RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva er det med denne mannen?

Sist oppdatert:
Hvorfor sliter Magnus Carlsen med Peter Leko? Leif Erlend Johannessen kommenterer.

Onsdag startet en hurtigsjakkmatch i Ungarn mellom hjemmehåpet Peter Leko (28) og Magnus Carlsen (17).

Magnus er nummer 5 i verden, Leko nummer 10 (se listen). Likevel hadde Leko et klamt overtak før matchen.

Først i det 18. forsøket fredag fikk Magnus sin første seier, men han har stadig til gode å slå ungareren i et langparti.

PS! Magnus ladet opp med simultan i Madrid lørdag. Mot relativt sterk motstand ble 18 seire, to remiser - og null tap.

Se bilder og les mer på Henrik Carlsens blogg.

Leko er dermed en av de spillerne i verden som Magnus har dårligst score mot.

Sjekk hva Magnus bør unngå i matchen nederst

Hvorfor?
Det er et velkjent fenomen i sjakk at noen motstandere har en bedre tak på enn andre. Det har med spillestiler å gjøre. På toppnivå er det mest kjente eksemplet latviske Aleksej Shirov som var en av Kasparovs mest trofaste ”klienter” da Kasparov fremdeles var aktiv turneringsspiller.

Peter Leko er en finslepen tekniker som kan sitte og file i timevis. Her er han i aksjon mot Alexander Grishuk i VM i Mexico i september 2007
Peter Leko er en finslepen tekniker som kan sitte og file i timevis. Her er han i aksjon mot Alexander Grishuk i VM i Mexico i september 2007

De to møtte hverandre 32 ganger, og Kasparov vant hele 17 partier og tapte ingen! Både Shirov og Kasparov er utpregede angrepsspillere, med en sylskarp sans for taktiske og kombinatoriske muligheter.

Shirovs store ulykke var imidlertid at Kasparov var ham totalt overlegen i denne grenen. Det var som å spille mot en større og sterkere utgave av seg selv.

Trøbbel med Simen
Her i Norge hadde Magnus lenge problemer mot Simen Agdestein.

Mens Magnus er en intuitiv sjakkspiller som stoler på sitt usedvanlige talent og evne til å føle hvor brikkene hører hjemme, var Simens kjennetegn i hans glansperiode at han regnet og kalkulerte nærmest enhver stilling til bunns. Der Magnus ofret materiell i angrepets interesse, klarte Simen ofte å bevise at kompensasjonen var utilstrekkelig.

Les også:

Simen slo Magnus i NM 2005

Magnus fikk revansje i 2006

Simen om Magnus (27 min intervju, Chessvibes)

Den senere tid har unggutten pyntet på statistikken, men i et enkelt parti – og under forutsetning av at han overlever åpningsduellen – tror jeg stadig gamlefar har en god sjanse.

"Jeg tror Magnus sin svake statistikk rett og slett skyldes at Leko kjeder ham i hjel"

Kjeder seg i hjel
Når det gjelder problemene mot Leko, er nok forklaringen en annen. Ungareren er en teknisk finslepen posisjonsspiller. Han nøyer seg gjerne med ørsmå fordeler dersom det medfører at han risikofritt kan sitte og file på en stilling i evigheter. Jeg tror Magnus sin svake statistikk rett og slett skyldes at Leko kjeder ham i hjel. Ungdommelig utålmodighet!

Chessgames: Se partier mellom de to

Garry Kasparovs beste 'kunde' var Aleksej Shirov. De to møtte hverandre 32 ganger, og Kasparov vant hele 17 partier og tapte ingen!
Garry Kasparovs beste "kunde" var Aleksej Shirov. De to møtte hverandre 32 ganger, og Kasparov vant hele 17 partier og tapte ingen!

Det strider mot Magnus sin natur å sitte og trykke mot en svakhet i timevis. Han mister konsentrasjonen og begynner å gjøre små unøyaktigheter som Leko utnytter eksemplarisk.

Dersom Magnus spiller hvit, klarer han som regel å unngå kjedsomhetsdøden. På dette nivået er det hvit som styrer showet. Det er imidlertid som svart at Magnus har hatt trøbbel. Bare ett uoverveid trekk i åpningen, og vips så fester Leko jerngrepet. I matchen i Ungarn gjelder det for Magnus å forsøke å styre stillingene over i sitt farvann.

Opplagt spiller psykologiske faktorer også inn her. Jo lengre tid det går uten at Magnus vinner et parti, jo verre blir det. Lekos selvtillit vokser, og Magnus kan miste troen på at han evner å velte ungareren.

I de siste partiene Shirov spilte mot Kasparov var latvieren en skygge av seg selv, et aspeløv som regelrett ble blåst av brettet. Riktignok er Lekos ego ikke like stort som Kasparovs. La oss likevel krysse fingrene for at Magnus kvitter seg med eventuelle spøkelser like gjerne først som sist ved å hamre inn et par overbevisende seire.

Vi skal se et ferskt eksempel på hva Magnus må unngå i matchen mot Leko (lynkurs - slik leser du trekkene):

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere