkelte partier er hentet fra Bronsteins tidligere karriere, men de fleste er spilt av en aldrende, men fremdeles glitrende Bronstein.

De 29 partiene er tildels kommenterte - noen av dem ganske grundig - og nordmenn kan blant annet studere Bronsteins partier mot Kim Astrup (riktignok kalt Ostrup) og mot Morten Henriksen i 1994. Det rent sjakkfaglige har likevel mer preg av krydder enn hovedrett. Reiseberetninger, bilder og anekdoter - tildels rent private - er de dominerende rettene.

Det er ikke vanskelig å merke Bronsteins bitterhet over vanskelighetene som Sovjet-staten og det sovjetiske sjakkforbundet skapte for ham. Faktisk er bitterhet og selvopptatthet ganske merkbare ingredienser i boken. Men det er forståelig og tilgivelig for et geni (hva annet kan man kalle ham?) som antakelig var verdens beste sjakkspiller i noen år, men som av til dels ikke-sjakklige grunner aldri erobret sjakktronen.

Bortsett fra et avsluttende intervju, ser medforfatteren Voronkov ut til å først og fremst ha redigert og sydd sammen avsnitt skrevet av Bronstein selv. Etter Bronsteins egen reiseberetning, følger en vesentlig kortere beretning (Through the eyes of a travel companion) av hans kone som var hans følge på hans nesten sammenhengende reise gjennom det meste av 1990-tallet.

Konklusjon:

For sjakkspillere som allerede har et forhold til Bronstein, hans partier og hans ideer, er boken nærmest obligatorisk. Dessverre vil boken neppe øke Bronsteins beundrerskare nevneverdig - til det er den for springende og for privat.

Ta et parti nå // Diskuter sjakk med andre

Innholdsfortegnelse:

9 Garry Kasparov: Teacher of the chess world
12 David Bronstein: In free flight David Bronstein and Sergey Voronkov:

David in the role of Odysseus

19 Danish magicians
27 In the land of the Trolls
38 Country of tulips and chess
59 Bitter experience in Spain
76 The English gardener
98 Two romances in Paris
116 Alpine ballad
137 Ja was kocham jak boga!
158 Shalom, Israel!
170 Viking songs
Tatyana Boleslavskaya:

Through the Eyes of a Travel Companion

186 Parisian dreams
188 Scandinavian triptych
192 'I see a windmill and an annex...'
197 Spanish romancero
202 Inside an English novel
219 David Bronstein: 'Reaching 75 is no reason to drink Champagne!'
230 Index of opponents
230 Index of openings

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.