*Nettavisen* Sport.

Her var alt rosenrødt. Nå er Kasparov uønsket av alle

Foto: (Foto: Marianne Aasen)

Iskald mottakelse under sjakkfinalen.

12.11.13 21:59

CHENNAI (Nettavisen): Garry Kasparov ga intervju til utvalgte indiske medier da han ankom Chennai mandag kveld indisk tid, men avviste de norske journalistene, angivelig fordi han var trøtt.

Han ankom sammen med sin kone og sa bare at han er i byen som sjakkturist - et uttrykk han selv skapte i en helt annen sammenheng i 1999.

FORUMET:Nesten 100 innlegg i dag

«Skjønner ikke hvorfor han er her»
- Jeg skjønner ikke hvorfor han er. Det plager en av spillerne, sier en kilde i arrangørstaben til Nettavisen. Han ønsker ikke å bli navngitt.

Kasparov er nemlig direkte uønsket av Vishy Anand. De har hatt et anstrengt forhold i mange år. Russeren vant en match mot Anand i VM i 1995.

Med det virkelige problematiske er en uttalelse om at Anand er en «glasskjeve» - at han bryter sammen hvis noen slår ham.

Kasparov har også tatt klart parti for Magnus Carlsen i matchen.

Livemint.com skriver at han «ikke fikk noen oppmerksomhet fra arrangøren» da han ankom luksushotellet Hyatt Regency.

- Han har ingen invitasjon fra oss. Så hvem skulle tatt imot ham, sier visepresident D. V. Sundar i verdenssjakkforbundet Fide.

- Jeg skjønner at det er ulike meninger om min tilstedeværelse, sier Kasparov til The Hindu, som slapp inn i suiten som Kasparov har betalt for selv.

Arrangøren har også retweetet en spesiell melding og dermed på sett og vis gjort den til sin egen:

«En liten dose Kasparov er bra, men han kan overskygge arrangementet pluss at han er pro Carlsen.... Uggh».

Klikk på bildet for å forstørre.

Fikk sparken av Carlsen
Men han har også et meget ambivalent forhold til team Carlsen, selv om han er tidligere trener for Carlsen og har uttalt at han håper 22-åringen vinner, ikke minst fordi sjakken trenger en ny mester, gjerne fra Vesten.

Treningen endte i sin tid med at Kasparov fikk sparken - noe som gjorde han «fryktelig, fryktelig forbannet», ifølge boken «Smarte trekk».

Carlsen sa før matchen at han setter pris på Kasparovs råd, men Kasparov er ikke en del av nordmannens team.

- Han ønsker å hjelpe til hvis det trengs. Han har en fantastisk erfaring, men er kanskje ikke helt oppdatert på åpningsteori, sier Espen Agdestein.

- Jeg tror ikke Magnus og Kasparov vil prate sammen. Magnus har fullt fokus på matchen. Det har vært lite kontakt, hvor mye vet jeg faktisk ikke, men de var i kontakt i New York i mai, i hvert fall, sier manageren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Får ikke pressekort
Når det gjelder verdenssjakkforbundet og arrangøren i India, er forholdet på frysepunktet, også fordi Kasparov har lansert en kampanje for å bli president i FIDE.

Agdestein sier at Magnus Carlsen ikke vil ta stilling til om han skal støtte kandidaturet før etter VM-finalen.

Kasparov, som etter planen skal se to partier i Chennai, får ikke engang lov til å komme inn på pressekonferansen, der spillerne svarer på spørsmål etter partiet.

Han har ikke akkreditering. Han har ikke søkt, og Nettavisen vet at han heller ikke hadde fått det.

Kasparov får aller nådigst lov til å se spillerne i aksjon, men da må han sitte bak i salen. Spillerne kan se VIP-gjestene på første rad.

Ferske bilder fra Facebook viser at russeren pent måtte sette seg bak i salen under det tredje partiet tirsdag.

Konstant konflikt
Kasparov la brikkene på hyllen i 2005, etter å ha vært verdensmester i 15 år. Han er også Russlands mest kjente opposisjonspolitiker, og er blitt arrestert en rekke ganger.

I forrige uke karakteriserte sittende Fide-president Kirsan Ilyumshinov ham som en «verdig motstander». Ilyumshinov har ledet sjakkforbundet siden 2005.

Som den avdøde legenden Bobby Fischer, har Garry Kasparov vært i nærmest konstant konflikt med Fide, han har krevd mer premiepenger og bedre TV-dekning. I 1993 brøt han ut og laget sin egen organisasjon, som avholdt egne VM-matcher.

Har ikke snakket sammen
Magnus Carlsen ble spurt om mottakelsen etter parti 3 tirsdag kveld:

- Jeg vil ikke gå inn i politikk, men han fortjener å bli møtt med respekt uansett om han er motkandidat til Kirsan, sier Carlsen etter en lang tenkepause.

Han innrømmet samtidig at han ikke har snakket med Kasparov siden han kom.

- Jeg har ikke sett ham her ennå. Men jeg er glad for at en av spillets legender er her for å følge med, sier han.

Til nervøs latter fra journalister, prøvde også Anand å forsikre om at han setter pris på at Kasparov er på plass under VM-finalen.

VM-finalen spilles over 12 partier fra 9. november til 28. november. Nettavisen dekker VM med journalist Ole Valaker og ekspertkommentator Leif Erlend Johannessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag