RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvorfor gikk han 20 ganger på do?

Sist oppdatert:
Nettavisens sjakkekspert dro til VM-finalen i Bonn for å finne svaret.

Les også: I dag kan Magnus bli nummer 1

BONN I TYSKLAND (Nettavisen): Etter to relativt begivenhetsløse partier så langt, eksploderte det plutselig i VM-matchen i sjakk i Bonn.

Utfordrer Kramnik gikk knallhardt ut med hvit og så lenge ut til å være på vei mot å skape en klassiker, men regjerende mester Anand forsvarte seg iskaldt og kontret inn seieren i en dramatisk tidsnød.

Anand har dermed tatt en tidlig ledelse i matchen, og må nå finne seg i et stort favorittstempel.

FORUMET:"Dette partiet vil nok havne i historiebøkene"

Nettavisen er i Bonn for å dekke tredje og fjerde partiet i VM-matchen. Partiene spilles i The Art and Exhibition Hall of Bonn, som ligger et stykke utenfor sentrum.

Den kvinnelige servitrisen på stedet mente at dette måtte være en sånn mannegreie som iallfall ikke interesserte den kvinnelige delen av byen.

Les også:Fyrverkeri fredag - rolig lørdag

"En sånn mannegreie"
Men selv om flere hundre sjakkentusiaster tar turen hver eneste dag for å overvære begivenheten, kan vel ikke akkurat byen ellers sies å være preget av at det for tiden spilles om verdensmestertittelen i sjakk her.

En rask sondering blant lokalbefolkningen på en lokal kneipe torsdag kveld avslørte at svært få har fått med seg at det pågår en VM-match i sjakk her. Den kvinnelige servitrisen på stedet mente at dette måtte være en sånn mannegreie som iallfall ikke interesserte den kvinnelige delen av byen.

Selve spillelokalet har plass til 500 tilskuere, og spillerne er adskilt fra publikum bare gjennom et tynt slør som gjør at spillerne ikke kan se publikum, men publikum får med seg alt av både spillerne og overføringen av partiet på en stor monitor. Dette er dels for at spillerne ikke skal kunne motta tegn og lignende fra kompanjonger i salen, noe som har blitt et tema i tidligere matcher av denne typen.

Bakgrunn:Venner og fiender

Mens Kramnik løper inn på hvilerommet sitt straks han har utført et trekk, sitter Anand konsentrert over brettet hele tiden

Bare 20 ganger på do...
Det er interessant å observere forskjellen på de to spillerne under partiene. Mens Kramnik løper inn på hvilerommet sitt straks han har utført et trekk, sitter Anand konsentrert over brettet hele tiden. Inderen flytter seg fra brettet maks en eller to ganger under et parti. Sikkerhetstiltakene er også de strengeste på lenge.

Hvilerommene er videoovervåket, og dommerne kan se alt spillerne foretar seg der. Hvert hvilerom er også utstyrt med et toalett, men naturlig nok er det ingen videoovervåkning der selv om det var akkurat det Topalov skrek opp om under VM-matchen mot Kramnik i 2006 etter at Topalovs team utrolig nok hadde fått utlevert overvåkningsvideoen og observert at Kramnik besøkte toalettet opptil 100 ganger i løpet av ett parti.

Denne gangen ble Kramnik faktisk nektet å gå på do - les mer om det her.

Medlem av ankeutvalget i Bonn, Nigel Freeman, opplyste at denne gangen har Kramnik redusert toalettbesøkene til bare 20 per parti... Freeman mente han kanskje følte en viss forpliktelse til å opprettholde de hyppige besøkene etter spekulasjonene i 2006.

Forklaringen på de hyppige toalettbesøkene kan være at Kramnik ifølge Wikipedia har en sjelden form for leddgikt - ankylosing spondylitis. Det gir fysiske plager når han spiller sjakk. I 2006 måtte han stå over en superturnering for å få behandling. Han kom imidlertid tilbake og gjorde et kanonresultat i sjakk-OL samme året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det eneste irriterende med analyserommet var medkommentator Helmut Pflegers evinnelige utgreiinger om psykoanalyse og andre trivialiteter mens det stormet som verst på sjakkbrettet,

Dersom man er lei av å følge spillerne direkte, kan man også få meget kompetente ekspertanalyser i et tilgrensende lokale. Hovedkommentatoren er den sympatiske og joviale Artur Jussupow som på 80-tallet selv snuste på tittelkamp, men som nå har slått seg til ro som trener og sjakkjournalist.

Et poeng er for øvrig at Jussupow deltok i analyseteamet til Anand under inderens VM-match mot Kasparov i 1995, og han har derfor spesialinnsikt om inderen som han bruker til å krydre kommentarene med. Det setter et personlig preg på det hele.

Diskuterpå Norges største sjakkforum

Irriterende psykoanalyse
Det eneste irriterende med analyserommet var medkommentator Helmut Pflegers evinnelige utgreiinger om psykoanalyse og andre trivialiteter mens det stormet som verst på sjakkbrettet, og tilhørerne mye heller ville høre Jussupows formening om det siste trekket.

Hva så med det tredje partiet? Til publikums store glede unngikk Kramnik den notorisk kjedelige avbyttervarianten i Slavisk som han spilte i første parti, og gikk i stedet nå inn i en sylskarp variant av Meraner.

Anand på sin side hadde på hjemmekontoret snekret sammen en forbedring i en variant som lenge har vært ansett som risikabel for svart, og som ifølge teorien skal gi hvit et lovende initiativ.

Utrolig offer
Med nyheten 15 - Lb7!? fikk han Kramnik ut av boka og inn i tenkeboksen. Anand havnet raskt en time foran på klokken, men russeren hadde tydeligvis brukt tiden godt for han kom opp med det utrolige offisersofferet 18. Lf4!?! Lxf4 19. Sxd4 (lynkurs - slik leser du trekkene).

Spill gjennom partiet her

Se Chessdoms kommentarer

På pressekonferansen etter partiet sa Kramnik at han mente 15 - Lb7 måtte være usunt, og han lette derfor etter en måte å straffe det på. Han var overbevist om at hvit måtte ha fordel på en eller annen måte etter offisersofferet, men slet med å underbygge påstanden med konkrete varianter.

Konsensusen i analyserommet var at spillerne spilte meget nøyaktig frem til Kramniks 27. a4?! som antakelig var en feil (i stedet bør 27. f5! holde balansen). Etter det overtok Anand initiativet, og etter Kramniks svake 33. Ld3? var det definitivt over og ut.

Test deg selv:Hvor god er du i sjakk?

Bombarderte hverandre
På pressekonferansen var det imponerende å observere hvordan de to spillerne bombarderte hverandre med varianter etter det sterkere 33. Kb3! Tc1! 34. a5! da hvit planlegger å ofre dronningen på c2. Kanskje kunne Kramnik fremdeles ha holdt remis på denne måten.

Etter 33. Ld3? overså faktisk Anand 33 - Lxd3! som vinner direkte etter både 34. Txd3 Dc4+! og 34. Dxd3 Tg2+!. Imidlertid var partifortsettelsen også mer enn tilstrekkelig, og Kramnik måtte kaste inn håndkledet straks etter 40 trekk.

Mer på Nettavisen.no/sjakk:

- Vil du betale for å få juling?

- Lokket unger med "gammelt godteri"

- Vi testet verdens beste hjerne

Det var fascinerende å se hvordan hele salen brøt ut i spontane jubelscener da Kramnik måtte strekke labb. Det er nok liten tvil om at Anand er publikumsfavoritt i denne matchen. Han er velkjent for det tyske publikum etter å ha spilt førstebord på Baden Oos i den tyske Bundesliga i en årrekke, og han sjarmerer når han ofte går over i flytende tysk under intervjuer og på pressekonferanser.

Vi gleder oss allerede til fjerde parti lørdag, der Anand fører de hvite brikker. Med nok en seier her vil nok matchen i realiteten allerede være avgjort. Det er derfor helt essensielt at Kramnik holder stand imorra.

PS: En tysk journalist lurte på under pressekonferansen om Kramniks tap fredag kunne forklares med at de hadde feiret sekundant Sergey Rublevskys fødselsdag for hardt torsdag! Kramnik svarte at Rublevsky fikk lov å ta seg et par øl i anledningen, men så var det tilbake til arbeidet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere