RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her banker han verdens beste

Sist oppdatert:
Norge kan ta OL-gull etter at Ivar Bern slo den steinrike verdenseneren i fjernsjakk. Se video av superspillet.

Norge kjemper overraskende om gullet i den 15. OL-finalen i fjernsjakk, som nå nærmer seg slutten.

"Sannsynligheten for norsk gull er visst forbausende stor og stadig stigende"

President Øystein Brekke i fjernsjakkforbundet

Russland, Tyskland og Nederland mønstret meget sterke lag i mesterskapet, men foreløpig er Norge i ledelsen.

SE STILLINGEN HER

- Sannsynligheten for norsk gull er visst forbausende stor og stadig stigende i forhold de siste undersøkelsene vi har gjort, sier president i fjernsjakkforbundet, Øystein Brekke, til Nettavisen.

- Men vi tør nesten ikke tro det kan bli sant og søker foreløpig mest å holde fokus på å jobbe de ti siste partiene i mål, legger han til.

Byttet navn
Fjernsjakk het tidligere postsjakk, men nå spiller man stort sett direkte på webserver. Av denne grunn skiftet Norges Postsjakkforbund nylig navn til Norges Fjernsjakkforbund.

I fjernsjakk sender spillerne trekkene til hverandre per post, email eller på server. Det er lov å bruke computer, dermed blir nivået på partiene svært høyt.

Det er fortsatt en rekke partier som ikke er avsluttet, men Norge står nå med 41,5 poeng. Nærmest følger Tyskland og Portugal med 39 poeng.

Det er ikke så enkelt å vite hvem som ligger best an, for lagene er ikke ferdig med like mange partier. Men det er uansett klart at Norge ligger meget godt an til å ta sin første gullmedalje i fjernsjakk-OL.

Partiet der Ivar Bern slår verdensener Joop van Oosterom, ligger ute på den populære videotjenesten YouTube:

Verdensmester
I fjor ble Ivar Bern verdensmester individuelt. Nå kan altså Norge vinne OL, som er å regne som VM for landslag.

Les også:Nordmann vant NM etter fire år

Norge var på forhånd rangert som nummer 5, med et ratinggjennomsnitt på 2549. Tyskland var favoritt med hele 2650 i gjennomsnitt.

Ratingtallene i fjernsjakk er imidlertid ikke like representative som i vanlig sjakk. For eksempel er det ingen tvil om at verdensmester Bern er en av verdens aller beste, men på den siste internasjonale ratinglisten er han kun nummer 61.

Denne e-posten fikk Bern etter seieren

"Dear Mr. Bern,

Congratulations for a well played game and a deserved victory.

The move 11. Qc1 I will keep in mind.

Good luck with your team. It would be nice if another country than

Russia or Germany would win.

Good luck in your remaining games.

Kind regards,
Joop van Oosterom"

Med sine 2622 er Bern faktisk ett ratingpoeng bak Raymond Boger, som spiller andrebord på Norges lag.

I tillegg til de to nevnte består Norges lag av Petter Stigar, Arild Haugen, Morten Lilleøren og Tor-Arne Klausen. Bern, Boger, Stigar og Haugen er stormestere i fjernsjakk, mens Lilleøren og Klausen har den nest øverste tittelen, Senior International Master.

Aldri i sjakklubb
61-åringen Klausen fra Vanse ved Farsund er for øvrig en spesiell historie: Han har aldri vært med i en sjakklubb, men ble norgesmester i fjernsjakk i 2005 og kan nå altså bli olympisk mester.

På toppnivå er fjernsjakken preget av svært mange remiser, hvilket er en naturlig følge av at store tabber lukes ut gjennom computeranalyse. Det er imidlertid fortsatt partier som ender med en avgjørelse. Verdensmester Ivar Bern står med to vinster og ni remiser i sine 11 ferdigspilte partier. En av vinstene kom mot Joop van Oosterom.

Nederlenderen kom på 2. plass i VM i 2002, og i 2005 lyktes det ham å vinne det 18. verdensmesterskapet. Men mot Bern var han altså sjanseløs.

PS! Van Oosterom er også kjent som milliardær og sponsor av den årlige Melody Amber-turneringen i Monaco. Les mer om ham på Wikipedia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere